Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Organizátoři i policie varují před překupníky lístků: Hokej na MS spíš neuvidíte

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než od oficiálních prodejců je riskantní. Nejenom že zaplatíte přemrštěnou cenu, ale dost možná žádný hokej neuvidíte. Podvodníci prodají jednu elektronickou vstupenku i desítkám lidí. MF DNES vyzkoušela, jak takový „obchod“ probíhá.

MS v hokeji 2024 | foto: Koláž iDNES.cz

Strašně moc toužíte vidět na vlastní oči české hokejisty při mistrovství světa v Praze, ale nemáte lístky. V předprodeji se po nich „zaprášilo“. Na internetu – zdá se – ještě jsou, i když za násobně vyšší cenu, než byla původní. A to lístky stály i přes tři tisíce.

MS v hokeji 2024

Kupovat vstupenky od někoho jiného než od oficiálních prodejců TicketPortal a TicketMaster je totiž velice riskantní. Do haly se možná ani nedostanete, elektronická čtečka u vstupu vás tam nepustí. Váš lístek bude buď falešný, nebo na vašem místě už někdo sedí.

Ten trik překupníků není nový, ale při enormním zájmu o hokejový šampionát kvete. Elektronickou vstupenku s unikátním QR kódem prodají přes internet klidně desítkám zájemců. Do arény však projde jen první z nich – ostatní mají smůlu – turniket je zastaví.

“Vyhrál jsem je v losování“

MF DNES vyzkoušela, jak takový „obchod“ probíhá.

Na internetovém tržišti Bazoš nabízí například uživatel Miro více než dvě desítky vstupenek, každou zhruba dvakrát dražší, než byla cena při oficiálním prodeji.

Mistrovství v Praze

Hokejové mistrovství, jež se do Česka vrací po devíti letech, začíná v pátek 10. května. Národní tým do něj vstoupí v úvodním dnu proti Finsku (20.20). Turnaj vyvrcholí v neděli 26. května bojem o medaile. Vstupenky na všechny české zápasy už jsou vyprodané (stály od 1 990 do 3 290 korun).

K dispozici zůstávají klání ve čtvrtfinále, semifinále a finále a některé ze skupinových duelů. Nejlevnější vstupenky vyčíslili organizátoři na takzvané „family games“ a pohybují se v rozmezí 190 a 390 korun, případně na střetnutí outsiderů. Za atraktivnější utkání však fanoušci zaplatí minimálně 890 korun, a to za místa do nejvrchnějších pater arény, nejdražší vyjdou diváky na 1 490 Kč.

Na jednotlivé zápasy se přitom dají koupit standardně jen čtyři vstupenky, ve výjimečných případech, jako jsou soutěže, je to podle pořadatele osm lístků na osobu. Jak tedy k takovému množství lístků Miro přišel? „Vyhrál jsem je v losování,“ napsal redaktorovi.

Podle policie jsou takové podvody stále častější. „Na kupujícího bývá velký časový nátlak, vstupenka může každou chvilku z nabídky zmizet, proto ji často koupí i od neprověřeného zdroje,“ vysvětluje Ondřej Kapr z Úřadu kriminální policie a vyšetřování.

Stát se může i to, že zaplatíte velké peníze a vstupenku ani neuvidíte, jak upozorňuje specialistka kybernetické bezpečnosti společnosti ESET Vladimíra Žáčková: „Podvodníci si vytvoří falešný profil na sociální síti nebo bazaru, kde začnou vstupenky nabízet. Po zaslání peněz za lístky si oběť zpravidla zablokují, aby je už nemohla kontaktovat, nebo svůj účet rovnou smažou.“

Policie bude během šampionátu přítomna na místě před hokejovou halou. Může tak teoreticky postihnout pochybné prodejce, kteří si s kupci domluvili, že jim předají lístek přímo před stadionem, a pak se ukáže, že je vstupenka v nepořádku.

„V případě, že se některý z fanoušků nedostane do arény, protože má falešnou vstupenku nebo vstupenku, se kterou již někdo do arény prošel, může za námi přijít přímo před O2 arenu. Policisté na místě ihned od poškozených zjistí, kdy a jakým způsobem neplatné vstupenky zakoupili,“ informuje mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Kriminalisté podle mluvčí okamžitě pomohou se zajištěním elektronických důkazů a začnou pracovat na odhalení pachatele.

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

Kriminalisté ani organizátoři ale nezajistí, že se lidé vrátí domů bez peněžní újmy.

„Chtěl bych zdůraznit, že ani s přítomností policie nebudou poskytnuty nějaké náhradní vstupenky. Nedá se ani čekat, že budou někomu vráceny peníze,“ konstatuje generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Jan Černý.

Překupnictví není trestné

Podle policie jsou takové podvody stále častější. „Počet podvodů se vstupenkami v poslední době hodně narůstá. Statistiku si k tomu ale nevedeme,“ říká Ondřej Kapr z Úřadu kriminální policie a vyšetřování.

Podle Kapra je prodej falešných nebo „namnožených“ vstupenek pro podvodníky velmi jednoduchý a zároveň výhodný. A jak policista připomíná, často fanoušci udělají neuvážený nákup, protože se bojí, že je každou chvíli někdo předběhne a na první pohled výhodná vstupenka z nabídky zmizí.

Podvodník nabízel lístky na zápas Sparty a Liverpoolu, fanouška obral o 16 tisíc

Lístky na zápasy českého týmu lze najít také na portálu společnosti Viagogo, která v minulosti dostala pokutu od České obchodní inspekce. Dva lístky na zápas Česko–Finsko zde anonymní prodejce nabízí za 40 tisíc korun. Garantovat pravost nemůže.

Policie podle Kapra nemůže překupníky (za samotný předražený prodej) se vstupenkami nijak trestat. Musela by jim prokázat, že si takovým způsobem dlouhodobě nelegálně přivydělávají a člověka podvedou. Třeba tak, že od lidí vezmou peníze a pošlou jim falešnou vstupenku.

„Trestné to není. I kdyby ale opravdu někdo hodně chtěl jít na hokej a bylo vyprodáno, nedoporučujeme riskovat nákup od cizího člověka po internetu,“ sděluje Kapr.

Jak správně vrátit lístek

Pokud někdo na zápasy z různých důvodů nebude moci dorazit, odkazuje se prodejce lístků mimo jiné na možnosti kompenzace. „TicketPortal nabízí i pojištění lístku při nákupu. Pokud nemohu přijít kvůli nemoci nebo jinému závažnému problému, lze žádat o kompenzaci dle pojistných podmínek,“ říká Nikola Vangeli, marketingový manažer TicketPortalu.

Dodává, že pokud lidé opravdu nezvládnou na hokej přijít, mohou samozřejmě předat lístky přátelům nebo rodině, ale jakýkoli přeprodej je prodejcem zakázán. „Jak pořadatel, tak TicketPortal toto dlouhodobě komunikuje, a to právě proto, aby mohl garantovat pravost vstupenek,“ vysvětluje Vangeli.

Cirkus vybral vstupné předem, nikdy ale nepřijel. Policie hledá podvedené

Při nákupu lístků od překupníků hrozí kromě ztráty peněz také odcizení osobních údajů.

„Falešné vstupenky mohou být problémem. Proto je důležité nakupovat jen od certifikovaných prodejců, ne z druhé ruky. Vyhnete se tak riziku koupě padělku a při koupi i kyberzločincům, kteří mohou usilovat o přihlašovací údaje do vašeho internetového bankovnictví,“ popisuje Dalibor Kačmář, technologický ředitel společnosti Microsoft ČR.

To hrozí zejména ve chvíli, kdy člověk neuváženě klikne na nějaký odkaz v mailu, ve kterém mu vstupenka od překupníka přišla.

Návštěvníci mistrovství by podle Kačmáře měli být opatrní také při používání veřejných wi-fi sítí a stahování mobilních aplikací souvisejících s událostí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...