Slovenská vláda prozatím nevyhlašuje výjimečný stav

foto Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák na tiskové konferenci po mimořádném společném zasedání Bezpečnostní rady SR a Vlády SR, 16. května 2024, Bratislava, Slovensko.

Bratislava - Slovenská vláda podle ministra obrany Roberta Kaliňáka nerozhodla o vyhlášení výjimečného stavu či podobných opatření v souvislosti s útokem na premiéra Roberta Fica. Kaliňák na dnešní tiskové konferenci uvedl, že vláda k takovému postupu může přikročit později, pokud by se situace v zemi zhoršila. Kaliňák neřekl, zda někdo převezme Ficovy kompetence. Bezpečnostní rada státu o tom podle něj nejednala a vláda funguje ve standardním režimu.

"Ano, při takovéto události to nemusí být neobvyklé, ale my jsme se rozhodli, že nechceme jít cestou omezování lidských práv," řekl Kaliňák po jednání bezpečnostní rady státu. "V případě, že by došlo ke zhoršení bezpečnostní situace... samozřejmě k tomu můžeme znovu přistoupit," dodal.

Střelecký útok na premiéra Fica byl podle vlády dílem "osamělého vlka" nespokojeného s vládní politikou, který nebyl členem žádné radikální skupiny. Policie z pokusu o vraždu obvinila 71letého muže, kterého bezpečnostní složky zadržely ihned po střelbě ve městě Handlová, kde se konalo výjezdové zasedání vlády.

Podle Kaliňáka chce nyní vláda jít "cestou uklidnění společnosti". Bezpečnostní rada se zároveň shodla na posílení ochrany ústavních činitelů a dalších skupin, které mohou být v ohrožení, včetně novinářů, uvádí slovenská média.

Vláda funguje ve standardním režimu, řekl Kaliňák na otázku na Ficova zástupce

Slovenská bezpečnostní rada státu dnes neprobírala, zda někdo převezme kompetence premiéra Roberta Fica, který je ve vážném stavu v nemocnici po středečním atentátu, při kterém byl postřelen. Na tiskové konferenci to řekl ministr obrany Robert Kaliňák. Vláda pracuje "ve standardním režimu", přestože premiér stále podle Kaliňáka není mimo ohrožení života.

Ministr obrany dostal od reportérky otázku, kdo při Ficově indispozici převezme jeho kompetence. "To není předmětem rokování bezpečnostní rady," odvětil. "Vláda funguje ve standardním režimu a až přijdou úkony, které budou nevyhnutelné, tak je budeme realizovat," pokračoval. Kaliňák dodal, že v tom nevidí žádný mimořádný problém.

Podle zákona předsedu slovenské vlády během jeho nepřítomnosti zastupuje vicepremiér v souladu s rozhodnutím ministerského předsedy. Ficův nynější kabinet má čtyři místopředsedy včetně Kaliňáka. Ten na tiskové konferenci řekl, že vláda byla v kontaktu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, "jen abychom se pochopili".

Ministr obrany předtím řekl, že Fico při útoku v Handlové utrpěl čtyři střelná zranění a je nadále ve vážném stavu. Premiér v nemocnici v Banské Bystrici absolvoval po leteckém transportu několikahodinovou operaci, podle neoficiálních zpráv jej čeká nejméně jedna další.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď