Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alpský hotýlek centrem špionáže? Číňané měli výhled na základnu pro F-35

  14:02
Švýcarský hotel Rössli ve vesnici Unterbach se v posledních letech stal tématem hovorů členů tajných služeb nejen v Bernu. Zejména Američané o něm mluvili často. Hotýlek totiž před pár lety koupili Číňané, kteří tak získali unikátní výhled na ranvej, na které budou brzy přistávat „neviditelné“ stíhačky F-35. Jsou to špioni, nebo ne? Spojené státy si myslí, že ano.
Stíhačka F-35 přiletěla do švýcarského Emmenu. (24. března 2022)

Stíhačka F-35 přiletěla do švýcarského Emmenu. (24. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Zhruba sto let starý hotel Rössli ve švýcarských Alpách z jedné strany poskytuje úchvatný výhled na vrcholky hor a Reichenbašské vodopády, do nichž se známý knižní detektiv Sherlock Holmes zřítí i se svým úhlavním nepřítelem, profesorem Moriartym.

Z oken na druhé straně domu je však také zajímavý výhled – zhruba sto metrů od hotelu se rozkládá přistávací dráha, ke které by švýcarská armáda ráda zaparkovala americké stíhačky F-35.

Dráha je jen částečně oplocená a pro pěší je volně přístupná. Zemědělci tudy občas vedou krávy. Švýcarská idyla. V roce 2018 hotel v Unterbachu koupil čínský manželský pár. A americké tajné služby, na rozdíl od těch švýcarských, zpozorněly.

Jak americké, tak i britské bezpečnostní služby měsíce tvrdily, že je hotýlek ve skutečnosti základnou čínských špionů, píše americký list The Wall Street Journal (WSJ). Američané varovali, že se Čína velmi usilovně snaží získat informace o amerických nadzvukových stíhačkách. Tradičně neutrálnímu Švýcarsku trvalo rok, než vznesená americká obvinění vyhodnotilo.

Neutrální Švýcarsko se bojí a posiluje, do armády napumpuje navíc půl bilionu

Spojené státy nakonec své obavy podpořly podmínkou: „Pokud, milí Švýcaři, naše stíhačky chcete, musíte místo jejich uskladnění pořádně zabezpečit.“ Wangovi tak museli odejít. Loni si je švýcarská policie odvedla v poutech k výslechu a v hotelu provedla razii. Hoteliéři později dostali pokutu 5 tisíc dolarů za drobné přestupky jako „vytírání podlah a stolů a zalévání zahrady bez příslušného pracovního povolení“. Hotel se nicméně zavřel.

Od té doby si obyvatelé Unterbachu lámou hlavu, jestli byly obavy Američanů oprávněné, nebo byli ti tiší Číňané skutečně jen majitelé hotelu. Sama rodina Wangových, která už je dnes zpět v Číně, důrazně popřela, že by jejich majetek sloužil k čemukoliv jinému než ubytovávání turistů.

Jestli byla doopravdy tajnou zbraní čínské rozvědky, se veřejnost nikdy nemusí dozvědět. „Případ se odvíjí od toho, zda rodinu zajímal výhled z přední, nebo zadní části hotelu,“ píše WSJ. Čínská diplomacie v souvislostí s vyšetřováním ve Švýcarsku prohlásila, že je obětí špionáže a že sama Čína se proti špionáži vždy důrazně stavěla. Zúčastněné strany by prý měly přestat Čínu bez důkazů očerňovat.

Syn Wangových Ta-wej švýcarskému tisku vzkázal, že jediným problémem hotelu je chybějící povolení a že se do Švýcarska hodlají vrátit. Rössli je stále ve stejném stavu, v jakém jej rodina opustila. Stoly jsou prostřené k snídani a soused se stará o to, aby trubky od topení v zimě nezmrzly.

Neuměli ani rozklepnout vajíčko

Když začal narůstat švýcarský zájem o americké stíhačky, začala se objevovat i varování diplomatů a členů tajných služeb, že se čínští rozvědčíci s diplomatickým krytím snaží o F-35 získat jakékoliv informace. Švýcaři to však nebrali příliš vážně. V souvislosti s hotýlkem navíc Američané neměli důkaz.„Švýcarsko-čínská politika spočívá pouze v tom, že Čínu nechtějí žádným způsobem naštvat,“ říká expert z univerzity v Basileji Ralph Weber.

Před dvěma lety se Bern nicméně po mnoha peripetiích konečně rozhodl koupit tři desítky stíhaček za 6,7 miliardy dolarů. Pro neutrální zemi je to největší armádní veřejná zakázka v historii. První letouny F-35 mají do Švýcarska dorazit až kolem roku 2028 a na letišti přistály jen jednou nebo dvakrát, připomíná americký deník. Pokud Wangovi byli součástí většího plánu, Peking je do hotelu vyslal s desetiletým předstihem.

Zatímco tento konkrétní případ švýcarské tajné služby odmítly komentovat, ve své výroční zprávě tvrdí, že Čína využívá špiony převlečené za vědce, novináře nebo podnikatele žijící ve Švýcarsku ještě víc než Rusko. V roce 2017 v Číně navíc prošel nový bezpečnostní zákon, který všem občanům země ukládá, aby pomáhali svým tajným službám.

Evropu ohrožuje čínská špionáž. Zatýkalo se v Německu i Británii

Všechny organizace a občané by je prý měli „podporovat, asistovat jim a spolupracovat s nimi“. I tím Američané argumentovali, když tlačili na řešení problému v Unterbachu. Rok po schválení zákona původní majitel hotelu Kaspar Kohler po mnoha letech konečně našel kupce.

Wangovi mu zaplatili necelý milion dolarů a pak si podle spolužáků jejich syna stěžovali na vysokou cenu švýcarské pracovní síly, opravy kávovaru i na zimu, před kterou utíkali domů do Číny na dlouhé pobyty, a to i přes vánoční svátky, které jsou pro podnikatele nejen v pohostinství jednou z hlavní sezon roku.

Když Číňané hotel kupovali, Kohler je prý jednoho rána chtěl provést kuchyní, naučit je své recepty. Ve vesnici jiná restaurace než ta hotelová nebyla a majitel doufal, že jeho následovníci půjdou v jeho stopách. Wangovi si však sedli ke stolu pro hosty a čekali, až budou obslouženi. „Neuměli ani rozklepnout vajíčko,“ řekl jeden z pracovníků.

Po několika týdnech Kohler opustil Rössli, zklamaný, a bez pořádného rozloučení předal Wangovým klíče. A ti restauraci – ke zděšení místních – okamžitě zavřeli. Později si spravili reputaci a na snídani nabízeli alespoň pečivo a cereálie. „Milá rodina.“ „Velmi přátelští hostitelé,“ rozplývali se hosté v hodnoceních.

Švýcarští daňoví poplatníci platí operace čínských agentů, tvrdí neziskovka

Hlava rodiny si navíc místní získala i plynnou němčinou, kterou se prý naučila díky tomu, že její otec působil jako diplomat v Německu a Švýcarsku. WSJ připomíná, že mnoho čínských diplomatů v Bernu v 50. a 60. letech byli špioni, kteří z města udělali centrum evropských špionážních operací nové komunistické vlády. Ve Švýcarsku v době Wangova dětství sloužili čtyři diplomaté s tímto příjmením. Dva z nich byli vojenští atašé.

Mnoho dlouholetých zaměstnanců Rössli nakonec odešlo. Nejen kvůli frustraci z úpadku hotelu, ale údajně i proto, že museli Wangovým vařit, přičemž recepty k pokrmům z čínských surovin byly v čínštině. Později začali přijíždět noví zaměstnanci z Číny, kterým často chybělo povolení k pobytu. I manželé Wangovi do Švýcarska přilétali pouze s turistickými vízy.

Na internetu se po jejich odjezdu objevil inzerát, v němž byl hotel k prodeji za 1,8 milionu dolarů. A letos v lednu se zjevil i kupec: švýcarská armáda. Podmínky nebyly zveřejněny.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nová stíhačka F-35 se zřítila po natankování

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...