Zákulisní boj o eurokomisaře: S Nerudovou Česko v Evropě oslabí, zní z vlády i Bruselu

Pokud vláda Petra Fialy vyšle na post eurokomisařky Danuši Nerudovou (STAN), hrozí, že Česká republika ztratí dobrou pozici a nebude mít šanci na zisk silného portfolia. Shodují se na tom významní politici koalice Spolu i mnozí zkušení hráči v Bruselu. Podle Pirátů by nakonec mohli být kandidáti dva. STAN naopak vyzdvihuje odbornou erudici Nerudové. Jak zákulisní hra o českého eurokomisaře probíhá a na zisk jakého resortu v Evropské komisi máme šanci?

„Rozhodně to není tak, že STANu odmávneme každé jméno, se kterým přijde. Měl by to být člověk minimálně s ministerskými zkušenostmi,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z ministrů Fialovy vlády, který nesouhlasí s tím, aby vláda do Bruselu na post eurokomisařky vyslala Danuši Nerudovou.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Farský: Pro migrační pakt bych hlasoval. Kdyby se lidé báli pomerančů, Babiš by jimi strašil

Otevřeně se k tématu během víkendu vyjádřila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Není to bianco šek a neznamená to, že když přijdou s Danuší Nerudovou, tak to budeme akceptovat. Tam je nutné poslat zkušeného a ostříleného politika, a to při vší úctě paní Nerudová nesplňuje. Ta zatím pouze kandidovala a politiku nikdy nedělala,“ uvedla Pekarová v rozhovoru pro Novinky.

Podle některých členů vlády i podle řady hlasů od českých politiků z Bruselu není Danuše Nerudová na post eurokomisařky dostatečně vybavená, byť jim je třeba lidsky sympatická. Pokud ji Česko nominuje, ztratí podle nich dobrou pozici, kterou si za poslední dva roky vybudovalo a získá slabé portfolio.

„Pokud to takto půjde dál, tak je jasné, že dostaneme nějaký malý a téměř bezvýznamný resort typu gender nebo rybolov. STAN selže a nebude mít žádný vliv. Zřejmě to premiér akceptuje, protože závazek skutečně dal, ale České republice to nepomůže a její pozice oslabí, protože získá resort, který jí bude v podstatě k ničemu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS český europoslanec z jedné z vládních stran, který si nepřál být jmenován.

„Nechápu, že s těmi nekompetencemi do kandidatury na evropskou komisařku vůbec šla. Nemá absolutně žádné politické zkušenosti, neví, jak to v Evropě funguje. Komise se za těch deset let neskutečně zprofesionalizovala, grilování kandidátů je opravdu tvrdé a obávám se, že nemá na to, aby obstála,“ doplnil další zdroj, který se na půdě evropské politiky pohybuje dlouhé roky.

Byť Česká republika jednoznačného kandidáta ještě nemá a definitivně jasno bude až po volbách, nejčastěji se hovoří právě o ekonomce a neúspěšné kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové, která do europarlamentu vede kandidátku STAN, dále pak o ministrovi průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi (také za STAN) a lídrovi Pirátů a stávajícím europoslanci Marcelu Kolajovi. Na základě více než dva roky staré ústně deklarované dohody má nárok kandidáta vybrat právě hnutí STAN.

„Uzavřeli jsme gentlemanskou dohodu a já jsem rád, že ji pan premiér akceptuje. Předsednictvo hnutí STAN podpořilo Danuši Nerudovou a myslím si, že její erudice je velmi kvalitní – akademická sféra spojená s manažerskými zkušenostmi, politická zkušenost z prezidentské kampaně, velmi kvalitní jazyková vybavenost,“ hájí volbu předseda STAN Vít Rakušan s tím, že by určitě byla kvalitní kandidátkou na ekonomická portfolia, jako jsou vnitřní trh nebo finanční stabilita. I on ale zároveň přiznává, že definitivní rozhodnutí o tom, koho do evropské komise navrhnou, padne až podle výsledků voleb.

Telička: Nerudová má počáteční nevýhodu

Podle prvního českého eurokomisaře Pavla Teličky, který byl v roce 2014 do Evropského parlamentu původně vyslán jako nestraník za ANO, ale s hnutím se rozešel a dnes ho veřejně kritizuje, má sice Danuše Nerudová počáteční nevýhodu, ale nemusí být trvalá a při určité konstelaci by třeba její postavení mohlo být i výhodou.

„Je zcela zásadní, koho na post eurokomisaře vyšleme. Představme si ale, že 27 vyslaných kandidátů se postaví na startovní čáru a běží 3 000 metrů. Už na startu jsou jména, která znáte a budí respekt nebo nováčci jako je paní Nerudová. Je to vstupní nevýhoda, ale už v procesu výběru se to může setřít nebo naopak posílit. Může uspět při pohovorech, může být týmovým hráčem, ukáže se jako schopný komunikátor a mistr kompromisu, oslovuje mladé lidi,“ vysvětlil Telička.

S tím souhlasí i současný náměstek na ministerstvu zahraničí Eduard Hulicius (KDU-ČSL), který dlouhá léta pracoval pro českou eurokomisařku Věru Jourovou. Výhodou podle něj nakonec za určité konstelace může být třeba i to, že Česko nominuje ženu.

„Uvědomme si, že komisař má pracovat pro všechny Evropany. Má to být osobnost s nějakými zkušenostmi, snahou najít kompromis, schopnostmi řídit lidi a být týmovým hráčem, což ona klidně může být,“ říká Hulicius.

Tvrzení Spolu, že má Česko v poslední době na evropské půdě velmi dobrou pozici a bylo by dobré toho využít, potvrzuje i Telička. „Důvody jsou spojené především s evropským předsednictvím. Roli v tom hraje i konzistentní a konstruktivní politika vlády i postavení prezidenta Petra Pavla. Nemalou roli hraje i to, jak se Česko vyprofilovalo v bezpečnostních otázkách a částečně převzalo spoluodpovědnost za řešení konfliktu na Ukrajině. A to se cení,“ zhodnotil Telička.

Má Česko šanci na komisaře pro obranu?

Dobrou pozici Česka naznačuje i vřelá návštěva současné předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové koncem dubna, kdy se setkala jak se zástupci STAN, lidovců a TOP 09, tak s prezidentem Petrem Pavlem a premiérem Petrem Fialou. Na jednáních měly údajně padnout i nějaké neformální závazky právě směrem k eurokomisaři. Von der Leyenová bude pravděpodobně jako předsedkyně komise pokračovat a bude to nejspíš ona, kdo bude mít na její skladbu hlavní vliv.

„Paní předsedkyně nám naznačila, že bychom jako Česko mohli mít šanci usilovat třeba o oblast obrany nebo bezpečnosti,“ řekl jeden ze svědků jednání. Dodejme, že již dnes má Česko šéfa Evropské obranné agentury, kterým je generál Jiří Šedivý.

A právě debata o portfoliu je druhou větví problému. Podle informací CNN Prima NEWS má Česko šanci na zisk silnějšího portfolia jako energetika, hospodářství, bezpečnost, vnitřní trh a někteří zmiňují i obranu a dokonce migraci. Nicméně skladba jednotlivých oblastí bude závislá právě na nominacích, které se u předsedkyně Evropské komise sejdou.

Právě na kartu silného portfolia se snaží usilovně tlačit koalice Spolu a chce, aby ve STAN našli jméno, které by bylo připravené silové resorty zastat a byla na něm shoda celé vlády. Tím nejhlasitějším jménem je ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Síkela je u Von der Leyenové oblíbený

„Ministr Síkela si za poslední dva roky v EU vybudoval dobré renomé, když zpracovával podklady v oblasti energetiky. Zná se osobně s paní předsedkyní, ta k němu má údajně kladný vztah. Myslím, že je u ní oblíbený, pokud se to tak dá v politice nazvat,“ řekl CNN Prima NEWS další zdroj z Evropského parlamentu.

Osobní vazby budou ve finále jednou z těch nejdůležitějších karet. „Síkela by zájem měl a věří si i na silné portfolio. Problém je v tom, že ho ve STAN úplně nechtějí. A důvodem je i to, že prostě není úplně sdílný v komunikaci,“ doplnil zdroj blízký ministrovi.

Redakce se snažila ministra oslovit, nicméně komentář odmítl a odpověď nezaslalo ani tiskové oddělení jeho resortu. Právě jistý individualismus a trochu solitérský přístup je podle zákulisních zdrojů jedním z důvodů, proč STAN Síkelu neupřednostňuje, byť členové strany nezpochybňují jeho odbornost. Problém by podle některých z nich mohl nastat i ve chvíli, kdy by se měla hledat náhrada na resort průmyslu.

Farský: Chceme být bohatou nevěstou

Zdá se, že ve STAN jsou o své současné volbě přesvědčení. Minimálně navenek. Většina politiků strany si váží toho, že si Nerudová vybrala právě Starosty, líbí se jim její slušné vyjadřování i schopnost přitáhnout mladé lidi. „Danuše Nerudová je skvělá, kampaň poctivě odpracovává, bije se za nás a je to naše číslo jedna. Nevím, proč by neměla nárok na zisk silného portfolia,“ zhodnotil situaci místopředseda strany Lukáš Vlček.

