Klimatičtí aktivisté dočasně ochromili provoz letiště v Mnichově

foto Vozidla policistů a hasičů na ranveji letiště v Mnichově, které přerušilo provoz kvůli protestu klimatických aktivistů , 18. května 2024.

Mnichov (Německo) - Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim. Policie zatkla osm lidí. Obě ranveje jsou již v provozu, cestující však musí počítat se zpožděním, informovala agentura DPA.

"Letiště je z bezpečnostních důvodů uzavřeno, protože klimatičtí aktivisté se přilepili na pojezdové dráhy," uvedl dnes brzy ráno mluvčí letiště s tím, že řada letů musela být odkloněna na jiná letiště. Zhruba po dvou hodinách se podařilo zprovoznit jednu ze dvou ranvejí a o hodinu později i druhou.

Letiště nicméně oznámilo, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se provoz vrátí k normálu. "Celkem jsme (na dnešek) naplánovali necelých 1000 vzletů a přistání," uvedl mluvčí letiště. Dodal, že vzhledem k napjatému časovému harmonogramu letů může stále docházet ke zpožděním.

Letiště plánovalo tento víkend, na který připadají svatodušní svátky, odbavit velký počet dovolenkářů. Od pátku do neděle počítalo s asi 350.000 cestujícími, respektive 2860 lety.

Hnutí Letzte Generation na sociální síti X uvedlo, že na letiště vniklo šest jeho aktivistů, kteří se rozmístili na různá místa pojezdových drah.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna bylo zatčeno celkem osm lidí, kteří současně prostříhali bezpečnostní plot a snažili se proniknout na letištní plochu. Z nich šest se přilepilo k pojezdovým drahám, dva byli zadrženi ještě u plotu. Zadržení čelí obvinění z narušení leteckého provozu, hrozí jim trest vězení.

Členové hnutí podle svých vlastních vyjádření plánovali proniknout do areálu letiště, aby zablokovali alespoň jednu ze dvou přistávacích drah, a zablokovali tak provoz v době začátku svatodušních svátků. Důvodem protestní akce je skutečnost, že letecká doprava se na globálním oteplování podílí téměř deseti procenty. Hnutí vyzývá politiky, aby přijali rozhodnější opatření v boji proti klimatickým změnám.

"Takovéto kriminální akce ohrožují leteckou dopravu a poškozují ochranu klimatu, protože vyvolávají pouze nepochopení a hněv," uvedla na sociální síti X spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. "Trestní stíhání pachatelů musí být důsledné a ochranná opatření na letišti se musejí přehodnotit," dodala.

Podle bavorského ministra vnitra Herrmanna šlo o "pitomou akci klimatických chaotiků", která byla nejen nezodpovědná, ale i potenciálně nebezpečná pro životy řady lidí. Zelený ministr zemědělství Cem Özdemir aktivisty obvinil, že "ničí to nejdůležitější, co v boji proti klimatickým změnám máme: širokou shodu ve společnosti".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď