Dostálová: Antikampaň Spolu? Divím se, že Fiala neměl dostatek soudnosti, aby to zarazil

Malovat nám na tváře ruské vlaječky bylo ubohé a trapné. Divím se, že premiér Petr Fiala (ODS) neměl dostatek soudnosti, aby to zarazil. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla evropská lídryně hnutí ANO Klára Dostálová. Podle ní se koalice Spolu antikampaní „Rusko, pro tebe všecko“ střelila do vlastní nohy. Lídr Spolu Alexandr Vondra (ODS) označil antikampaň za šťouchanec, který byl reakcí na chování šéfa ANO Andreje Babiše.

„Malovat nám na tváře ruské vlaječky bylo ubohé a trapné. Divím se, že premiér Fiala neměl dostatek soudnosti, aby to zarazil. Podle mě se členové koalice Spolu ve finále střelili do vlastní nohy, jelikož si pro antikampaň vybrali absolutně nevhodné téma,“ řekla Klára Dostálová v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondra hájí antikampaň proti ANO. Šťouchanec a legrácka, na hrubý pytel hrubá záplata, řekl

ANO vstoupilo do horké fáze kampaně se sloganem „Česko, pro tebe všecko“. Koalice Spolu vzápětí zaregistrovala doménu se zmíněnými slovy. Zároveň spustila antikampaň, v níž Andreji Babišovi a Kláře Dostálové vložila do úst upravený citát „Rusko, pro tebe všecko“.

Představitelé ANO považují jednání členů ODS, KDU-ČSL a TOP 09 za podpásovku. „Každý normálně smýšlející člověk si na internetu dohledá, že vláda ANO se postavila proti Rusku. Vzpomeňme na Vrbětice či na vydání ruského hackera (Jevgenije Nikulina) do Spojených států. Koneckonců jsme to byli my, kdo po Vrběticích zařídil vyloučení Rosatomu z tendru na dostavbu Dukovan,“ prohlásila Dostálová.

Alexandr Vondra okolnosti antikampaně vysvětloval v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Nerozmístili jsme billboardy a plakáty po celé republice. Byl to takový šťouchanec, který byl zcela na místě. Nemám s tím vůbec žádný problém,“ sdělil. Přesto přiznal, že jeho počáteční postoj byl odlišný.

„Je pravda, že když mi to naši marketéři přinesli, moje první reakce byla taková, že jsem si nebyl moc jistý. Přišlo mi to trochu přehnané. Jenže vzápětí jsem uviděl jedno Babišovo video, které pustil do éteru den předtím, než jsme udělali tuhle legrácku,“ uvedl lídr evropského Spolu.

VIDEO: Andrej Babiš se naváží do vlády kvůli Ukrajině

Babiš ve zmíněném videu, které na sociálních sítích zveřejnil koncem dubna, mimo jiné kritizoval českou muniční iniciativu na vojenskou podporu Ruskem napadené Ukrajiny. Zároveň znovu mluvil o míru, přičemž ovšem neprozradil, jak by k němu chtěl přesvědčit ruského agresora.

„Podivná munice, kterou shánějí obchodníci se smrtí po celé planetě. My nevíme, za kolik to kupují a kdo na tom vydělá. To je váš marketing, ano? Pro naši zemi neděláte nic, tak stále mluvíte o tomhle a děláte tyto trapnosti,“ nebral si šéf ANO servítky. Hned několik představitelů vládní pětikoalice v reakci uvedlo, že Babiše považují za bezpečnostní riziko České republiky.

Podobný postoj zastává i Vondra: „Andrej Babiš útočil na Petra Fialu, o němž tvrdí, že je ukrajinský premiér, nikoliv český. To jsou opravdu hloupé a nebezpečné kecy. Vzal jsem to v tomto kontextu a řekl jsem si: Dobře, nemám s tou antikampaní (Rusko, pro tebe všecko) žádný problém.“

Dostálová nicméně nesouhlasí s tím, že by si ona a Babiš zasloužili od Spolu takovou odezvu. „Určitě si nemyslím, že by si za to Andrej Babiš mohl sám. Jako opozice pouze upozorňujeme na určité přešlapy, které vláda Petra Fialy dělá. Velmi jsme kvitovali, když Spojené státy nakonec uvolnily další vojenskou pomoc pro Ukrajinu.“

K české muniční iniciativě, kterou chválí lídři Západu včetně prezidenta USA Joea Bidena, pak Dostálová uvedla: „Opozice se logicky ptá na otázky, které zajímají veřejnost. Kolik to stálo? Za jakých podmínek to proběhne? Kdo to zprostředkuje? To přece není nic proti Ukrajině. My jsme opozice a musíme se ptát. Mají tu snad netransparentně létat miliardy z kapes daňových poplatníků? A my máme zavřít oči, protože se jedná o Ukrajinu? To přece nejde. I pomáhat se dá transparentně.“

„Naše činy jednoznačně svědčí o tom, že jsme vládu vždy v pomoci Ukrajině podpořili – od Lex Ukrajina I po Lex Ukrajina VI. Podporujeme samozřejmě i vojenskou pomoc. Všechny tyto věci jsou správné. Žádné z našich vyjádření není namířené proti Ukrajině,“ dodala.

Celý rozhovor s Klárou Dostálovou naleznete pod tímto odkazem. Lídryně hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu a místopředsedkyně Sněmovny se podrobněji rozpovídala o sporech s koalicí Spolu či o evropské kampani. Rovněž prozradila, kdy vstoupí do hnutí ANO.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. CNN Prima NEWS nabízí pravidelně rozhovory s jednotlivými kandidáty. Přečtěte si některé z nich:

Tagy: