Hlavní obsah

V plzeňském Konvoji svobody se mávalo vlajkou s hákovým křížem, policie podezřívá dva Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plzeňská policie vyšetřuje případ jednoho z účastníků nedělního Konvoje svobody, který během jízdy předal své spolujezdkyni vlajku s nacistickým hákovým křížem, aby s ní zamávala. Policie o případu informovala na sociální síti X. Později uvedla, že z přečinu podezřívá dva české občany.

Foto: Město Plzeň

Nacistická vlajka v Konvoji svobody

Článek

Na záběrech, které po síti kolují, je vidět, jak jeden z řidičů amerického konvoje předává své spolujezdkyni červenou vlajku s černým hákovým křížem na bílém poli, jakou používali za druhé světové války nacisté. Žena s malou holčičkou na klíně vlajkou přihlížejícím zamává.

Policie na síti X uvedla, že prověřuje pravost videa a i případné protiprávní jednání. Tím by mohla být propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, za což může pachatel dostat až pětiletý trest vězení.

Později v neděli večer policisté uvedli, že zjistila totožnost dvou českých občanů, kteří jsou podezřelí z výše uvedených přečinů.

„Máme už zjištěnou totožnost aktérů tohoto protiprávního jednání, v případu teď provádějí plzeňští kriminalisté úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí. Mávání vlaječkou se svastikou policie potvrdila. „Nikdo ale zatím nebyl obviněn, takže se tím pořád zabýváme,“ dodala mluvčí.

Pavel Rogl z klubu vojenské historie 16th Armored Division Club, který patří mezi organizátory konvoje, potvrdil, že k incidentu došlo. A nebere si servítky. „Víme o tom, je to průšvih, ale ne náš. Byl to nějaký šmejd od džípařů, tedy z neorganizovaných účastníků, kteří se ke konvoji přidávají. V žádném případě to nebyl nikdo od nás,“ řekl Novinkám Rogl.

„Máme espézetku toho vozidla, předali jsme to policii, proběhne samozřejmě trestní stíhání. Šlo o německou vlajku se svastikou, někdo chtěl akci zřejmě narušit, provokovat,“ doplnil Rogl.

FOTO: Plzní projel Konvoj svobody. Veteráni chyběli

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám