Chcete volit Meloniovou, slovenského expremiéra či neteř Le Penové? V eurovolbách je to možné

Čeští voliči mají sice širokou nabídku stran a politiků, které mohou volit do Evropského parlamentu, ale nemusí skončit pouze u nich. Nabízí se jim možnost dát svůj hlas i zahraničním politikům, kteří do Evropského parlamentu kandidují. Český hlas tak může dostat třeba italská premiérka Giorgia Meloniová, bývalý slovenský předseda vlády L'udovít Ódor nebo Marion Maréchalová, která je neteří francouzské opoziční lídryně Marine Le Penové. Co k tomu český volič musí učinit?

Běžný český volič má skutečně širokou nabídku stran i známých jmen, pro které může v eurovolbách hlasovat. Nabízí se třeba bývalí ministři Alexandr Vondra z ODS a Lubomír Zaorálek ze SOCDEM či expremiér Jiří Paroubek vedoucí Českou Suverenitu pod značkou ČSSD.

ČTĚTE TAKÉ: Kreml u nás nemá výsledky, zní z Černé Hory. Balkánská země chce do EU, pomáhají i Češi

Je tu však možnost, jak by český volič mohl místo toho volit kandidáta z cizího státu. A zde je výběr ještě podstatně rozmanitější. Kupříkladu italská vládní strana Bratři Itálie vysílá do voleb svoji předsedkyni a premiérku Giorgiu Meloniovou. Sama šéfka italské vlády nicméně hlásí, že kdyby mandát získala, neplánuje premiérské křeslo vyměnit za funkci europoslankyně.

Za francouzské uskupení Reconquête krajně pravicového politika Érica Zemmoura zase kandiduje Marion Maréchalová, neteř lídryně francouzské krajní pravice Marine Le Penové a vnučka zakladatele Národní fronty Jeana-Marieho Le Pena.

Slováci pak do hry posílají své bývalé předsedy vlád. Lídrem hnutí Progresivní Slovensko je nedávný úřednický premiér L'udovít Ódor, na kandidátce neparlamentních Demokratů najdeme pro změnu jeho předchůdce Eduarda Hegera.

Každopádně platí, že pro tyto politiky může za jistých podmínek hlasovat i český volič. Stejně tak cizinec může v evropských volbách volit české politiky.

Jak na zahraniční volbu?

Volit české europoslance totiž může „český občan nebo občan EU, který je na území Česka registrován k přechodnému nebo trvalému pobytu alespoň 45 dní před volbami“, uvádějí oficiální stránky o eurovolbách pod hlavičkou Evropského parlamentu.

To zároveň platí i obráceně. Pokud tak chce Čech nebo kterýkoli jiný Evropan volit například ve Francii, musí splňovat podmínky pro volby ve své vlastní zemi a k tomu být evidován u francouzských volebních úřadů.

Český volič žijící v jiné zemi EU, který si přeje volit české politiky, má jedinou možnost, a sice přijet zpět domů. V případě, že během voleb zůstane v zemi svého trvalého či přechodného bydliště, může volit pouze tam a tamní kandidáty.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Michopulos: Rozchod Babišových je zastírací manévr. Odvádí pozornost od chyb ANO

Tagy: