Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu, uvedla ministryně

foto Areál fakultní nemocnice v Banské Bystrici, kde se po atentátu léči slovenský premiér Róbert Fico, 16. května 2023.

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí. Kaliňák později televizi TA3 řekl, že Ficova zranění jsou "extrémně bolestivá".

Podle Dolinkové byla při páteční dvouhodinové operaci odstraněna odumřelá tkáň z četných střelných zranění, která Fico utrpěl.

"Událo se několik zázraků, neumím najít slova díků lékařům za to, že se blížíme k pozitivní prognóze," uvedl ministr obrany a Ficův dlouholetý spojenec Kaliňák s tím, že stále není vyhráno. Dodal, že v nejbližších dnech není možné přemýšlet o převozu Fica z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy.

Poděkoval také České republice a dalším zemím za nabídku lékařské pomoci pro Fica. Zároveň uvedl, že má "absolutní důvěru" v tým slovenských lékařů, který postřeleného premiéra v Banské Bystrici operoval.

"Toto zranění je extrémně bolestivé," řekl Kaliňák později televizi TA3. Uvedl, že premiérovo cvičení a důraz, jaký devětapadesátiletý politik kladl na vlastní fyzickou kondici, měly v případě reakce na zranění obrovský význam. "Ale už docházíme do fáze, že tělo už vyčerpalo zásoby svých obranných mechanismů, a proto je důležité, aby lékaři měli léčbu správně nastavenu a podařilo se zvládnout komplikace, které jsou však nevyhnutelné. Žádný lékař vám nedá dobrou předpověď, protože toto je pravidlem, a ne výjimkou, že při střelných zraněních přicházejí komplikace," řekl ministr.

Fico byl do Banské Bystrice letecky transportován ve středu odpoledne poté, co byl postřelen v nedaleké Handlové při výjezdním zasedání vlády. Bezpečnostní složky na místě okamžitě zadržely podezřelého, kterým je podle médií 71letý Juraj Cintula z města Levice.

Kaliňák dále uvedl, že vláda bude nadále zasedat podle programu, který stanovil Fico ještě před atentátem. Nesdělil, zda se jeho vládní strana Směr-sociální demokracie zúčastní kulatého stolu zástupců parlamentních stran v prezidentském paláci. Svoje stanovisko chce nejprve sdělit prezidentce Zuzaně Čaputové. Řekl však, že Slovensko "potřebuje smír a uklidnění" a že "musíme od základů naučit demokracii znovu chodit".

Před banskobystrickou nemocnicí se podle slovenských médií sešlo shromáždění na Ficovu podporu. Účastníci také chtěli poděkovat lékařům, kteří se o premiéra starají. Městská policie potvrdila, že shromáždění bylo předem oznámené a odehrálo se v klidu. Přišla asi stovka lidí, napsal list Sme na svém webu a dodal, že nemocnice nadále zůstává přísně střežena. Lidé na shromáždění podle televize TA3 přinesli květiny i věnce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď