Hlavní obsah

Izraelci našli ostatky Shani. Její tělo vozili teroristé po Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda při noční operaci našla tělo Shani Loukové, zavražděné během říjnového útoku teroristů z Hamásu na Izrael. Dívka s izraelsko-německým občanstvím se tehdy objevila na videu, které obletělo svět a na němž byla polonahá s vykroucenýma nohama naložená na korbě pick-upu. Během stejné akce vojáci nalezli ostatky dalších dvou rukojmích zavlečených teroristy do Gazy.

Foto: Profimedia.cz

Jicchak Gelerent, Shani Louková a Amita Buskilaová

Článek

Operaci, během níž byla těla vyzvednuta, provedla izraelská armáda společně s kontrarozvědkou Šin Bet, informoval list The Jerusalem Post s odvoláním na armádního mluvčího Daniela Hagariho.

Kromě 22leté Loukové vojáci odvezli tělo 56letého Jicchaka Gelerentera a 28leté Amity Buskilaové.

Všichni tři bylo 7. října 2023 na hudebním festivalu Supernova u kibucu Re’im, odkud během útoku uprchli do oblasti Mefalsim. Tam je podle Hagariho teroristé zabili a jejich těla pak zavlekli do Pásma Gazy.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Snímek Shani během demonstrace příbuzných lidí odvlečených do Gazy

Armáda neuvedla, kde přesně těla objevila. Izraelské síly však v posledních dnech operují v oblasti Rafáhu na jihu Pásma Gazy, kde se podle jejich zpravodajských informací mohou nacházet další rukojmí.

Symbol brutality Hamásu

Záběry, na nichž napůl vysvlečené bezvládné tělo Loukové vozí na korbě automobilu skupina palestinských ozbrojenců ulicemi Gazy, se staly jedním ze symbolů brutality útoku Hamásu.

Její matka, která ji na videu poznala, ještě nějakou dobu chovala naději, že „její Shani“ je naživu. Koncem října ale izraelská armáda oznámila, že našla část lebky zavražděné dívky.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pátek zopakoval závazek vrátit všechny rukojmí do Izraele a smrt trojice označil za srdcervoucí. „Dostaneme zpět všechny naše rukojmí, ať už jsou živí, nebo mrtví,“ prohlásil.

Během říjnového útoku Hamás povraždil 1200 lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně.

Dvojice Thajců, které měl držet Hamás, byla zavražděna už 7. října

Blízký a Střední východ

Výběr článků

Načítám