Valtířov na Ústecku zasáhlo podle meteorologů odpoledne slabé tornádo

foto Tornádo - ilustrační foto.

Velké Březno (Ústecko) - Osadu Valtířov na Ústecku dnes odpoledne zřejmě zasáhlo slabé tornádo, uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Žádné problémy v této souvislosti v regionu hlášené nejsou, řekl na dotaz ČTK operační důstojník Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje. V souvislosti s počasím hasiči odpoledne odstraňovali spadlý strom v Bílině na Teplicku. Starostka obce ČTK řekla, že škody jsou minimální.

Slabší tornádo se podle meteorologů objevilo kolem 16:40 ve Valtířově, který je částí Velkého Března na Ústecku. "Dle radarových dat čas sedí s průchodem linie přeháněk bez bleskové aktivity. Dle dopplerových dat ze Saského radaru je jasné, že se v době výskytu vyskytovala v místě jasná rotace. Více informací přinese až terénní průzkum, ale zdá se, že slabší škody minimálně na vegetaci způsobilo," uvedli meteorologové na sociálních sítích.

Podle starostky Velkého Března Zuzany Mendlové (Nezávislí pro V.Březno - Valtířov) jsou škody minimální. "Vytrhalo nám to pár betonových kostek z chodníku, jinak nikde nejsou poškozené stromy, nikde není ani stopa, kudy to šlo, ani u toho chodníku není vidět žádná zválená tráva. Nebýt toho chodníku, tak ani není vidět, že se tudy něco prohnalo. Nikdo se mi ani neozval, že by měl nějakou škodu," řekla ČTK starostka.

Podle meteorologů šlo o velmi slabé tornádo s krátkou životností. "Tornádo se pohybovalo i přes tok Labe, jak je vidět na videu od Lukáše Dolanského. Dnešní tornádo se vyskytlo v rámci linie přeháněk. Svou silou bylo ale samozřejmě nesrovnatelně slabší než to 'moravské', které bylo vázané na silnou supercelární bouři. Slabší tornáda jsou a vždy byla poměrně běžná," doplnili meteorologové.

"Budeme rádi za případné další informace, fotografie a podobně," uvedli meteorologové. Úkaz dokládají fotografií, záznamem videa i radarovým snímkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.06.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 2. června 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď