Tornádo se prohnalo Ústeckem. Vzalo kameny i trampolíny, nebyl to hezký pocit, líčí svědci

Tornádo vytrhalo z chodníku dlažební kostky.

Ústeckem se prohnalo tornádo

Valtířovem na Ústecku se v sobotu před pátou hodinou odpoledne prohnalo tornádo. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se jednalo o velmi slabé tornádo s krátkou životností. Informaci později potvrdili s odkazem na data německého radaru.

Tornádo se mělo prohnat kolem 16:45 obcí Valtířov na Ústecku. „Dle radarových dat čas sedí s průchodem linie přeháněk bez bleskové aktivity. Dle projevů se zdá, že se jednalo o velmi slabé tornádo s krátkou životností,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav na svých sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Silné bouře dorazí už dnes, varují meteorologové. Očekávejte kroupy a přívalové lijáky

Informaci později ČHMÚ potvrdil s odkazem na německý radar. „Dle dopplerových dat ze Saského radaru je jasné, že se v místě vyskytovala jasná rotace. Jednalo se tak zcela jistě o tornádo,“ uvedl ústav.

„Bylo větší, vzalo to i trampolínu a kameny,“ popsala svědkyně Fabiánová, která snímek tornáda sdílela na sociálních sítích. Pod jejím příspěvkem se objevilo také video, kdy se tornádo prohání po vodě. „Ve Velkém Březně zvedalo vodu z Labe do vzduchu, moc hezký pocit to nebyl,“ popsal svědek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nevídaný jev v jižních Čechách: Šlo o prachového raráška nebo gustnado? dohadují se lidé

Tagy: