Hlavní obsah

Pětaosmdesátiletou Rusku nepustili z pražského letiště do Mariánských Lázní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Léčebný pobyt v Mariánských Lázních skončil pro pětaosmdesátiletou Rusku už na pražském letišti. Cizinecká policie seniorku dál nepustila vzhledem k opatřením přijatým po ruské invazi na Ukrajinu. Podle nich jsou totiž cesty Rusů do Česka za turistikou či kulturou potenciální hrozbou. Důchodkyně hledala zastání u Ústavního soudu, ale marně.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Ilustrační snímek z letiště Václava Havla

Článek

Žena přiletěla do Prahy loni v polovině prosince z Londýna, kde podle svých slov žije 25 let. V Mariánských Lázních se chtěla na doporučení svého lékaře věnovat rekonvalescenci. Policisté ji ale vrátili s tím, že lázeňský pobyt nespadá do povolené kategorie tzv. nezbytných cest.

Žena ve své stížnosti napadala to, že se nemohla k důvodu odepření vstupu vyjádřit. Označila se za „starou, nemocnou ženu“, přičemž při odmítnutí vstupu pouze z důvodu její národnosti mohlo dojít ke zhoršení zdravotního stavu, kdy politické nařízení nadřadily úřady nad zdraví nemocného člověka.

Zdůraznila také, že s invazí ruských sil na Ukrajinu nesouhlasí – a sama je tak obětí války, protože je postihována jen za to, kde se narodila. Připomenula také, že situace je tragikomická, neboť restrikce platí jen na letišti, zatímco ostatní Rusové přijíždějící jiným způsobem nejsou podle ní nijak omezováni.

Nelze trestat všechny přestupky

Senát se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem ale nepřesvědčila. Soudci uvedli, že neexistuje základní právo cizince vstupovat na území Česka a že vládní nařízení nezná žádnou výjimku pro lázeňské pobyty.

„Samotná okolnost, že exekutivní orgány nedokáží ve všech případech důsledně provádět příslušná rozhodnutí státu, totiž nemůže znamenat, že by tato rozhodnutí neplatila vůbec a stát je nesměl provádět ani ve fakticky omezeném rozsahu,“ stojí v usnesení.

„Pokud by Ústavní soud vyhověl, pak by například nedávalo smysl sankcionovat jen některé řidiče za rychlou jízdu, jelikož z povahy věci je zřejmé, že žádný stát není schopen trestat všechny spáchané přestupky,“ dodali soudci.

Lipavský: Víza pro Rusy jsme stopli jako první, agresi nebudeme tolerovat

Domácí

Výběr článků

Načítám