Hlavní obsah

Modernizace energetických sítí vyjde na téměř půl bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově připojované fotovoltaiky a další zdroje, komunitní energetika, nabíjení elektromobilů ze sítě. To vše vytváří a bude vytvářet stále větší nároky na přenosovou a distribuční soustavu, která na takový nápor není připravena. Její provozovatelé proto do ní budou už letos investovat o jedenáct miliard korun více než v předchozích letech. Celkový účet jde ovšem do stamiliard.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco mezi lety 2010 a 2023 členové Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností, mezi něž patří společnosti ČEPS, ČEZ Distribuce, EG.D a PRE, ročně investovali 29 miliard korun, v tomto roce to bude už čtyřicet miliard korun, tedy o téměř čtyřicet procent více.

V následujících jedenácti letech pak bude podle sdružení nutné investovat celkem 476 miliard.

„Distribuční soustava není na transformaci dostatečně připravena,“ upozornil předseda sdružení Marian Rusko. V Česku je nyní k síti připojeno okolo 170 tisíc fotovoltaik o výkonu 4000 megawattů, ale zasmluvněny jsou další o výkonu 19 tisíc a řeší se žádosti o výkonu dalších 7000 megawattů. „Na to není distribuce stavěná,“ dodal Rusko.

Dají se ušetřit tisíce. Měsíční fixaci u elektřiny už nabízí i velký hráč

Ekonomika

Investice se ovšem promítají do regulované části ceny elektřiny pro zákazníky. Aby částka na faktuře nerostla rychle, měly by pomoci evropské peníze.

„Ačkoli by zpočátku nárůst regulované složky ceny nepředstavoval zásadní částku – hovoříme řádově o stovkách korun ročně –, tak bez evropských dotací by se nárůst postupně kumuloval a náklady by se neustále zvyšovaly,“ popsal Rusko.

Vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla uvedl, že už byla vypsána výzva pro distribuční soustavu ve výši sedm miliard a na pořízení chytrých elektroměrů pět miliard.

Podle vrchního ředitele sekce ochrany klimatu ministerstva životního prostředí Petra Holuba může jít do roku 2030 na investice do sítí z Modernizačního fondu čtrnáct miliard korun a další prostředky přijdou z výnosů z emisních povolenek.

Přínos pro ekonomiku

Podle hlavního ekonoma poradenské společnosti Deloitte Davida Marka pomohou miliardové investice k růstu hrubého domácího produktu o 0,4 procenta. „Vznikne také téměř jednadvacet tisíc pracovních míst zejména ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a službách,“ prohlásil.

Doplnil, že z každé koruny vložené do investic se získají dvě koruny. Hodnota výroby by se podle studie po investicích měla zvýšit o 763 miliard korun, příjmy veřejných financí pak o 120 miliard.

Podobný růst investic čeká celou EU. Evropská komise spočítala, že do roku 2030 bude potřeba na modernizaci energetických sítí v Evropě investovat 584 miliard eur (14,5 bilionu Kč). Nyní jsou ale podmínky dotačních titulů podle sdružení poměrně omezující, a proto je jejich čerpání ze strany provozovatelů soustav relativně nízké.

Pětkrát větší než Paříž. Největší elektrárna na světě roste v indické poušti

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám