Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slzy, strach o demokracii i drsný humor. Jak vypadala Bratislava po atentátu na Fica

Podporovatelka premiéra Fica přišla položit svíčku před úřad vlády. Foto: Marie Dámková, Deník N
Podporovatelka premiéra Fica přišla položit svíčku před úřad vlády. Foto: Marie Dámková, Deník N

Svět ve středu odpoledne zasáhla zpráva o atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Směr). Střelec útočil po zasedání vlády ve městě Handlová, šéf kabinetu leží ve vážném stavu v nemocnici. Jak třetí velký útok na základy slovenské demokracie v posledních letech poznamená společnost a další politický vývoj? To zjišťovali reportéři Deníku N v Bratislavě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Už při odpolední cestě vlakem do Bratislavy je cítit napětí a zvláštní ruch. Slovenští cestující se mezi sebou ujišťují, zda slyšeli o nejnovějších zprávách z Handlové – šestnáctitisícového města, kde Ficova vláda absolvovala výjezdní zasedání a následně se měla setkat s lidmi na předvolební akci. Kampaň do blížících se eurovoleb však dneškem na Slovensku zamrzla.

Atentát přerušil také chystaný protivládní protest před vládním sídlem na bratislavském náměstí Svobody, kterému místní zřídkakdy řeknou jinak než Gotko (ano, po prvním bolševickém prezidentovi Československa).

Opozice a její příznivci se zde scházeli posledních několik měsíců. Šéf opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka však brzy po zprávě o vážném zranění premiéra oznámil, že jeho strana přerušuje veškeré politické aktivity.

Na rozdíl od vládní koalice. Na média, liberály a „progresivisty“ jen krátce po atentátu ostře zaútočila jedna z nejvýraznějších tváří Směru Luboš Blaha. Předseda nejmenší vládní strany Andrej Danko ohlásil začátek „politické války“ a slíbil, že proběhnou změny v médiích. „Tak jako u RTVS,“ pohrozil v narážce na rozhodnutí vlády zrušit a nahradit veřejnoprávní televizi a rozhlas.

Hlavní město je však ve středu večer mimo pozornost kamer. Čeká se na zprávy z Banské Bystrice, kde Fico do nočních hodin ležel na operačním sále. Zprávy o závažnosti jeho zdravotního stavu se v průběhu odpoledne lišily – původní informace o tom, že je ve stabilizovaném stavu, dementovalo oficiální vyjádření slovenského úřadu vlády. Poslední zprávy z vlády hovořily o tom, že operace proběhla úspěšně a Fico je mimo ohrožení života.

Pro Slovensko jde o třetí velký otřes jeho demokratických základů za posledních několik let – po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v roce 2018 a střelbě v bratislavském baru Tepláreň před dvěma lety.

Přestože všechny zraky jsou nyní obráceny k městu, kde před osmdesáti lety vypuklo Slovenské národní povstání, i Bratislavu události z brzkého odpoledne poznamenávají.

„Je to hlavně člověk!“

Místo demonstrace proti Ficově vládě se na náměstí před Úřadem vlády odpoledne

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Robert Fico

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější