Moskva hlásí sestřelení více než stovky bezpilotních letounů nad Krymem a Ruskem

foto Satelitní snímek ukazuje ruskou leteckou základnu v Sevastopolu na okupovaném Krymu po útoku ukrajinských dronů, 16. května 2024.

Moskva - Rusko hlásí sestřelení více než stovky ukrajinských bezpilotních letounů. Rozsáhlému útoku podle úřadů čelila v noci na dnešek ruská obrana města Sevastopol na anektovaném poloostrově Krym, kde jsou hlášeny výpadky v dodávkách elektrického proudu. Náletu dronů čelilo i ruské přístavní město Novorossijsk, které je další základnou ruské Černomořské flotily. Terčem dronového náletu se stala také rafinerie v Tuapse na jihu Ruska, informovaly úřady. Podle zpravodajského portálu RBK-Ukrajina drony proti cílům v Rusku vyslala ukrajinská tajná služba (SBU) a vojenská rozvědka (HUR). Podobná tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Fotogalerie

Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení celkem 102 dronů. Podle něj ruská protivzdušná obrana sestřelila 51 dronů nad Krymem, 44 dronů nad Krasnodarským krajem, šest nad Belgorodskou oblastí a jeden dron nad Kurskou oblastí. Letectvo a hlídkové lodě ruského námořnictva během noci zničily šest bezposádkových plavidel v Černém moři, dodal resort v odkazu na námořní drony. Ruská služba BBC vzdušný úder označila za dosud nejmasivnější od začátku ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Agentura Reuters hovoří o neobvykle velké vlně dronových útoků.

Ruskem dosazený gubernátor Sevastopolu Michail Razvožajev informoval, že obrana Krymu v různých částech Sevastopolu ničila bezpilotní letouny a bezposádkové čluny. Později na sociální síti poděkoval vojákům za to, že se jim rozsáhlý útok podařilo odrazit. "Zničeny byly desítky bezpilotních letounů a více než pět bezposádkových člunů," tvrdil a dodal, že útok si podle záchranářů nevyžádal žádné zraněné.

Server Meduza ráno s odvoláním na Razvožajeva informoval o poškození rozvodny v Sevastopolu, kvůli čemuž se město ocitlo částečně bez proudu. Kvůli výpadku elektřiny se úřady rozhodly dočasně zrušit vyučování ve všech školách a školkách. Úřady oznámily, že oprava poškozené rozvodny potrvá nejméně den.

Reuters odpoledne napsal, že v Novorossijsku úder zasáhl terminál ropných produktů a ropný přístav. Ruskojazyčný servis BBC s odvoláním na ruská média píše, že poničen byl terminál na topný olej a dva sklady pohonných hmot. Nikomu se nic nestalo. Úřady o těchto škodách neinformovaly.

Nálet se obešel bez obětí a zraněných, oznámil gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev. Drony podle něj útočily na civilní objekty a padající trosky místy způsobily požáry, napsala agentura Interfax. Obyvatelé Novorossijsku hlásili přinejmenším 19 výbuchů. Ve městě podle nich byly problémy s dodávkami elektřiny, dočasně se zastavil provoz veřejné dopravy.

Novorossijsk je největší ruský přístav v Černém moři. Je klíčovým místem pro vývoz ropy a ropných produktů, překládá se tam obilí, uhlí, hnojiva, dřevo a další produkty.

Dva ukrajinské drony dnes zaútočily na rafinerii v Tuapse a po dopadu jednoho stroje vypukl požár. Podle předběžných informací nebyl nikdo zraněn, uvedl krizový štáb v Krasnodarském kraji, kde se rafinerie nachází. Úřady později informovaly o uhašení požáru. Na tuto rafinerii společnosti Rosněfť zaútočily drony už na počátku roku a vyřadily ji na týdny z provozu.

"Ve vsi Okťabrskij dron zaútočil na automobil, ve kterém se nacházel řidič a tři cestující (matka, otec a dítě). Žena zahynula na místě, čtyřletý chlapec podlehl zraněním v nemocnici," uvedl gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov, citovaný agenturami TASS a AFP. Jiný dron podle gubernátora zapálil benzinovou stanici u vsi Bessonovka, požár se podařilo uhasit.

Nejmenovaný zdroj RBK-Ukrajina řekl, že "byla zasažena řada cílů nepřátelského státu". Cílem operace SBU a HUR byly lodě a další plavidla ruské Černomořské flotily rozmístěné na základnách v Sevastopolu a Novorossijsku. Všechny drony poslané do útoku byly vyrobené na Ukrajině. "Dnešní speciální operace ukázala, že Rusové nejsou schopni ochránit své hlavní námořní základny v Novorossijsku a Sevastopolu. Jediné, co mohou dělat, je ukrývat válečné lodě v přístavech za civilními plavidly," řekl nejmenovaný činitel.

Krymský poloostrov Rusko obsadilo v rozporu s mezinárodním právem v roce 2014 a je to základna jeho Černomořské flotily. V roce 2022 Moskva zahájila invazi na Ukrajinu a některá místa Krymu se od té doby stávají terčem ukrajinských útoků. Tento týden média informovala o zničení dvou ruských stíhaček MiG-31 při ukrajinském útoku na vojenské letiště Belbek na poloostrově a tamní sklad pohonných hmot. Na základnu podle nich zaútočila ukrajinská armáda střelami dlouhého doletu ATACMS. Agentura Reuters píše, že zásah potvrdila společnost Maxar zabývající se pořizováním satelitních snímků. Zničeny byly dva stroje MiG-31 a jeden Su-27, jedna stíhačka MiG-29 je poškozená.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď