English

Manuální převodovka jako nová vzácnost. Proč se vytrácí z aut? Důvodů je víc

Deník.cz / Auto

V roce 2000 bylo 89 % všech aut prodávaných v Evropě vybaveno manuální převodovkou. Loni procento manuálů v nových autech kleslo na 32. To vyplývá z dat společnosti Jato Dynamics. Z kdysi naprosto standardního prvku, oproti kterému byla…

More from Deník.cz / Auto

May 17

Manuální převodovka jako nová vzácnost. Proč se vytrácí z aut? Důvodů je víc

Deník.cz / Auto

V roce 2000 bylo 89 % všech aut prodávaných v Evropě vybaveno manuální převodovkou. Loni procento manuálů v nových autech kleslo na 32. To vyplývá z dat společnosti Jato Dynamics. Z kdysi naprosto standardního prvku, oproti kterému byla…

Mar 30

Při opravách baterie elektromobilu hraje důležitou roli i šatnový zámek

Deník.cz / Auto

V současné době se v případě závady na vysokonapěťové baterii vyměňují pouze její části zvané moduly. Na opravy jednotlivých článků nejsou technologie.

Mar 15

Baterie elektromobilů a jejich servis. Co se u nich dá opravit a kolik vydrží?

Deník.cz / Auto

S příchodem elektromobilní éry se část obav běžných motoristů váže k baterii. Ta je alfou a omegou elektromobilu a také jedním z nejdražších prvků v celém autě. Zjišťovali jsme proto, jak je to s opravami i výdrží baterek do aut.

Oct 7

Sledovali jsme opravu baterie elektromobilu Renault. Zabere to čas

Deník.cz / Auto

Každou vyrobenou baterii pro elektromobil čeká poměrně dlouhý život. Po vyjmutí z vozidla poslouží ještě v úložištích elektrické energie.

Sep 27

Pojištění elektromobilů nevychází levněji než u aut se spalovacími motory

Deník.cz / Auto

S přibývajícími elektrickými vozidly vyvstává otázka, jak bude do budoucna vlastně nákladné pojištění těchto aut. Kvůli tomu, že pojišťovny mají mezi svými motoristickými klienty zatím jen málo těchto vozidel, je budoucí cenový vývoj…

Jun 25

Ceny klasických aut a elektromobilů se srovnají za pět let, tvrdí Martin Jahn

www.denik.cz

Od března je Martin Jahn zpět ve vedení automobilky Škoda. Povídali jsme si s ním při příležitosti představení nové dlouhodobé firemní strategie Next Level - Škoda Strategy 2030.

Aug 14

Škoda má s elektromobily velké plány. Chystá víc aut, nejen SUV, ale i sporťák

Deník.cz / Auto

Čeká automobilka Škoda plánuje, podobně jako celý mateřský koncern Volkswagen, velkou elektrickou ofenzívu. Její součástí bude hned několik modelů. A mezi nimi třeba i sportovní auto.

May 29

Češi elektromobily nechtějí. Důvod? Malý výběr, vysoká cena a dlouhá návratnost

Deník.cz

Vloni na tuzemských silnicích přibylo jen 271 nových elektromobilů, ačkoli trh s osobními vozy slavil rekordní prodeje. Většinu aut na elektřinu si navíc koupila státní správa díky dotacím. Je česká nechuť vůči alternativním pohonům…

Feb 1

Prodej aut s alternativním pohonem loni v EU stoupl, v Česku však klesl

Deník.cz / Auto

Prodej osobních automobilů s alternativním pohonem v Evropské unii v loňském roce stoupl o zhruba čtyři procenta na 609 629 vozů. V Česku ale zájem klesl.

Jan 12

V Česku se loni prodalo 700 tisíc ojetých aut. Vládnou škodovky

Deník.cz / Auto

Počet prodaných ojetých aut v Česku se loni zvýšil o šest procent na 700 tisíc vozů. Z toho 164 tisíc pořízených aut představoval dovoz a 536 000 ojetin bylo koupeno v tuzemsku.

Feb 25

Prodej aut na zemní plyn loni v Česku vzrostl o 90 procent na 3242

Deník.cz / Auto

Prodej osobních aut a dodávek s pohonem na zemní plyn se loni zvýšil o 90 procent na rekordních 3242 vozů. Celkově v Česku jezdí kolem 13 000 aut a autobusů na stlačený zemní plyn (CNG).

Feb 13

Nejžádanějším elektromobilem v Česku bylo loni BMW i3. Prodalo se 94 kusů

Deník.cz / Auto

Prodej nových osobních elektromobilů v Česku se v loňském roce zvýšil o 36 procent na 268 vozidel. V roce 2013 to přitom bylo jen 37 aut. Vyplývá to z dnešních údajů Svazu dovozců automobilů.

Nov 20

Vláda schválila podporu rozšiřování elektromobilů, hybridů a aut na CNG

Deník.cz / Auto

Česko v příštích letech podpoří používání aut na alternativní pohon, jako jsou elektromobily, hybridy nebo auta na zemní plyn. Podle plánu by mělo v Česku za deset let jezdit 95 000 elektromobilů a aut na hybridní pohon.

Aug 6

Výrobce elektromobilů Tesla prodal víc aut, přesto výrazně prohloubil ztrátu

Deník.cz / Auto

Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors ve druhém čtvrtletí navzdory rostoucímu prodeji prohloubil ztrátu.

Aug 4

Prodej aut s alternativním pohonem v Evropě stoupl o čtvrtinu

Deník.cz / Auto

Prodej nových osobních aut s alternativním pohonem v Evropě v pololetí meziročně vzrostl o 26,5 procenta na 327 619 vozů. V Česku se prodej zvýšil o 128 procent na 2803 vozů.

Jul 17

Hybridní Toyoty musí do servisu. V Evropě automobilka svolá 160 tisíc aut

Deník.cz / Auto

Japonská automobilka Toyota Motor svolá po celém světě do servisů asi 625 000 hybridních vozů k opravě softwarové chyby. V Evropě se opatření týká zhruba 160 000 aut.

Jun 28

Toyota a Nissan svolávají další miliony aut kvůli vadným airbagům. I v Evropě

Deník.cz / Auto

Japonské automobilky Toyota a Nissan svolají po celém světě do servisů další více než tři miliony aut. Firmy oznámily, že chtějí u svolaných vozů vyměnit potenciálně vadné nafukovače airbagů, jejichž výrobcem je společnost Takata. Je to…

Mar 15

Čínský Qoros loni v Evropě prodal 51 aut. Chystá se na expanzi

www.denik.cz

Čínsko-izraelská automobilka Qoros už delší dobu hovoří o expanzi v Evropě. Poslední zprávy naznačují drobnou změnu plánů: mladý výrobce se chce na starém kontinentu nejprve zaměřit na střední Evropu. Uspět přitom nechce za pomoci nízkých…

Feb 23

Prodej elektromobilů v Evropě stoupl, největší zájem mají v Norsku

www.denik.cz

Prodej elektromobilů a hybridních vozů v Evropě loni stoupl o polovinu na 97 791 aut. Česko zaznamenalo růst o 23 procent na 588 prodaných vozidel. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu na základě údajů evropského sdružení…

Jan 6

V Česku se loni vyrobilo rekordních více než 1,2 milionu aut

www.denik.cz

Praha - V Česku se loni vyrobilo rekordních více než 1,2 milionu osobních vozů. To je nejméně o šest procent více než v roce 2013. Uvedl to dnes ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Dosud byl rekordní rok 2011, kdy…