Hlavní obsah

Podívejte se: Musk ukázal nové skafandry. NASA si objednala vlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

SpaceX odhalila nové skafandry. Chybí batoh s podporou života a NASA je nechce.Video: Jan Marek

 

Už dlouho se ví, že skafandry na ISS mají problém. Jsou staré, uniká z nich voda a ohrožují astronauty. Americký vesmírný úřad už dal miliardy do vývoje nových a pověřil jím dvě firmy. SpaceX sice ne, i tak ale přišla s vlastními.

Článek

Americká firma SpaceX vyrábí motory, rakety, lodě a zajišťuje lety astronautů do vesmíru. Teď odhalila své úplně první skafandry pro výstupy do kosmu – jinak známé jako Extra Vehicular Activity (EVA) obleky.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Jsou dost podobné těm, které už dnes soukromý podnik miliardáře Elona Muska používá.

„Skafandry, které SpaceX používala doposud, jsou takzvaně lehké. To znamená, že si je oblékají astronauti, kteří letí v kosmických lodích Crew Dragon, a jejich úkolem je ochránit posádku před hypotetickou situací, kdy by došlo k úniku atmosféry z kabiny kosmické lodi. Naopak ty skafandry, které byly představeny nyní, tak jsou takzvaně těžké, to znamená, že jejich úkolem je kromě jiného zajišťovat mnohem více úkolů,“ vysvětluje pro redakci SZ Tech šéfredaktor serveru Kosmonautix.cz a popularizátor kosmu Dušan Majer.

Co nové skafandry od Elona Muska dokážou?

SpaceX při vývoji zapracovala do EVA obleků nové materiály, konstrukční prvky, ale i výrobní procesy.

„Musí si běžně poradit s vakuem, musí si poradit s kosmickým zářením. Uzpůsobili také průhled, který chrání astronauta před osvětlením sluncem. A pak jsou tam spousty dalších věcí, které se týkají třeba pohyblivosti, protože když je v okolí vakuum a ten skafandr je natlakovaný, tak pokud by nebyl dobře navržený, tak by znemožňoval pohyblivost. To znamená, že se dá říct, že na ty těžké skafandry je kladeno mnohem více požadavků,“ dodává v úvodním videu tohoto článku Majer.

Mezi nejzřetelnější novinky patří Heads-Up Display, takzvaný HUD, který je z vnitřní strany hledí. Astronauti skrz něj budou moci koukat, ale uvidí na něm zároveň různé údaje. A velký důraz SpaceX kladla na lepší flexibilitu a tím i pohyblivost, a zároveň pohodlí, což lze na skafandrech vidět. Typicky pro Elona Muska a jeho firmu jsou zkrátka elegantně jednoduché - možná až příliš.

„Oproti ostatním těžkým skafandrům vypadají na první pohled jednodušší. SpaceX ohledně těch konkrétních konstrukčních řešení nebyla úplně sdílná, je ale pravda, že jim chybí ten typický velký bílý batoh, který mají klasické těžké skafandry na zádech a skrývají se v něm systémy podpory života,“ vysvětluje šéfredaktor webu Kosmonautix.cz pro SZ Tech.

Dá se podle něj předpokládat, že při prvním nasazení bude astronaut spojený s kosmickou lodí „pupeční šňůrou“, tedy hadicí, skrze kterou bude do skafandru proudit čerstvý vzduch. A systémy podpory života, které by běžně musely být v batohu, budou uloženy právě v kosmické lodi samotně.

Obleky se využijí už v létě při rekordní misi

Jako první má skafandry testovat čtyřčlenná posádka soukromé mise Polaris Dawn na začátku léta. Organizuje ji, platí ji a sám i letí další americký miliardář Jared Isaacman, který přesnější termín ještě neuvedl. Bude to však historicky poprvé, kdy lidé provedou soukromý výstup do kosmu – a to v oblecích od SpaceX.

Isaacman, jehož firma Draken International nabízí letecké výcviky a s firmou SpaceX spolupracuje, už v září 2021 zorganizoval a zaplatil první soukromý let na orbitu bez profesionálních astronautů. V rámci mise Inspiration4 letěli rovněž čtyři lidé, měli ale obleky jen do lodi - výstup neprováděli. Vystoupali do výšky 585 kilometrů.

Mise Polaris Dawn poletí do 1400 kilometrů nad povrch Země, čili více než třikrát výš, než létá ISS (pozn. red. zhruba 400 kilometrů nad Zemí) a většina kosmických lodí.

„Samozřejmě mise Apollo, které letěly k Měsíci, se dostaly ještě dál. Ale pokud bychom brali opravdu mise, které byly na oběžné dráze okolo Země, tak to bude v podstatě rekord, pokud se to opravdu podaří,“ říká v úvodním videu článku Dušan Majer.

V této výšce, 1400 kilometrů, posádka celkem sedmkrát oběhne Zemi a bude z lodi studovat radiační prostředí. Pak sestoupí do 700 kilometrů a v této výšce provede výstup. Konkrétně se ho ujme specialistka mise Sarah Gillisová a velitel Jared Isaacman. Ve skafandrech EVA však budou i zbylí dva členové uvnitř. Loď totiž nemá přetlakovou komoru, a tak při otevření poklopu zmizí vzduch z celé kabiny a vakuum bude i v ní.

Rizikové prvenství

Dohromady v průběhu zhruba pěti dní provedou 40 výzkumných experimentů. Podle odborníků je však mise podobně riziková, jako by byli půl roku na ISS. A to i kvůli skafandrům, které při ní budou testovat.

„Skafandry sloužící teď na Mezinárodní vesmírné stanici – americké skafandry EMU anebo ruské skafandry Orlan –, ty všechny jsou stavěné na to, aby se v nich opravdu pracovalo, aby vydržely i několik hodin v otevřeném kosmu. Od skafandrů SpaceX, které byly teď představené, se aspoň v nejbližší době nic takového očekávat nedá,“ vysvětluje Majer.

„Při misi Polaris Dawn mají vykonat výstup do volného kosmického prostoru, ale tam nebudou provádět žádné složité opravy, manipulovat s nářadím a tak. To znamená, že i díky tomu může být ten design skafandru o něco zjednodušený,“ dodal expert.

NASA chce obleky od Collins Aerospace a Axiom Space

Robustní skafandry na ISS jsou už zastaralé. Vyvinuli je spolu s raketoplány, takže slouží přes 40 let. A i přes jejich modernizaci musela NASA uznat, že je nutné je nahradit.

Vyvinout efektivnější a pohyblivější EVA obleky zadala dvěma jiným americkým firmám - Collins Aerospace a Axiom Space, které od ní dostaly kontrakt v součtu za 3,5 miliardy dolarů. A jejich skafandry pak využije v programu Artemis, tedy při prvním návratu lidí na Měsíc po více než 50 letech.

Collins Aerospace dostala za úkol vyrobit skafandry jen k pohybu ve volném kosmu. Využijí se třeba ke stavbě a údržbě nové orbitální stanice Gateway okolo Měsíce, na které budou astronauti dělat výzkum a přestupovat. A protože v nich nebudou ani tolik chodit, nebudou potřebovat například takovou pohyblivost a oporu v nohách.

Skafandry od Axiom Space už budou mít na sobě při sestupu na lunární povrch, takže budou muset být pohyblivé i v nohou a také odolné proti ostrému měsíčnímu prachu, takzvanému regolitu, který oproti tomu pozemskému neprošel erozí, a tedy i zjemněním, a třeba skafandry při misích Apollo odepsal už po třech dnech. V obou případech budou mít batoh pro podporu života.

Jak Musk s vlastními skafandry začal

A proč tedy vůbec SpaceX také přišla s vlastními EVA obleky?

„Ta myšlenka na misi Polaris Down se tu objevila ještě předtím, než bylo rozhodnuto o tom, kdo bude dělat skafandry pro program Artemis. Je taky pravda, že SpaceX chce tyto skafandry v budoucnu používat i pro výstupy na povrch Měsíce, případně na povrch Marsu. Ale v tu chvíli už by musely být nějakým způsobem zodolněné, aby si jednak poradily třeba s lunárním regolitem, ale taky už budou potřebovat i nějaké systémy podpory života, protože tady už nepůjde použít tu pupeční šňůru,“ doplňuje ještě Majer.

První náznak toho, že by SpaceX mohla s vlastními skafandry pro výstupy do kosmu přijít, se objevil už v srpnu 2021. A to přímo od jejího šéfa Elona Muska, který tehdy ještě na twitteru reagoval na kritiku od generální inspekce NASA.

Samotná agentura podle kontrolorů strávila vývojem nové generace vlastních obleků do té doby 14 let. A přestože do nich dala 420 milionů dolarů a dalších 625 milionů byla připravená ještě investovat, nestihla by je mít sama na mise Artemis připravené. Na to Musk napsal, že „SpaceX by to zvládla, pokud by bylo potřeba“.

NASA však o rok a čtvrt později, v červnu 2022, vybrala právě Axiom Space a Collins Aerospace, nikoli SpaceX. A kolik by vlastně nové skafandry mohly stát?

„SpaceX neuvedla ceny, které se týkají těchto skafandrů, můžeme spekulovat, ale pravděpodobně to budou miliony dolarů, jisté ale je, že cílem SpaceX je rozběhnout výrobu těch skafandrů v trošku větším měřítku. Zase to souvisí s tím, že by jednou chtěli kolonizovat Mars a v tu chvíli, jakmile by se rozjela sériová výroba, tak by náklady na jeden skafandr klesly, jejich cílem je také udělat ten skafandr modulární, aby mohl obsloužit různé tvary těl jednotlivých astronautů. Tak uvidíme,“ uzavírá Dušan Majer ze serveru Kosmonautix.cz.

Doporučované