Hlavní obsah

Liberec nařídil prověrku, po zásahu NCOZ chce bazén bez pochybností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec nechá prověřit projektovou dokumentaci k rekonstrukci plaveckého bazénu za tři čtvrtě miliardy korun. Na mimořádném jednání se na tom shodli liberečtí radní. Chtějí vyloučit pochybnosti, že s projektem někdo manipuloval.

Foto: archiv Statutárního města Liberec, .

Vizualizace plaveckého bazénu v Liberci. Jeho podoba po rekonstrukci vychází z té současné.

Článek

„Je to kontrola pro vyloučení pochybností. Abychom ve chvíli podpisu smlouvy měli my sami tu nejvyšší jistotu a aby nemohly být žádné pochybnosti ani ze strany dotačních orgánů,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Modernizace bazénu totiž mohla být předmětem manipulací souvisejících s korupcí, kvůli níž zasahovali zhruba před měsícem na libereckém magistrátu kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Po jejich zásahu byl z korupčního jednání obviněn mimo jiné tehdejší primátorův náměstek Petr Židek, který měl právě rekonstrukci bazénu na starosti.

Vedení města se také dohodlo na ukončení spolupráce s právní kanceláří Řanda Havel Legal která plnila funkci administrátora tendru na dodavatele modernizace bazénu. Primátor Zámečník tento krok vysvětlil jako reakci na možné úniky informací v průběhu zadání zakázky nebo ještě před jejím vyhlášením.

Foto: archiv SML, .

Vizualizace libereckého bazénu

Po zásahu NCOZ některá média navíc publikovala informaci o tom, že původního administrátora zakázky si údajně vybral obviněný majitel stavební firmy Syner Petr Syrovátko, a to skrze dnes rovněž obviněného bývalého náměstka Židka.

Kvůli přezkoumání projektu na bazén už liberecká radnice oslovila pražskou ČVUT i brněnskou VUT.

Dva obvinění v liberecké kauze opustili vazbu, policie stíhá osm lidí

Krimi

Výběr článků

Načítám