English

Výhody, sebevražedné „vlnky“ i ukrajinské chyby. A okupanti postupují

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Na ukrajinském bojišti se v posledních týdnech zjevně projevují trendy, které dozrávaly dlouhé měsíce. Ukrajinští obránci před sebou mají těžké období, možná nejtvrdší za celou válku.

More from Seznam Zprávy

May 9

Výhody, sebevražedné „vlnky“ i ukrajinské chyby. A okupanti postupují

Seznam Zprávy

ANALÝZA. Na ukrajinském bojišti se v posledních týdnech zjevně projevují trendy, které dozrávaly dlouhé měsíce. Ukrajinští obránci před sebou mají těžké období, možná nejtvrdší za celou válku.

Mar 16

Ruské úřady oznámily, že zatkly Rusa, jenž na pokyn Kyjeva měl útočit na vlaky

Seznam Zprávy

Ruský občan měl být podle ruské tajné služby naverbován ukrajinskou rozvědkou a následně projít výcvikem. Za úkol měl vykolejovat vlaky vezoucí ruský vojenský náklad na Ukrajinu.

Dec 19

Ruská armáda začala proti ukrajinským vojákům nasazovat plyn, tvrdí CNN

www.seznamzpravy.cz

V posledních týdnech bylo zaznamenáno devět útoků plynem, z nichž jeden vedl k úmrtí, řekl CNN ukrajinský zdravotník. Plyn přitom na ukrajinské pozice vypustily drony.

Nov 30

Ruský generál šlápl na minu, tvrdí ukrajinské zdroje

www.seznamzpravy.cz

Podle nepotvrzených zpráv byl generálmajor Vladimir Zavadskij zabit ve středu odpoledne poté, co šlápl na minu. Ruské ministerstvo obrany se k incidentu nevyjádřilo.

Sep 3

Ukrajinský generál: První ruská linie je prolomená, teď už to půjde snáz

Seznam Zprávy

Podle velitele jižního křídla ukrajinské protiofenzivy už Rusové v dalších fázích obrany nemají výhodu silných a chráněných pozic na hustě zaminovaném území.

May 25

Raketa vyřadila šéfa ukrajinské armády, tvrdí Rusové. Kyjev to popírá

Seznam Zprávy

Na pozadí zpráv o blížící se ukrajinské protiofenzivě vypukla malá informační válka o zdravotní stav šéfa ukrajinské armády.

May 5

Ukrajinský analytik vysvětluje, v čem má velení v Kyjevě výhodu proti Rusům

Seznam Zprávy

Podezřelé výbuchy daleko za frontovou linií vyvolaly spekulace o začátku ukrajinské protiofenzivy. Analytik Mychajlo Samus to v rozhovoru pro SZ nevylučuje. Ukrajinské velení prý má výhodu, že se mu politici nepletou do práce.

Feb 5

Ukrajinský ministr obrany končí. Před odchodem předpověděl brzký ruský útok

Seznam Zprávy

Odchod Oleksije Reznikova z čela rezortu následuje poté, co se objevila podezření, že ministerstvo přeplácelo dodávky potravin. Reznikova nahradí dosavadní náčelník vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Ve vládě ale zůstane.

Feb 2

Svědectví přímo od ruského důstojníka: Rusové mučí ukrajinské zajatce

Seznam Zprávy

Stanice BBC se spojila s bývalým ruským důstojníkem, který na začátku invaze sloužil na Ukrajině. Popsal, jak ruští velitelé při výsleších ukrajinské zajatce mučili, vyhrožovali jim znásilněním nebo do nich stříleli.

Dec 16

Generál Zalužnyj: Rusové s novou silou znovu zkusí dobýt Kyjev

Seznam Zprávy

Ofenzívu mohou Rusové podniknout díky výcviku mobilizovaných vojáků. Podle ukrajinských představitelů může znovu směřovat i na Kyjev.

Oct 10

Na ukrajinská města prší ruské rakety, Kyjevem zní exploze

Seznam Zprávy

V noci z neděle na pondělí a v pondělních ranních hodinách zasáhly ruské rakety několik ukrajinských měst. Exploze se ozývají i z Kyjeva, nad městem stoupá kouř.

Sep 24

Z ruské armády mizí další generál

www.seznamzpravy.cz

Logistika ruské armády představuje jednu ze zásadních slabin, kvůli které se postup okupantů na Ukrajině zastavil a následně i zvrátil. Toto selhání má napravit muž, který nechvalně proslul při obléhání Mariupolu.

Sep 23

Během ruské invaze padlo 9000 ukrajinských vojáků, řekla náměstkyně ministra

Seznam Zprávy

Ukrajinští představitelé opakovaně korigují počty padlých ukrajinských vojáků, které udává ruská strana. Místo desetitisíců se údajně jedná o tisíce.

Jul 18

Ukrajinský HIMARS zasáhl další ruský cíl. Jakou taktiku Kyjev používá?

www.seznamzpravy.cz

Ukrajina už mluví o více než 30 úderech proti ruským zásobovacím centrům, při kterých nasadila HIMARS. Čerstvě hlásí zničení skladu u Nové Kachovky. Rusko označilo raketové zbraně dalekého dosahu za prioritní cíl.

Jun 4

Svědectví velitele: Ukrajinská armáda nevěřila, že Rusové vytáhnou na Kyjev

www.seznamzpravy.cz

Ukrajinská armáda do poslední chvíle doufala, že pokud Rusko zaútočí, omezí svou agresi jen na východ země.

Apr 8

Analýza videa: Zastřelili ukrajinští vojáci ruského zajatce?

www.seznamzpravy.cz

Internetem koluje video, které možná ukazuje, jak vojáci bojující za Ukrajinu zabili ruského válečného zajatce. Na záběry se zaměřili investigativci několika médií, Seznam Zprávy připravily shrnutí jejich dosavadních zjištění.

Mar 4

Rusové se dostanou do patové situace, předpovídá generál Pavel

Seznam Zprávy

Bez triumfálního vítězství i bez peněz na další boje. Rusové se brzy ocitnou v patové situaci, předvídá v rozhovoru pro Seznam zprávy bývalý náčelník generálního štábu a prezidentský kandidát Petr Pavel.

Feb 25

Obrazem: Rusové se probíjejí do Kyjeva i dalších měst

www.seznamzpravy.cz

Podívejte se na fotky z válkou zasažené Ukrajiny.

Feb 6

Moskva může dobýt Kyjev, ale ne celou zemi, říká bývalý ukrajinský ministr

Seznam Zprávy

Ve čtvrtek Moskva spolu s Minskem zahajuje rozsáhlé vojenské cvičení na dostřel od Kyjeva. Podle bývalého ukrajinského ministra obrany Andrije Zahorodňuka je právě hlavní město v ohrožení, celou zemi však dle něj Rusko neovládne.

Apr 20

120 tisíc ruských vojáků u hranic. Ukrajinský ministr volá po sankcích

Seznam Zprávy

Podpořte Kyjev v přímé komunikaci s Moskvou, Kreml musí vědět, že nejsme sami, vyzval spojence šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba.