Hlavní obsah

Saúdská Arábie uspořádala historicky první módní přehlídku plavek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek Saúdská Arábie uspořádala historicky první módní přehlídku plavek. Nevšednost této události je umocněna faktem, že se odehrála v zemi, kde ještě před méně než 10 lety musely ženy nosit islámský oděv abája zakrývající celé tělo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP se na módní přehlídce u bazénu představily výtvory marocké módní návrhářky Jasminy Kanzalové. Převážně šlo o jednodílné plavky v různých barvách. Většina modelek měla odkrytá ramena, a některé měly dokonce částečně poodhalené i břicho. „Je pravda, že tato země je velmi konzervativní, ale snažili jsme se ukázat elegantní plavky reprezentující arabský svět,“ řekla Kanzalová AFP.

„Pochopili jsme, že přehlídka plavek je v Saúdské Arábii historickým okamžikem, protože je to poprvé, co tu mají takovou akci,“ řekla návrhářka a dodala, že je poctěna možností se této jedinečné události účastnit.

Každý se může koupat, jak chce. Nahoře bez i v burkinách, upozornily úřady v Katalánsku

Koktejl

Přehlídka se konala v rámci týdne módy Red Sea Fashion Week v rezortu St Regis na saúdskoarabském pobřeží Rudého moře. Samotné letovisko je součástí obřího projektu Red Sea Global, který je součástí programu sociálních a hospodářských reforem Vize 2030. Na ten dohlíží korunní princ Muhammad bin Salmán.

Princ Muhammad inicioval řadu dramatických společenských reforem ve snaze zmírnit obraz Saúdské Arábie coby upjaté země, což je dáno historickým vyznáváním přísného výkladu islámu známého jako wahhábismus.

Změny zahrnovaly ukončení činnosti náboženské policie, která dříve holemi vyháněla muže z nákupních center k modlitbám. Dále došlo ke znovuotevření kin a na hudebních festivalech mohou být nově přítomna obě pohlaví.

Současně došlo k potlačování nesouhlasných postojů s těmito změnami, které přicházejí od konzervativních duchovních.

Robot na veletrhu AI osahával reportérku. Znovu prověří jeho nastavení

Koktejl
Související témata:
Ženy v plavkách

Výběr článků

Načítám