Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

  18:22
Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé firmy jsou ale na ruské peníze stále přímo či nepřímo napojené. Rusové podle nové analýzy vložili nejvíce prostředků do průmyslu, mezi spoluvlastníky dlouho figurovala i známá jména ze sankčních seznamů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Ruský kapitál se projevuje zejména v průmyslovém sektoru. Některé společnosti nepřímo vlastnili například dokonce oligarcha Roman Abramovič nebo miliardář Dmitrij Alexandrovič Pumpjanskij. Oba jsou přitom na českých i evropských sankčních seznamech.

„Podle přijatých sankcí nemají ruští občané zakázáno podnikat, mají ale zakázáno exportovat či importovat některé zboží z nebo do Ruska a pravděpodobně jim to trochu ztížilo i vyřízení víz v Evropské unii,“ vysvětluje pro iDNES.cz Martin Lindák, analytik datového portálu FinStat, který o vlastnictví českých firem nedávno vypracoval analýzu.

Zadluženou společnost očistí věřitelé od ruských majitelů a pokusí se ji zachránit

Sankce obcházejí přes Asii

Počet cizinců v orgánech českých firem přitom dlouhodobě roste. K únoru 2024 jich bylo na různých pozicích více než 156 tisíc, což představuje 13 procent z celkového počtu lidí vystupujících jménem firmy v České republice, kterých je více než 750 tisíc. Šlo převážně o pracovníky ze Slovenska, Ukrajiny nebo právě Ruska. A to i přes sankce.

Důvodů je podle Aleše Průchy, manažera pro oblast imigračních služeb v poradenské a technologické společnosti Deloitte, obecně více. Česká republika je podle něj stále atraktivní lokací pro zahraniční investice.

„Tyto firmy pak často dosazují do statutárních pozic řídící pracovníky ze svých mateřských společností, to je dlouhodobý trend, který přetrvává. Mimo toto hraje významnou roli i vysoký nárůst počtu cizinců v České republice, zejména s trvalým pobytem. Ten jim v tuzemsku umožňuje snazší fungování, kde je například výhodnější ekonomická situace, bezpečnější prostředí či více obchodních příležitostí, než v jejich domovských zemích,“ přibližuje Průcha.

Největší podniky s ruským kapitálem byly ty z průmyslu, různé ocelářské podniky, odkud se již ruský kapitál postupně stahuje právě kvůli sankcím, které jim ztěžují podnikání. „V Evropě se sankce obcházejí přes asijské země, jako například Kazachstán, Čínu nebo Kyrgyzstán,“ popisuje Lindák.

Firmy s ruskými vlastníky mají nejčastěji sídlo v Praze a Karlových Varech. Zahraničními vlastníky z Ruska jsou téměř výhradně fyzické osoby a podnikatelskou základnu tvoří z 95 procent společnosti s ručením omezeným, vyplývá to z analýzy Dun & Bradstreet.

Největší společností, ve které analytici evidují zahraniční osoby z Ruska, je společnost Vítkovice Steel. V její dozorčí radě působí Julija Kasperská-Birman a Olga Serova. Do roku 2014 nesla společnost jméno svého ruského vlastníka – Evraz Vítkovice Steel.

Ve stejném odvětví působí i společnost Czech Vanadium, jejímž akcionářem byl dlouhodobě nadnárodní ocelářský gigant s ruským kapitálem – Evraz Group. Spolumajitelem koncernu byl i známý oligarcha Roman Abramovič, který je na sankčním seznamu.

Společnost Vítkovice Steel má kvůli válce na Ukrajině zablokovaný majetek

Ministr dopravy i miliardář

„Společnost Czech Vanadium minulý rok změnila vlastníka na OOO NIKOM z ruského Tuli a v březnu 2024 změnila vlastníka znovu. V současné době je jím společnost METCO LTD se sídlem v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech,“ informuje Lindák. Podle poslední výroční zprávy z roku 2022 měla společnost tržby přes 130 milionů eur.

Z odvětví těžkého průmyslu je podle analýzy také společnost MSA, strojírenský podnik se sídlem v Dolním Benešově. Jediným akcionářem společnosti je společnost s ručením omezeným ETERNO (Obščestvo s ograničennoj otvetstvennostju „ETERNO“).

„ETERNO je součástí ruské metalurgické společnosti TMK. Společnost vlastní ruský miliardář Dmitrij Alexandrovič Pumpjanskij, který se nachází na ukrajinském a evropském sankčním seznamu,“ doplňuje Lindák. Kromě toho má česká MSA několik ruských členů statutárních orgánů. V současnosti je společnost vzhledem k uvaleným sankcím v insolvenci.

Na sankčních seznamech se objevují také skuteční vlastníci nebo členové statutárních orgánů v některých menších českých společnostech. Patří mezi ně akciová společnost „Aeroflot-ruské letecké linky“. Jde o pobočku ruského národního dopravce Aeroflot. V ní působí jako generální ředitel Vitalij Saveljev, který je zároveň ministrem dopravy Ruské federace. Saveljev figuruje na sankčním seznamu Evropské unie.

Ve společnosti GARDEA je členem statutárního orgánu a členem představenstva Sergej Bitkin, který se nachází na ukrajinském sankčním seznamu, podle kterého má figurovat také v ruského Rosatomu. GARDEA naposledy předložila účetní závěrku v roce 2019, ve které vykázala ztrátu jen několik tisíc českých korun, přestože má aktiva ve výši 1,3 milionu eur.

Sankcionovaná osoba je rovněž ve společnosti VERSVET, kde je statutárním orgánem Svetlana Verkhovtseva. Ta se nachází na sankčním seznamu USA a Ukrajiny. VERSVET měl být součástí společností, jejichž prostřednictvím ruská společnost Radioavtomatika nakupovala zboží pro ruský obranný průmysl.

Rusko se snažilo o vlivové operace v Česku, vláda rozšířila sankční seznam

Pro Rusy není vhodná doba

Nejvíc cizinců v českých firmách pochází ze Slovenska, a to více než 18,8 tisíc. Pro srovnání – na Slovensku podniká jen o něco víc (19 276) Čechů. Následují Ukrajinci, kterých je přes 13 tisíc, a Rusové, kterých je téměř 10 tisíc. Ve slovenských firmách vystupuje méně než třetina Ukrajinců a méně než šestina Rusů oproti počtu v Česku.

„Historicky máme se Slovenskem silné obchodní i další vazby a není mezi námi jazyková bariéra, což je hlavním důvodem tohoto trendu. Zároveň je velmi rozšířené, že celá řada statutárních orgánů zastřešuje fungování v rámci regionu, v tomto případě pro Česko i Slovensko současně,“ říká Průcha.

Počet ukrajinských statutárních rolí podle experta roste s otevřením pracovního trhu pro ukrajinské zaměstnance a tudíž i zakládání firem ukrajinskými státními příslušníky narostlo.

„Pro ruské statutární pozice není v současnosti vhodná doba s ohledem na sankce a také na nařízení vlády, které až na výjimky neumožňuje získat ruským občanům trvalý pobyt na území České republiky,“ doplňuje Průcha.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...