Hlavní obsah

Za útok kladivem na manžela Pelosiové padlo 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Kalifornii v pátek vyměřil trest 30 let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové a zaútočil na jejího manžela Paula kladivem.

Foto: Michael Short, ČTK/AP

David DePape zaútočil kladivem na Paula Pelosiho, manžela někdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové

Článek

Porota 44letého Davida DePapea ve federálním procesu uznala loni v listopadu vinným z pokusu o únos federálního činitele a napadení jeho rodinného příslušníka.

Žalobci pro tohoto Kanaďana, který se do USA přestěhoval před více než 20 lety, požadovali podle agentury AP 40letý trest.

DePape se v rámci procesu přiznal, že do bydliště Pelosiové 28. října 2022 přišel s cílem vzít političku jako rukojmí. Podle všeho uvěřil konspiračním teoriím o tom, že šéfka sněmovny je součástí spiknutí proti lidu, a chtěl si od ní vynutit přiznání.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Paul Pelosi, manžel bývalé šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové

DePape vypověděl, že hodlal tehdy 82leté ženě „rozbít kolena“, pokud by mu neřekla, co chtěl slyšet. Také prohlásil, že zpravodajské servery opakovaně lhaly o bývalém republikánském prezidentovi Donaldu Trumpovi.

V příspěvcích na blogu a internetovém fóru, které byly po jeho zatčení staženy, DePape opakoval nepodloženou pravicovou konspirační teorii QAnon, podle níž americkou vládu řídí spolek pedofilů uctívajících ďábla.

Kde je Nancy? křičel útočník. Manžela Pelosiové pak udeřil kladivem do hlavy

Amerika

DePape také porotcům řekl, že měl v plánu obléct si nafukovací kostým jednorožce a nahrát si výslech Pelosiové, aby jej mohl umístit na internet. Podle prokurátorů si na místo činu přinesl i lano a stahovací pásky, detektivové u něj také našli kamery, počítač a tablet.

Místo Pelosiové však v jejím domě v San Francisku našel pouze jejího stejně starého manžela, na kterého zaútočil kladivem. Útok na něj zachytila kamera na uniformě policisty, který už v tu chvíli byl na místě. Pelosi musel být hospitalizován, po několika dnech byl z nemocnice propuštěn. Utrpěl dvě poranění hlavy, včetně fraktury lebky, a zranění pravé ruky a paže.

DePape je u státního soudu obviněn také z útoku se smrtící zbraní, napadení starší osoby, vloupání a dalších trestných činů. Výběr poroty v tomto procesu podle agentury AP zřejmě začne příští týden ve středu.

Další obětí měl být Tom Hanks, řekl útočník na Pelosiho

Amerika

Výběr článků

Načítám