V Liberci se rozhořel spor o neoznačené radary. U silnice se objevily hanlivé cedule

Vzkaz pro vedení města Liberec

Hněv kvůli radarům

Město je váš nepřítel. Nekompromisní vzkaz vedení Liberce někdo rozvěsil na několika místech podél silnice vedoucí z města na Ještěd. Magistrát tam nechal instalovat radary, které už od počátku dubna zaznamenaly přes čtrnáct tisíc přestupků.

Vedení města je kvůli radarům terčem kritiky ze všech stran. Mnoha lidem totiž přišly výzvy k zaplacení i za překročení nejvyšší povolené rychlosti o jediný kilometr. Patří mezi ně i Tomáš Blažek, majitel nedalekého hotelu, který měřeným úsekem jezdí denně. Složenek už mu dorazilo několik.

ČTĚTE TAKÉ: Hromada hnoje před Novotného úřadem v Řeporyjích. Máme nevyřízené účty, vzkazují aktivisté

„Město je váš nepřítel? S tím vzkazem souhlasím, v tomto případě ano. Měřit na téhle silnici je zbytečná buzerace, ta komunikace je široká, přehledná a bezpečná. Nepamatuji tu žádnou vážnou nehodu, ale teď se tady všichni ze strachu plouží do kopce čtyřicítkou,“ zlobí se hoteliér.

Kromě cedulí s nelichotivým vzkazem neznámý autor rozvěsil kolem silnice i tabulky s nápisem „Pozor, radar“. Od počátku měření totiž na kamery neupozorňovala žádná značka. Zákon už to řadu let nevyžaduje. I proto je zřejmě počet přestupků tak velký. Než se rozkřiklo, že radary v místě jsou a měří naostro, stihli kolem nich mnozí řidiči nepovolenou rychlostí projet opakovaně. Primátor města Jaroslav Zámečník ale radar hájí.

„Dotyčnému anonymnímu ‚hrdinovi‘ bych vzkázal, že je to přesně naopak. A sice, že město je váš přítel, protože se stará o bezpečnost a vyžaduje dodržování pravidel a zákonů, což je ve slušné společnosti pořád ještě běžná věc. Pokud má být Liberec moderním evropským městem, musí umět zajistit, že v něm bude pořádek, bezpečí a také pravidla, která platí pro všechny stejně,“ tvrdí Zámečník.

Podle něj počty zaznamenaných přestupků v lokalitě v posledních dnech výrazně klesají, takže měření plní svůj účel. „To je i důvod, proč chystáme umístění radarů i na další místa. Jestli někdo nedokáže projet obcí předepsanou rychlostí, ať za to nese odpovědnost,“ upozorňuje.

Cedule se vzkazem Město je váš nepřítel navíc zřejmě u silnice dlouho nevydrží. Visí totiž na plotě areálu, který spravuje Jan Kábele. Ten patří do skupiny řidičů, kterým radary nijak zásadně nevadí. „Není to něco, s čím by se nedalo žít. Ale co mi vadí, je, že někdo bez svolení věší takové vzkazy na náš plot. Pak to vypadá, že jsme to tam dali my, ale naše firma se od toho distancuje,“ řekl Kábele reportérovi CNN Prima NEWS s tím, že ceduli někdo z jeho zaměstnanců brzy odstraní.

Primátor Zámečník připouští, že cedule upozorňující na radar by u silnice být měly. „Zákon to nevyžaduje a ani policie to po nás nechtěla. Ale zřejmě je tam nakonec umístíme. Pak už to bude opravdu jen na řidičích. Možná by tam mohl být nápis: Město je váš přítel – Pozor, radar,“ usmívá se.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podivné drama na přechodu v Praze. Senior ignoroval červenou, strážníkovi sprostě nadával

Tagy: