V Česku kvete byznys s nelegálními hernami. Patologických hráčů je přes sto tisíc

Policisté si došlápli na nelegální herny.

Policisté si došlápli na nelegální herny

Celní sklady se plní hracími automaty. Od začátku roku jich celníci po celé republice zabavili 260. Kontroly nad provozovateli hazardu nepolevují. V Česku jsou stále desítky nelegálních provozoven, majitelé je ani přes milionové pokuty nijak výrazně neskrývají.

Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti je v Česku asi 113 tisíc patologických hráčů. Dost lidí pak také hraje i v nelegálních hernách. „Od začátku kompetence zadržela celní správa přes 6 100 nelegálně provozovaných herních zařízení,“ popsal pro CNN Prima NEWS zástupce ředitele odboru dohledu Generálního ředitelství cel Marek Štěpán.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: Chudoba, ghetta a trosky železáren. Tak vypadá okolí hokejové haly šampionů

Celníci si nechali udělat i znalecké posudky automatů v legálních a nelegálních hernách. Ty nelegální byly nastavené tak, že na nich bylo mnohem těžší peníze vyhrát. V České republice přitom není černých heren ani stovka. „Na základě aktuálního monitoringu se tu nachází asi 50 nelegálních heren, které stále přetrvávají. Jsou to herny, kde už jsme byli, dokonce opakovaně,“ popsal Štěpán.

Lidé je provozují i přesto, že za černé herny hrozí velmi vysoké tresty. „Provozovateli hrozí ve správním řízení trest až padesát milionů korun, v trestním řízení až tři roky odnětí svobody,“ doplnil Štěpán. Finanční správa navíc provozovatelům dovyměří vysokou daň, o kterou černé herny připravili stát. Celníci pak zabavené automaty, které stojí zhruba deset tisíc za kus, slisují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kauza, která nemá v Česku obdoby. Dva muži chtěli rychle zbohatnout, zabít mohli 158 000 lidí

Tagy: