Hlavní obsah

Labuťák si žije na golfovém hřišti u Kuřimi jako král. Hledají mu partnerku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuřim

Už nikdy sice kvůli trvale zraněnému křídlu nevzlétne, přesto si samec labutě, jemuž nikdo neřekne jinak než Labuťák, žije jako v ráji. Má jen pro sebe stohektarový, pečlivě udržovaný areál golfového komplexu Kaskáda u Kuřimi na Brněnsku, který je jedním z největších v Česku. Mezi třinácti jezírky a golfisty se po hebkém greenu prochází jako pán.

Foto: archiv golf Kaskáda

Labuťák má trvale poškozené pravé křídlo. Žije tři roky bez labutí společnosti na golfovém hřišti Kaskáda u Kuřimi na Brněnsku.

Článek

Ptačí krasavec je ale již tři roky sám. V rozlehlém areálu s 27 jamkami působí při pohledu zdáli trochu jako bílá tečka ztracená v moři zeleně. Golfisté se mu proto snaží najít partnerku.

Život na greenu u Kuřimi

„Labuťák potřebuje družku, nebo alespoň někoho do party. Nemůžeme mu rodinu nahradit. Nabízíme proto nový domov labutím ze záchranných chovů, jimž už kvůli jejich zranění nelze dát volnost. Postaráme se o jejich pohodlí,“ řekl Novinkám šéf údržby hřiště Jiří Kapeš.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Labuťák s šéfem údržby hřiště Jiřím Kapešem

Golfový areál Kaskáda vznikl v roce 2006 mezi Brnem a Kuřimí. Za dobu své existence se již postaral o zhruba patnáct labutí. Jezírka se pravidelně čistí, komplex je střežený, Labuťák má pravidelnou stravu a samozřejmě na zimu má i své zázemí. Golfisty si sice drží v uctivé vzdálenosti, fotí se ale rád. Jen mu to chvilku trvá, než se načechrá pro objektiv.

V minulosti patřily k obyvatelům jezírek na Kaskádě i husy labutí, které byly odvážnější než Labuťák a chodily se dívat až do restaurace na občerstvující se golfisty. I když se na hřišti hraje v podstatě celoročně, žádná zranění labutí od svištících míčků se dosud neřešila. Jezírek je na Kaskádě tolik, že je někdy obtížné Labuťáka najít. Mohl by je obývat až s šesti labutěmi.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Sám mezi golfisty. Samec labutě využívá v golfovém areálu třináct jezírek.

Postarají se o nemohoucí labutě

Labuťák má nejlepší výhled na všechna golfová klání, včetně těch závodních. K vrcholům letošní sezony bude již v červnu patřit tradiční turnaj Challenge Tour s mezinárodní účastí.

Foto: Vladimír Klepáč, novinky.cz

Labuťák se rád fotí, jen mu to trvá, než se nastaví pro objektiv.

„Jsme sice sportoviště, areál je ale upravený do podoby přírodního parku a krášlí jej skulptury sochaře Michala Gabriela,“ řekla manažerka Kaskády Veronika Mojžíšová. Krajinu ozvláštňují lidské postavy, sousoší rudých koní a nad jedním z jezírek i trojice červených žraloků.

Za hřištěm lze občas pozorovat padesátičlenné stádo muflonů. Přímo na green se někdy vydávají zajíci a srny, nad údolím se vznášejí káňata a občas se za Labuťákem zastaví i skupinky táhnoucích labutí. „Je to sice milá návštěva, tato společnost mu ale nestačí,“ dodal Kapeš. Zájemci o nový domov pro zraněné labutě mohou kdykoli kontaktovat vedení Kaskády.

Foto: archiv golf Kaskáda

Golfové hřiště Kaskáda u Kuřimi krášlí sochy Michala Gabriela.

Související témata:

Výběr článků

Načítám