Hlavní obsah

Samosběry jahod lákají, lidem nevadí ani vyšší cena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

Desítky lidí v podřepu či s ohnutými zády se od sobotního rána pohybovaly v poli nedaleko silnice z Holešova na Fryšták na Zlínsku. Na samosběr jahod vyrazili letos zhruba o tři týdny dříve, než je obvyklé.

V Holešově na Kroměřížsku spustili letošní samosběr jahod.Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„No, jsem z toho zaskočený, čekali jsme je na začátku června,“ přiznal David Padrián z Kroměříže. Na samosběry jahod prý jezdí pravidelně, v minulých letech byl například u Kojetína nebo ve Fryštáku. V Holešově byl však poprvé. „Jsou hezké, obrovské. Škoda že zapršelo, některé jsou proto trošku nahnilé,“ popsal.

Za zhruba pětadvacet minut nasbíral tři kila jahod. Za kilo zaplatil 130 korun. „Je to dost, ale ta jakost tomu asi odpovídá,“ řekl Padrián s tím, že už se těší, až si s manželkou udělají jahodové knedlíky.

Foto: Pavel Karban

Samosběr jahod na plantáži v Holešově na Kroměřížsku

S tím, že je cena vyšší, souhlasila i důchodkyně Anežka ze Zlína. „Je to dost, ale kde je koupím takové krásné, aby se daly zavařit. Ty polské se zavařit nedají, protože jsou tři dny staré,“ objasnila po zhruba hodině sbírání, za niž natrhala šest kilo červených plodů. „Jsou krásné, ochutnejte,“ nabízela.

Škody na úrodě ovoce budou kvůli mrazům rozsáhlé, zejména v Čechách

Ekonomika

„Pamatuju, že jeden rok jsme měli jahody už 19. května. To ale tehdy byla velká vedra. Jinak začínají vždy mezi 25. a 30. květnem. Poslední roky, zhruba pět, začínávaly dokonce až první týden v červnu, okolo 6. až 9. června. Byly to chladnější, mokré roky. Letos je to opravdu o dva až tři týdny dřív než obvykle,“ potvrdil majitel jahodové plantáže Jaroslav Valenta, který jahodová pole provozuje od začátku 90. let minulého století.

„Letos je nenormální rok v tom směru, že začínáme hodně brzy. Ale je to vlivem počasí, které nás provázelo vlastně celou zimu,“ poukázal Valenta, který upozornil, že stejně jako jahodová sezona brzy začala, tak stejně i brzy skončí. „Potrvá tři týdny, do konce května a pak týden, maximálně první dva v červnu.“

Češi na jahodách dělat nechtějí

Loni mohli lidé u Holešova sbírat jahody ze tří hektarů. Letos z toho mají k dispozici jen třetinu. „Už jsem překročil osmdesátku, už na to nestačím,“ vysvětlil Valenta, proč má jahodiště v lokalitě zvané Větřák na menší ploše, než bývalo dosud obvyklé.

Foto: Pavel Karban

Samosběr jahod na plantáži v Holešově na Kroměřížsku

Počasí na menší úrodu vliv nemělo. „Měl jsem to zakryté, ale ani to, co zakryté nebylo, nezmrzlo. Mrazy totiž, pokud jsou několikahodinové, tak jahody zničí, ale pokud je třeba jen hodinový mráz, tak ho přežijí,“ nastínil.

Anketa

Chodíte na samosběr jahod?
Ano
38,8 %
Ne
61,2 %
Celkem hlasovalo 2362 čtenářů.

Současně se zmenšením pěstební plochy přistoupil letos farmář i ke zrušení prodeje jahod. Lidé si je mohou na poli pouze posbírat. „Už nemám tolik brigádníků, abych toto mohl obsloužit,“ sdělil a dodal, že na farmě pracují většinou ženy z Ukrajiny. „Je to dost namáhavá práce, z našich lidí už to nechce nikdo dělat.“

Foto: Pavel Karban

Z pole se lidé vraceli s plnými košíky jahod.

Foto: Pavel Karban

Jahody z plantáže v Holešově na Kroměřížsku

Protože jahody na plantáži dozrávají průběžně a lidem se nepodaří nikdy všechny zralé plody vysbírat, bude jahodiště otevřené pro samosběr podle potřeby. „Nejlepší je sledovat naše webové stránky, kde lidé zjistí, jestli je, nebo není otevřeno,“ poznamenal Valenta.

Holešov není jediným místem, kde už spustili samosběry jahod. Například už ve čtvrtek zahájili sezonu na plantážích v Prostějově a Olomouci-Slavoníně a v neděli otevře letos poprvé brány i jahodárna v Brně-Podolí.

V Plzni už sklízejí jahody

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám