English

Irácká armáda se probila do Mosulu. IS vypálil rakety, kouř z pneumatik zahaluje město

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácké speciální jednotky vstoupily na východní předměstí Mosulu a postupují dál, oznámil irácký generál Sámí Aridí. Vojáci už pronikli až do budovy státní televize. Islámský stát reagoval vypálením protiraketových střel a další…

More from EuroZprávy.cz

Nov 17

Irácká armáda dobyla poslední baštu IS v Iráku

Bagdád - Irácká armáda oznámila, že dnes dobyla město Ráva, což je poslední útočiště členů radikální organizace Islámský stát (IS) v Iráku.

Oct 5

Irácká armáda dobyla město Havídža, poslední baštu IS v zemi

Bagdád - Iráčtí vojáci dobyli Havídžu, poslední baštu Islámského státu (IS) na severu země. Z regionu kvůli bojům uprchli tisíce civilistů. Džihádisté kontrolují už jen pás území západně od Bagdádu u hranic se Sýrií.

Jul 20

Irácká armáda podruhé osvobodila vesnici u Mosulu. IS se zakopává, přijdou potíže

Bagdád - Iráčtí vojáci opět získali kontrolu nad vesnicí Imám Gharbí u Mosulu, kterou předtím znovu obsadil Islámský stát (IS). Vesnice byla osvobozená už jednou, když armáda postupovala z jihu na Mosul. Džihádisté se nyní přesouvají na…

Jun 29

Symbolické vítězství nad IS: Mešita An-Núrí v Mosulu dobyta iráckou armádou

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácké vládní jednotky dobyly mosulskou mešitu An-Núrí, z níž vůdce Islámského státu (IS) abú Bakr Bagdádí vyhlásil v roce 2014 chalífát.

Jun 21

Irácká armáda postupuje k mešitě v Mosulu, kde se zrodil chalífát IS

Bagdád - Iráčtí vojáci jsou asi 300 metrů od mešity An-Núrí v Mosulu, v níž vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát. Lokalita by mohla být osvobozena do svátku íd al-fitr, slaveného po skončení ramadánu.…

Apr 20

Irácká armáda vytlačila IS z dalších dvou čtvrtí západního Mosulu

Bagdád – Další dvě čtvrtě západního Mosulu již byly osvobozeny od Islámského státu (IS). Informovala o tom irácká armáda.

Mar 13

Irácká armáda kvůli počasí zpomalila postup v Mosulu, IS nasadil minomety

Bagdád - Nepříznivé počasí komplikuje bitvu irácké armády s Islámským státem (IS) o západní Mosul. Džihádisté navíc nasadili snajpry a minomety.

Feb 24

Irácká armáda vstoupila do západního Mosulu, IS totálně zničil letiště

EuroZprávy.cz

Bagdád - Irácké vládní jednotky včera dobyly letiště a přilehlé vojenské základny na jihu Mosulu a dnes vstoupily do západní části města. Další postup ale bude těžký kvůli úzkým uličkám v tamních čtvrtích a kvůli obavám o civilní ztráty.…

Jan 16

Irácká armáda postupuje v Mosulu k nábřeží Tigridu, IS klade tuhý odpor

Bagdád - Irácká armáda dnes postoupila v bitvě s Islámským státem (IS) o město Mosul z východu dál k řece Tigris. Boje se nyní svádějí o čtvrť Šurta. OSN uvedla, že za poslední dva týdny z Mosulu uprchlo na 32 tisíc civilistů, od začátku…

Jan 10

Irácké jednotky postupují v Mosulu, IS změnil taktiku. Je barbarská

Bagdád - Irácké jednotky se probojovaly do dalších dvou jihovýchodních čtvrtí Mosulu. Islámský stát (IS), který v posledních dnech utrpěl několik porážek, se rozhodl pro změnu taktiky.

Jan 9

Irácké jednotky vyhnaly IS z další čtvrti Mosulu, chystá se útok na západ města

Bagdád - Irácké jednotky vyhnaly radikály Islámského státu (IS) z další čtvrti Mosulu. Armáda se už chystá do ofenzivu proti západní části severoiráckého města, kterou džihádisté stále ovládají.

Jan 8

Irácká armáda se v Mosulu probila k řece Tigris, IS vykazuje známky kolapsu

EuroZprávy.cz

Bagdád - Boje o Mosul se dnes posunuly do historické části severoiráckého města, když protiteroristické jednotky pokročily až k řece Tigris. Islámský stát (IS) se brání a povolala další ostřelovače.

Dec 8

Jsou jako duchové, otevřely se brány pekla. IS přinutil iráckou armádu v Mosulu k ústupu

Bagdád - V úterý iráčtí vojáci obsadili nemocnici Salám, což bylo považováno za jeden z největších úspěchů bojů o Mosul, které trvají od října. Nadšení ale nevydrželo dlouho, Islámský stát přešel do tvrdého protiútoku.

Dec 6

Irácká armáda se blíží k řece Tigris v Mosulu, Islámský stát se urputně brání

Bagdád - Irácká armáda postupuje dlouběji do města Mosul a už má na dohled řeku Tigris. Vojsko zpomaluje obrana Islámského státu (IS) a také podmínky dané obydlenou aglomerací, kde je mnoho civilistů. Radikálové obsadili město v roce 2014.

Nov 4

Irácká armáda dobyla další části Mosulu, IS páchá zvěrstva na civilistech

Bagdád - Irácká armáda úspešně pokračuje v tažení proti Islámskému státu v Mosulu, už se jí podařilo dobýt šest čtvrtí na východě města. Primárním cílem je momentálně dostat se k řece Tigris.

Nov 1

OBRAZEM: Irácké jednotky jsou jen 800 metrů od centra Mosulu. Odporu IS je tvrdý

EuroZprávy.cz

Ženeva - Irácké speciální jednotky dnes vstoupily do budovy státní televize na východním předměstí Mosulu, uvedl irácký generál. Od začátku ofenzivy před více než dvěma týdny tak získaly první důležitou budovu ve městě, které drží v rukou…

Oct 26

Irácká armáda evakuuje vesnice u Mosulu, IS se brutálně mstí na civilistech

Bagdád - Speciální jednotky irácké armády převezly přes 1000 obyvatel vesnic u Mosulu do bezpečí. Od zahájení bojů s Islámským státem o severoirácké město uprchlo z oblasti podle OSN už 8900 lidí.

Oct 24

Irácké speciální jednotky se blíží k Mosulu, bojují s Islámským státem u Bartally

Bagdád - Irácké speciální jednotky se nyní nycházejí u města Bartalla, vzdáleného 15 kilometrů východně od Mosulu. Při osvobozování oblasti se potýkají s bombami nastraženými u silnic a s palbou radikálů z Islámského státu.

Aug 23

Irácká armáda postupuje k Mosulu, začala bitva s IS o město Kajára

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila operaci s cílem dobýt na Islámském státu město Kajára, které leží 60 kilometrů jižně od Mosulu. V oblasti uvázlo zhruba 15 tisíc civilistů.

Jun 12

Irácká armáda bojuje s Islámským státem u Mosulu, radikálové se zabarikádovali v Syrtě

Bagdád/Damašek - Irácké jednotky dnes zaútočily na pozice radikálů z Islámského státu (IS) jižně od Mosulu. Radikálové z organizace Islámský stát se také zabarikádovali v hustě obydleném centru libyjského města Syrta a připravují se na…