Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Úžasná slovenská Zeměplocha – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdvižení vyvolalo na Slovensku vyjádření vysokého úředníka slovenského ministerstva kultury Lukáše Machaly, že neví, jestli je Země kulatá, protože nebyl ve vesmíru. Nová vláda chce vytvořit novou Slovenskou televizi a rozhlas (STVR), která má nahradit podle vlády údajně neobjektivní stávající veřejnoprávní RTVS, a dát tam prostor různým názorům. Reportér se proto Machaly zeptal, jestli prostor dostanou i lidé přesvědčení o tom, že Země je plochá.

Foto: David Neff, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Machala, který se jako generální tajemník služebního úřadu slovenského ministerstva kultury podílí na podobě vznikající STVR, na to odpověděl: „Myslím si, že určitě ano.“ Redaktora to zaskočilo, namítl, že takový názor není nijak podložen. Machala kontroval: „A čím to není podložené podle vás?“ Když redaktor řekl, že se ptá on, Machala pokračoval: „A je podle vás podložené, že Země je kulatá. Já se vážně ptám, je to podložené? Byl jste ve vesmíru? Vy jste nebyl ve vesmíru. Já také ne.“

I když si Machala stěžoval, že jeho vyjádření bylo sestříhané, je jasně patrné, že je ochoten dávat prostor názorům zpochybňujícím kulatost, i když neříká přímo, že je Země plochá.

Bylo by to k smíchu, kdyby to nebylo k pláči. Nejde jen o samotný názor ukazující nevzdělanost. Není nutné letět do vesmíru, aby se prokázalo, že Země je kulatá. Kdyby byla plochá, obzor nemizí. Navíc tu jsou další důkazy, výprava Fernãa de Magalhães už na počátku 16. století dokázala obeplout Zemi, což se považovalo za důkaz její kulatosti. Ve škole se o tom učí.

Horší je, že Machala popírá obecné znalosti – co sám neviděl, jako by nebylo. Lidstvo se dostalo na současnou úroveň právě proto, že přijalo zjištění předchozích generací a jejich vědomosti dále rozvíjí a nepotřebuje si znovu a znovu ověřovat, že je Země kulatá a nenesou ji čtyři sloni na krunýři obrovské želvy. Pratchettova Úžasná Zeměplocha je vtipná, protože je to však více satira na náš svět než fantasy, byť ne tak dobrá jako Swiftovy Gulliverovy cesty, dokážu si představit, jak dobře by se do ní dal Machala zparodovat.

Obhajovat Machalu, že je to muž na svém místě, protože chce dát prostor všem, aby ukázal na svobodu slova, je zcestné. Takto se dostáváme přesně k onomu pověstnému pět minut pro Hitlera a pět minut pro Žida. To se líbí nejen vyznavačům konspiračních spekulací (žádné teorie ani hypotézy to nejsou), kteří chtějí prosazovat, že je svět ovládaný satanisty udržujícími se naživu pitím krve nemluvňat, rozprašujícím z letadel jakési chemikálie, které umožňují ovládat lidi, nebo jim z téhož důvodu chtějí při očkování dostat do těla jakési nanoboty Billa Gatese. Přesně to taky konvenuje nacistům, jejichž tvrzení popírající holokaust by se pak dostalo na stejnou úroveň jako výpovědi přeživších holokaustu. Pan Machala se krutě mýlí, všechny názory nemohou dostávat stejný prostor. To by se brzo společnost vrátila do temného středověku.

Zmocněnec slovenské vlády šíří konspirační teorie o očkování proti covidu

Evropa

Pokud chtěl dávat prostor všem názorům, které nejsou prověřeny, musela by nová STVR poskytovat stejný prostor ateistům jako křesťanům, protože nikdo na vlastní oči neviděl Krista a jeho ukřižování, ani lidi, kteří sepisovali bibli. Co když je to spisek podvržený satanem, sloužící k ovládnutí lidí?

Neměli bychom se však Slovákům smát. Podobní lidé existují a dostávají prostor i u nás. Stačí si vzpomenout na mluvčího bývalého prezidenta Václava Klause Petra Hájka, který zpochybňuje evoluční teorii a jehož Protiproud se stal hlásnou troubou Kremlu.

Konspirační spekulace nacházejí své ctitele, protože jsou jednoduché, snadno pochopitelné a naznačují jim, že za jejich neúspěšný život může někdo jiný, jehož je se třeba zbavit. Ono je to jednodušší než se snažit pochopit extrémně složitý současný svět. Úkolem veřejnoprávních médií je však ukazovat na mylnost nijak nepodložených konspiračních spekulací, a ne jim dávat prostor.

A možná by to měla udělat i komerční média, i když se různé mysteriózní příběhy o věčném vlivu templářů nebo působení satana a hvězd tak dobře prodávají. Rozhodně by se však mělo školství soustředit na boj s podobnými spekulacemi, což neznamená jen žákům poskytovat metodiku, jak přistupovat k informacím, ale hlavně je vybavit dostatečnými znalostmi, aby si nepotřebovali donekonečna ověřovat dávno známé.

Blokují soudy a úřady, doklady se neprokazují. Za nebezpečnou sektou stojí ukřivděný podnikatel

Řetězák

Výběr článků

Načítám