Hlavní obsah

Péče o dítě, úklid, vaření. I tohle se počítá, vzkázal Nejvyšší soud rozvádějícímu se fotbalistovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jak přistoupit k rozdělení majetku profesionálního sportovce při rozvodu za situace, kdy muž nadstandardně vydělával, zatímco žena mu doma poskytovala zázemí? Podle Nejvyššího soudu je v takových případech fér, pokud se majetek při rozvodu dělí v poměru 60:40 ve prospěch muže. Ten sice přinášel peníze, jenže právě podpora ženy mu umožňovala získávat vysoké příjmy.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Budova Nejvyššího soudu v Brně.

Článek

Soudy se zabývaly případem bývalého prvoligového fotbalového brankáře, který část kariéry odehrál i v zahraničí a také krátce nakoukl do české reprezentace.

Ten se totiž se svou ženou neshodl na tom, jak rozdělit nemalý majetek zahrnující nemovitosti, finanční prostředky na účtu nebo cenné papíry.

Okresní soud majetek rozdělil v poměru 60:40. Ocenil, že brankář po dobu trvání kariéry zajistil vysoký životní standard, na misku vah dal na druhou stranu i to, že žena byla ochotna opustit Česko a doprovázet jej při zahraničních angažmá.

Časy se mění, řekl Nejvyšší soud a nařídil rozhádaným manželům prodat dům

Domácí

Pár sice neměl děti, žena se ale starala o brankářova syna z předchozího vztahu, létala pro něj do Česka a pečovala o něj v době, kdy její manžel trénoval či hrál.

Odvolací soud ale poměr změnil na 2:1 ve prospěch brankáře s tím, že žena sice pečovala o domácnost, ale všechen majetek byl pořízen z mužových peněz. Spor nakonec skončil až před Nejvyšším soudem a ten jako spravedlivý podíl určil 60:40.

Fifty fifty, jinak jen výjimečně

Senát v čele s Michalem Králíkem zdůraznil, že k jisté míře nerovnosti při dělení majetku lze přistoupit jen ve výjimečných případech a za mimořádných okolností. Posvětit výrazný příklon ve prospěch bývalého fotbalisty ale odmítl.

„Odvolací soud se nesprávně a jednostranně zaměřil pouze na nadstandardně vysoké příjmy žalobce, ze kterých sice došlo k pořízení veškerého vypořádávaného majetku, avšak zcela nedostatečně, resp. vůbec nezohlednil podporu ze strany žalobkyně, jež mu nabytí těchto nadstandardních příjmů v době trvání manželství umožňovala,“ uvedl Nejvyšší soud.

„Odvolací soud měl vzít v potaz podporu žalobkyně spočívající v péči o navíc ani ne jejího vlastního syna, anebo v zajištění běžného chodu domácnosti v době vrcholu profesionální kariéry žalovaného, kdy měl dán pevný tréninkový plán, účastnil se zápasů, to vše navíc s nutností stěhování po dobu angažmá žalovaného do zahraničí,“ dodali soudci.

Raději ty prachy spálím. Oligarcha stále odmítá astronomické vypořádání s exmanželkou

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám