Hlavní obsah

Pavel opět tne do živého: Vyzval k přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika by měla přijmout euro, aby hrála v Evropě tzv. první ligu, prohlásil prezident Petr Pavel na konferenci k 20. výročí vstupu Česka do Evropské unie, která se v úterý koná na Pražském hradě. Pavel míní, že nespokojené s eurem jsou jen ty země, které měnou ještě neplatí. Pavel potřebnost diskuse o přijetí evropské měny zmiňoval už dříve a vyvolal vášnivou celorepublikovou diskusi.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Petr Pavel na tiskové konferenci k výročí 20 let od vstupu Česka do Evropské unie

Článek

„Chceme-li hrát první ligu, logicky se nabízí například přijetí eura. Zkušenost zemí, které jím už platí, potvrzuje, že nespokojení jsou pouze ti, kteří ho nemají,“ uvedl v úterý na konferenci Pavel, jenž o přijetí eura mluvil třeba i ve svém novoročním projevu.

Tehdy vyzval k diskusi o přijetí eura, teď už mluví o nutnosti přijetí společné evropské měny.

Fiala: Evropská unie by se měla rozšířit o Balkán i Ukrajinu

Domácí

Vláda Petra Fialy (ODS) termín přijetí eura zatím nestanovila. „V tuto chvíli takové rozhodnutí nemáme možnost dělat, nejdříve musíme plnit maastrichtská kritéria,“ řekl premiér Fiala po úterním jednání vlády.

Až v příštím volebním období se podle něj bude moci vláda zabývat tím, jestli společnou měnu přijmout nebo ne. Už teď podle něj ale mohou zahraniční firmy působící na území Česka platit svým zaměstnancům výplaty v eurech.

Vicepremiér Vít Rakušan naopak prosazuje názor, že je přijetí eura pro Česko výhodné.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) dostala už v únoru za úkol vypracovat analýzu kladů a záporů, které by vstup do mechanismu směnných kurzů (ERM) či zavedení eura přinesly Česku.

Legislativní rada má zase analyzovat, zda bude nutné kvůli členství v ERM II či eurozóně měnit Ústavu nebo měnit zákony. Obě analýzy by vláda měla dostat do konce října, následně by se měla rozhodnout o dalších krocích.

Podle Pavla byl vstup Česka do Unie před dvaceti lety jedním z nejvýznamnějších milníků naší novodobé historie.

„Tato snaha by neměla šanci uspět, pokud by jí nepomáhal společný zájem stát se znovu součástí evropské rodiny. Zájem, který získal jednoznačnou podporu občanů v referendu,“ připomněl prezident.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano, co nejdříve
21,1 %
Ano, ale ne teď
1,6 %
Ne
76,6 %
Nemám názor/ Je mi to jedno
0,7 %
Celkem hlasovalo 65596 čtenářů.

„Členství v EU a NATO je nezpochybnitelným základem naší svobody, prosperity a bezpečnosti,“ dodal.

Členství v Unii pak podle Pavla přineslo i prosperitu. „Dvacet let těžíme z toho, že relativně bohatší země přispívají k našemu rozvoji,“ řekl.

Přínosy EU však podle hlavy státu nelze posuzovat jen skrze peníze. „Společně jsme prostě silnější, a to dovnitř i navenek,“ poznamenal Pavel.

Identitu země si podle něj nadále určuje každá země sama. Česko ukazuje, že umí svou politiku prosazovat i skrz svou muniční iniciativu pro Ukrajinu. „Získali jsme ve světě pozornost a respekt,“ dodala hlava státu.

Petice ANO proti euru, korespondenční volbě i migrantům mají přes 23 tisíc podpisů

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám