English

Svědectví z Gazy: Jako Hunger Games. Bombardují nás a současně shazují jídlo

Seznam Zprávy

Pásmu Gazy podle OSN hrozí hladomor. Týká se to i města Rafáh, kam kvůli válce utekly stovky tisíc Palestinců. Mezi nimi i pracovnice humanitární organizace Oxfam Fidá Al-Aradžová, která aktuální situaci popisuje v podcastu 5:59.

More from Seznam Zprávy

Apr 28

Izraelská armáda oznámila zásahy desítek cílů v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izrael v noci na neděli mířil na infrastrukturu i ozbrojence teroristického hnutí Hamás. Proti teroristům z jiné skupiny, Islámského džihádu, zasahovali vojáci židovského státu i na Západním břehu Jordánu.

Apr 10

Reuters: Izrael přistoupil na návrat 150 000 Palestinců na sever Pásma Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle zdrojů agentury Reuters měl Izrael udělat ústupek ohledně návratu Palestinců na sever Pásma Gazy. Výměnou za to by Hamás musel poskytnout seznam žen, seniorů a nemocných osob, které zadržuje a které jsou stále naživu.

Apr 8

Reuters: Hamás odmítl návrh dohody o příměří a rukojmích v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Agentura AFP však s odvoláním na svůj zdroj z Hamásu uvedla, že hnutí návrh dohody o příměří teprve zkoumá.

Mar 25

Rada bezpečnosti OSN poprvé vyzvala k příměří v Pásmu Gazy. USA se zdržely

www.seznamzpravy.cz

Rada bezpečnosti OSN vyzvala ve své rezoluci k okamžitému příměří v Pásmu Gazy. Podobné rezoluce volající po příměří už během války třikrát neprošly, při pondělním hlasování ale Spojené státy své veto nevyužily.

Mar 6

Hamás bude pokračovat v jednání o příměří v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Hnutí Hamás zřejmě odmítlo nejnovější návrh dohody o příměří, kterou dříve schválil Izrael. Ten prý nechce splnit požadavky, na kterých hnutí trvá. O příměří se jedná v Káhiře, izraelská delegace tam ale není.

Feb 27

Biden věří v brzké příměří v Pásmu Gazy, Hamás již dostal nabídku

www.seznamzpravy.cz

Příměří ve válce v Gaze by mohlo začít již příští týden. Hnutí Hamás již obdrželo nabídku na přerušení bojů na 40 dní a výměnu 40 rukojmích.

Feb 12

Izraelská armáda osvobodila dva rukojmí v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Podle agentury AP jde o malý, ale symbolicky významný úspěch Izraele. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaného islamistickým hnutím Hamás si nejnovější úder vyžádal stovky obětí.

Feb 9

Postup Izraele v Pásmu Gazy považuje Biden za přehnaný

www.seznamzpravy.cz

Americký prezident Biden během čtvrteční tiskové konference v Bílém domě kritizoval izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy. Zdůraznil také nutnost jednat o dalším příměří. Jeho slova v týdnu podpořil americký ministr zahraničí Blinken.

Jan 23

Izraelská armáda: V Pásmu Gazy zemřelo v pondělí 21 izraelských vojáků

www.seznamzpravy.cz

V pondělí zemřelo v Pásmu Gazy 21 izraelských vojáků. Celkový počet padlých izraelských vojáků v Gaze se tak od začátku listopadu vyšplhal na 219.

Dec 23

V Pásmu Gazy podle místních úřadů již zahynulo přes 20 tisíc Palestinců

www.seznamzpravy.cz

Odvetnou akci Izraele, reagující na útoky Hamásu ze 7. října, označují odborníci za jednu z nejničivějších vojenských operací poslední doby. Počet mrtvých Palestinců už podle místních úřadu přesáhl 20 tisíc.

Dec 15

Izraelská armáda v Pásmu Gazy omylem zastřelila tři rukojmí

Seznam Zprávy

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které chybně identifikovala jako hrozbu. Podle zpravodajského serveru The Times of Israel to dnes uvedl armádní mluvčí Daniel Hagari.

Dec 8

Rada bezpečnosti OSN po vetu USA nepřijala rezoluce o příměří v Pásmu Gazy

Seznam Zprávy

OSN se neshodla na podepsání rezoluce, která chtěla zavedení okamžitého humanitárního příměří v Pásmu Gazy a pozastavení bojů mezi Izraelem a hnutím Hamás. Protinávrh totiž stáhly Spojené státy. Rusko, Británie a Čína se zdržely.

Dec 6

Izrael zahájil dosud největší útoky v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Téměř po dvou měsících trvání konfliktu v Izraeli a po pěti týdnech pozemní operace provedl židovský stát zatím největší útok na cíle v Pásmu Gazy, napsala agentura Reuters.

Dec 4

Po izraelském útoku na školy na severu Gazy zemřelo 50 Palestinců, tvrdí úřady

www.seznamzpravy.cz

Nejméně 50 obětí si podle palestinské agentury WAFA vyžádal letecký úder Izraele na dvě školy na severu Pásma Gazy, kde se ukrývali vysídlení obyvatelé.

Dec 4

Izraelští lékaři začali prohlašovat některé rukojmí v Pásmu Gazy za mrtvé

www.seznamzpravy.cz

Pomocí videozáznamů z útoku Hamásu a výpovědí rukojmích propuštěných během týdenního příměří v Gaze se lékařská komise pokouší zjistit, zda někteří pohřešovaní nezemřeli. Postup má pomoci příbuzným vyrovnat se se ztrátou.

Dec 1

Izraelské údery si od rána podle úřadů v Pásmu Gazy vyžádaly 178 životů

www.seznamzpravy.cz

Obnovení bojů přišlo po sedmi dnech dočasného klidu zbraní. Spojené státy, Egypt nebo Katar volaly po prodloužení příměří. Obě strany si od rána vyměňují raketové útoky. Varovné sirény znějí v centrální části Izraele.

Nov 30

Izrael propustil dalších 30 Palestinců, Hamás poslal osm

www.seznamzpravy.cz

Izrael propustil dalších 30 Palestinců. Jedná se o výměnu za osm rukojmích propuštěných ve čtvrtek palestinským hnutím Hamás. K výměně došlo v rámci dojednané dohody o příměří, která dnes ráno končí. K prodloužení zatím nedošlo.

Nov 26

Příměří může pokračovat, když pustíte více Palestinců, vzkázal Hamás Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Palestinské radikální hnutí Hamás v prohlášení uvedlo, že je ochotné prodloužit stávající čtyřdenní příměří ve válce s Izraelem, pokud se zvýší počet propuštěných palestinských vězňů.

Oct 23

Izrael provádí omezené pozemní útoky v Pásmu Gazy

www.seznamzpravy.cz

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy zasahují proti „teroristům, kteří se připravují na další fázi války“, oznámila armáda. Od začátku aktuální eskalace konfliktu to není poprvé, kdy izraelští vojáci vstoupili přímo do oblasti.

Oct 7

„Jsme ve válce.“ Fotky z útoku hnutí Hamás v Izraeli

www.seznamzpravy.cz

Radikální hnutí Hamás v sobotu ráno na území Izraele vypálilo tisíce raket, komanda palestinských ozbrojenců pronikla do jižní části země, kde se střetla s izraelskými silami. „Jsme ve válce,“ vzkázal izraelský premiér.