English

Konec Islámského státu se blíží. Je tu však jiná hrozba, zní z USA

EuroZprávy.cz

Nadcházející bitva za opětovné ovládnutí Mosulu v severním Iráku může být obratem ve Spojenými státy vedeném boji proti Islámskému státu (IS), konstatuje úvodník serveru New York Times. Vlivný americký deník připomíná, že město je hlavní…

More from EuroZprávy.cz

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Jul 20

Irácká armáda podruhé osvobodila vesnici u Mosulu. IS se zakopává, přijdou potíže

Bagdád - Iráčtí vojáci opět získali kontrolu nad vesnicí Imám Gharbí u Mosulu, kterou předtím znovu obsadil Islámský stát (IS). Vesnice byla osvobozená už jednou, když armáda postupovala z jihu na Mosul. Džihádisté se nyní přesouvají na…

Jul 10

Irácký premiér Abádí oficiálně oznámil vítězství nad Islámským státem v Mosulu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácký premiér Hajdar Abádí dnes oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Už v neděli přijel do dobytého města, aby tam blahopřál k vítězství nad IS…

Jun 29

Symbolické vítězství nad IS: Mešita An-Núrí v Mosulu dobyta iráckou armádou

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácké vládní jednotky dobyly mosulskou mešitu An-Núrí, z níž vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil v roce 2014 chalífát.

Jun 21

Irácká armáda postupuje k mešitě v Mosulu, kde se zrodil chalífát IS

Bagdád - Iráčtí vojáci jsou asi 300 metrů od mešity An-Núrí v Mosulu, v níž vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát. Lokalita by mohla být osvobozena do svátku íd al-fitr, slaveného po skončení ramadánu.…

Apr 20

Irácká armáda vytlačila IS z dalších dvou čtvrtí západního Mosulu

Bagdád – Další dvě čtvrtě západního Mosulu již byly osvobozeny od Islámského státu (IS). Informovala o tom irácká armáda.

Feb 24

Irácká armáda vstoupila do západního Mosulu, IS totálně zničil letiště

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácké vládní jednotky včera dobyly letiště a přilehlé vojenské základny na jihu Mosulu a dnes vstoupily do západní části města. Další postup ale bude těžký kvůli úzkým uličkám v tamních čtvrtích a kvůli obavám o civilní ztráty.…

Jan 16

Irácká armáda postupuje v Mosulu k nábřeží Tigridu, IS klade tuhý odpor

Bagdád - Irácká armáda dnes postoupila v bitvě s Islámským státem (IS) o město Mosul z východu dál k řece Tigris. Boje se nyní svádějí o čtvrť Šurta. OSN uvedla, že za poslední dva týdny z Mosulu uprchlo na 32 tisíc civilistů, od začátku…

Dec 6

Irácká armáda se blíží k řece Tigris v Mosulu, Islámský stát se urputně brání

Bagdád - Irácká armáda postupuje dlouběji do města Mosul a už má na dohled řeku Tigris. Vojsko zpomaluje obrana Islámského státu (IS) a také podmínky dané obydlenou aglomerací, kde je mnoho civilistů. Radikálové obsadili město v roce 2014.

Nov 4

Irácká armáda dobyla další části Mosulu, IS páchá zvěrstva na civilistech

Bagdád - Irácká armáda úspešně pokračuje v tažení proti Islámskému státu v Mosulu, už se jí podařilo dobýt šest čtvrtí na východě města. Primárním cílem je momentálně dostat se k řece Tigris.

Nov 1

OBRAZEM: Irácké jednotky jsou jen 800 metrů od centra Mosulu. Odporu IS je tvrdý

EuroZprávy.cz

Ženeva - Irácké speciální jednotky dnes vstoupily do budovy státní televize na východním předměstí Mosulu, uvedl irácký generál. Od začátku ofenzivy před více než dvěma týdny tak získaly první důležitou budovu ve městě, které drží v rukou…

Oct 26

Irácká armáda evakuuje vesnice u Mosulu, IS se brutálně mstí na civilistech

Bagdád - Speciální jednotky irácké armády převezly přes 1000 obyvatel vesnic u Mosulu do bezpečí. Od zahájení bojů s Islámským státem o severoirácké město uprchlo z oblasti podle OSN už 8900 lidí.

Oct 24

Irácké speciální jednotky se blíží k Mosulu, bojují s Islámským státem u Bartally

Bagdád - Irácké speciální jednotky se nyní nycházejí u města Bartalla, vzdáleného 15 kilometrů východně od Mosulu. Při osvobozování oblasti se potýkají s bombami nastraženými u silnic a s palbou radikálů z Islámského státu.

Oct 18

Irácká ofenzíva proti IS v Mosulu graduje. Hrozí až 200.000 uprchlíků

Bagdád - Irácké vládní jednotky podporované Kurdy i zahraničními spojenci dnes pokračují v ofenzívě, která má za cíl dobýt Mosul ovládaný extremistickým Islámským státem (IS).

Jul 21

Islámský stát kontroluje desetinu Iráku, tvrdí irácká vláda

Bagdád/Washington - Brett McGurk, zmocněnec USA v koalici, která bojuje proti Islámskému státu (IS), se domnívá, že osvobození severoiráckého Mosulu je dosažitelné, ale operaci je třeba pečlivě připravit.

Jun 15

Odstřelovač Islámského státu zabil u Mosulu iráckého velitele

Bagdád - Islamistický odstřelovač zabil velitele jedné z brigád irácké armády Ahmada Badra Luhajbího. Zahynul během operace, jejímž cílem bylo dobytí vesnice jižně od Mosulu.

Jun 12

Irácká armáda bojuje s Islámským státem u Mosulu, radikálové se zabarikádovali v Syrtě

Bagdád/Damašek - Irácké jednotky dnes zaútočily na pozice radikálů z Islámského státu (IS) jižně od Mosulu. Radikálové z organizace Islámský stát se také zabarikádovali v hustě obydleném centru libyjského města Syrta a připravují se na…

May 3

Islámský stát prorazil frontu v Iráku, zabit jeden americký voják

Bagdád - U severoiráckého města Irbíl zahynul americký voják. Jde o prvního člena nynější asistenční mise, kterého zabil Islámský stát.

Oct 22

Americké komando osvobodilo v Iráku 70 rukojmích Islámského státu. V osobním boji s ISIS zahynul první americký voják

Bagdád - Americká speciální jednotka společně s kurdským oddílem osvobodila v noci na dnešek na severu Iráku 70 rukojmích, během útoku na tábor Islámského státu zemřel jeden Američan.

Mar 16

Američtí poradci pomáhali Islámskému státu, iráčtí vojáci je zajali

Teherán - Irácké protiteroristické jednotky zajaly čtyři vojenské poradce ze Spojených států a Izraele, kteří pomáhali Islámskému státu plánovat jejich operace. Upozornily na to tiskové agentury Tasnim a Sama.