Končící a dosud jediný europoslanec STAN Stanislav Polčák dovnitř strany varuje před dalším problémem: „Určitě máme možnost o silné resorty usilovat, ale musí za naším kandidátem stát silná frakce. A ta za námi bude stát tehdy, pokud se již nyní k nějaké přimkneme. Vzhledem k tomu lavírování a neochotě se někam přidružit se obávám, že nebudeme mít silné zastání. Proč taky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Stanislav Polčák, který už ale pokračovat nebude.

Skutečnost, že STAN aktuálně vyčkává, do jaké evropské frakce se vydá, potvrdil i jeho stranický kolega a dvojka kandidátky Jan Farský. Na rozdíl od Polčáka v tom ale vidí výhodu.

„U nás je to tak, že buď budeme v konzervativní části Renew nebo v liberální části EPP. Jednali jsme s oběma představiteli a dohoda je na tom, že se to rozhodne rychle po volbách a bude to i o zvolených kandidátech. Jsme bohatou nevěstou. V Evropě se o nás perou, jsem za to rád. Je jasné, že každý chce co nejvíc mandátů. Není to namyšlené. Ursula by se s námi nesetkala, kdyby o nás neměli zájem,“ vysvětlil Farský.

STAN ve volbách pomýšlí na čtyři až pět europoslanců a podle informací redakce je skutečně pravda, že takový počet by mohl hrát při vyjednávání roli. Navíc v Renew jsou dnes poslanci ANO, kteří údajně ztratili kredibilitu a frakce o STAN zájem má.

Nevidí to tak ale všichni účastníci jednání v Bruselu. „STAN v čele s Danuší Nerudovou si myslí, že budou jazýčkem na vahách. To je ale absolutně naivní. Na takovou strategii není v Bruselu nikdo zvědavý,“ řekl CNN Prima NEWS další zdroj z Bruselu. Ten by považoval za rozumné, aby se už nyní strana přidala do frakce EPP, ze které pochází současná předsedkyně a která by měla mít podle průzkumů nejvyšší počet mandátů, a tím i největší neformální výhodu při sestavování komise.

Sama Nerudová nechce spekulace o jménech komentovat. Politická reprezentace by se podle ní měla spíše spojit a podpořit ji v zisku ekonomického portfolia.

„Měli bychom raději jako země více napnout síly k tomu, abychom získali významné ekonomické portfolio, které bude odrážet úspěch České republiky na evropském poli v posledních dvou letech. V Bruselu jsem při řadě schůzek s významnými politiky slyšela velkou chválu na české předsednictví i to, že máme mít potřebné sebevědomí při vyjednávání o novém portfoliu,“ uvedla Nerudová.

Piráti: Vyšleme dva kandidáty

Do hry by rádi zasáhli i Piráti a tvrdí, že se nabízí ještě varianta vyslat do Bruselu dva kandidáty. Nicméně nikoliv ze STAN, ale ze STAN a Pirátů. „Z našeho pohledu by bylo nejlogičtější nominovat dva kandidáty a tím pádem by mohl být jeden od Pirátů a jeden od Starostů. Samozřejmě by to znamenalo lepší vyjednávací pozici pro zisk dobrého portfolia. A vzhledem k tomu, že jsem se pět let na poli europarlamentu zabýval vnitřním trhem, tak bych mohl přispět i k zisku tohoto portfolia, o které Česko dlouhodobě usiluje,“ řekl CNN Prima NEWS lídr pirátské kandidátky a současný europoslanec Marcel Kolaja.

Jako zatím poslední varianta se zdá být hledání vlastního kandidáta z řad Spolu. Byť se hovoří například o náměstkovi na ministerstvu financí Marku Morovi, poradci premiéra pro oblast bezpečnosti Tomáši Pojarovi nebo lídrovi kandidátky Spolu Alexandru Vondrovi, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by premiér Fiala chtěl jít rok před sněmovními volbami do otevřeného střetu se STAN.

Nicméně i v ODS takové tlaky existují a bude záležet na výsledku evropských voleb a na tom, zda STAN nakonec svou nominaci Nerudové nepřehodnotí. Dá se ale očekávat, že pokud STAN ve volbách pod vedením Nerudové uspěje, bude to právě ona, která – prověřena volbami – bude českou jedničkou na post evropské komisařky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Vítku, tohle nebylo dobrý.“ Rakušan čelí ostré kritice za bagatelizaci problémů s migrací

Tagy: