English

Islámský stát se nezastaví před ničím. Ničení památek byl jen začátek, přišly horší věci

EuroZprávy.cz

Mosul - Nejen vraždy, popravy a mučení. Radikální hnutí Islámský stát si svou krutost vybíjí i na neživých cílech, o čemž svědčí například jeho nedávná záliba v ničení památek v syrské Palmýře. Nyní začal v Iráku likvidovat kostely.

More from EuroZprávy.cz

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Jul 24

IS chce použít mor jako pomstu za Mosul, varují experti. Ve městě byl objeven i radioaktivní materiál k přípravě špinavé bomby

Mosul/Londýn – Islámský stát by se mohl pokusit pomstít za ztrátu Mosulu, který před několika dny získala zpět irácká armáda. Podle odborníků by mohli použít na antibiotika odolnou formu moru, která by mohla zabít až miliony lidí. Kromě…

Jul 10

Irácký premiér Abádí oficiálně oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS…

Jul 2

Boje o Mosul vrcholí. Irák už chystá velkolepé oslavy vítězství nad IS

Bagdád - Bitva o Mosul s Islámských státem se chýlí ke konci a ze severoiráckého města prchají stovky civilistů. Většinu z nich tvoří ženy a děti, řekl AP generálmajor Sámí Arídí. Iráčané už chystají celonárodní oslavy vítězství nad IS,…

Jun 26

Mosul padne do několika dnů, odhaduje irácký generál

Bagdád - Oblast pod kontrolou Islámského státu (IS) v Mosulu už podle irácké armády nepřesahuje dva čtvereční kilometry. Město, v němž byl v roce 2014 vyhlášen chalífát, by mělo být od džihádistů osvobozeno za několik málo dní.

Apr 26

Irácké provládní síly vytlačily IS ze starověkého města Hatra

Hatra - Starověké severoirácké město Hatra je opět v rukou iráckých provládních sil. Hatra je městská pevnost ležící mezi řekami Eufrat a Tigrid. Založena byla v 1. století před naším letopočtem. Kdysi sloužila jako významné náboženské a…

Feb 19

Irák zahájil bitvu s IS o západní Mosul. Bude to náročné, přiznává generál USA

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irák zahájil vojenskou ofenzivu, jejímž cílem je osvobodit západní části Mosulu, které má pod kontrolou Islámský stát (IS). Američané předpokládají, že půjde o velmi náročnou operaci.

Jan 9

Irácké jednotky vyhnaly IS z další čtvrti Mosulu, chystá se útok na západ města

Bagdád - Irácké jednotky vyhnaly radikály Islámského státu (IS) z další čtvrti Mosulu. Armáda se už chystá do ofenzivu proti západní části severoiráckého města, kterou džihádisté stále ovládají.

Dec 10

Bitva o Mosul se komplikuje, irácká armáda musela vyslat po ofenzivě IS posily

Bagdád - Irácká armáda poslala nové síly do východní části Mosulu, o které od října svádí tvrdé boje s Islámským státem (IS). Radikálové na obranu města nasadili až 5000 lidí, z nichž je stále ve městě možná až 3000 bojovníků.

Oct 22

Irácký premiér Abádí odmítl tureckou účast v bojích o Mosul

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí po dnešní schůzce s americkým ministrem obrany Ashtonem Carterem odmítl účast Turecka na ofenzivě vůči Islámskému státu v Mosulu.

Oct 19

Putin mluvil s Erdoganem a iráckým premiérem o bitvě o Mosul

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovořil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem a s iráckým premiérem Hajdarem Abádím. Tématem diskuse byla bitva o Mosul a také situace v syrském Halabu.

Sep 22

Irácká armáda vyhání bojovníky IS z Širkátu, dobyla velkou část města

Bagdád - Irácká armáda hlásí úspěch v bitvě s Islámským státem o město Širkát. Několik dní po zahájení bojů postoupila k jeho centru.

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu Iráku, tvrdí irácká vláda

Bagdád/Washington - Brett McGurk, zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), se domnívá, že osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit.

Apr 8

Irácká armáda vytlačila Islámský stát z města Hít

Bagdád - Irácké protiteroristické síly podporované ze vzduchu mezinárodní koalicí v čele s USA vytlačily Islámský stát z centra strategicky významného města Hít.

Mar 24

Začala bitva s Islámským státem o Mosul. Iráckou armádu podporují stíhačky USA

EuroZprávy.cz

Bagdád - Dnes začala bitva o severoirácké město Mosul, které kontrolují radikálové z Islámského státu. Iráčany ze vzduchu podporuje koalice v čele s USA. Bližší podrobnosti o operaci zatím nebyly nezveřejněny. Mosul leží zhruba 360…

Mar 13

Velká ztráta pro Islámský stát: Radikálové se stáhli z iráckého města Rutba

Bagdád - Islámský stát (IS) se stáhl z města Rutba, které leží na západě Iráku v provincii Anbár. Tu džihádisté obsadili v roce 2014.

Feb 8

Bitva o Mosul s Islámským státem se blíží, Irák přemístil vojáky na základnu

Bagdád - Irácká armáda posílá tisíce vojáků, většinou Kurdů, na svou základnu u města Machmúr, které leží 70 kilometrů jihovýchodně od Mosulu. Dá se tak očekávat, že již brzy dojde k dalšímu velkému střetu s radikály z Islámského státu.

Dec 28

Ramádí je osvobozeno od IS, na řadě je Mosul, hlásí irácká armáda

Bagdád – Nad vládními budovami v Ramádí opět zavlála irácká vlajka. Mluvčí armády uvedl, že město bylo zcela osvobozeno od ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS).

Mar 7

IS ničí památky ve starobylém iráckém městě Hatra

Bagdád - Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) nejspíš zničili starověké památky ve 2000 let starém města Hatra na severu Iráku. Informovala o tom agentura Reuters.

Mar 7

Zlom v boji s IS? Irácká armáda vytlačila islamisty z města Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které hnutí Islámský stát (IS) obsadilo v polovině února. Oznámilo to dnes podle agentur velení mezinárodní…