Čeština

Chystaná schůzka OPEC: ruští experti asi nepojedou

Týden.cz / Byznys

Rusko nevyšle experty na vídeňskou schůzku Organizace zemí vyvážejících ropu, při které se má 28. listopadu jednat o snížení těžby ropy. Uvedla to v sobotu ruská tisková agentura TASS s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj. "Mohu…

Více z Týden.cz / Byznys

1. 6.

Rusko a OPEC diskutují o prodloužení těžebních škrtů

Týden.cz / Byznys

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Rusko diskutují o prodloužení stávajících těžebních škrtů o jeden až dva měsíce. S odkazem na své zdroje z uskupení OPEC+ o tom píše agentura Reuters.

13. 4.

OPEC+ dosáhl dohody, sníží těžbu o 9,7 milionu barelů denně

Týden.cz / Byznys

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další přední světoví těžaři v čele s Ruskem, úhrnem nazývaní OPEC+, se dohodli na snížení těžby v květnu a v červnu o 9,7 milionů barelů denně, což představuje zhruba deset procent světových…

6. 2.

Výbor OPEC+ doporučuje další snížení těžby, Rusko váhá

Týden.cz / Byznys

Technický výbor Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců se rozhodl doporučit dočasné snížení těžby ropy o dalších 600 tisíc barelů denně. Zatím však není jasné, jak se k tomuto doporučení postaví Rusko.

2. 9.

Těžba ropy v Rusku se zvýšila na 11,249 milionů barelů denně

Týden.cz / Byznys

Těžba ropy v Rusku se v srpnu zvýšila na 11,249 milionů barelů denně, což byl nejvyšší údaj od března. Těžba tak byla nad úrovní, ke které se Rusko zavázalo v prosincové dohodě s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími předními…

2. 7.

Těžba ropy v Rusku se zvýšila na 11,15 milionu barelů denně

Týden.cz / Byznys

Těžba ropy v Rusku se v červnu zvýšila na 11,15 milionu barelů z květnových 11,11 milionu barelů denně. Ukazují to údaje ruského ministerstva energetiky.

10. 6.

Rusko se ještě nerozhodlo, zda prodlouží dohodu s OPEC

Týden.cz / Byznys

Rusko je jediným vývozcem ropy, který stále není rozhodnut, zda považuje za potřebné prodloužit dohodu o omezování těžby do konce roku. Podle ruské agentury TASS to řekl saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih, který jedná v Moskvě…

2. 4.

Rusko v březnu snížilo těžbu ropy, ale pod úroveň dohody s OPEC

Týden.cz / Byznys

Rusko v březnu snížilo těžbu ropy o 112 tisíc barelů denně (b/d) na 11,298 milionu b/d, nedosáhlo tak ale redukce, na níž se dohodlo se signatáři dohody Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích partnerů.

17. 1.

Těžba ropy v rámci OPEC se propadla o 751 tisíc barelů denně

Týden.cz / Byznys

Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v prosinci propadla o 751 tisíc barelů denně na 31,58 milionu barelů denně. Produkce kartelu tak výrazně klesla ještě před začátkem platnosti dohody o omezení dodávek na trh.

13. 9.

Světová spotřeba ropy překročí sto milionů barelů denně

Týden.cz / Byznys

Světová spotřeba ropy v příštích měsících překročí sto milionů barelů denně, což vytvoří tlak na růst cen této suroviny. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu.

2. 7.

Těžba ropy v Rusku se vrátila nad hranici 11 milionů barelů denně

Týden.cz / Byznys

Těžba ropy v Rusku v červnu poprvé od loňského dubna překročila hranici 11 milionů barelů denně. Podle údajů ruského ministerstva energetiky se produkce zvýšila na 11,06 milionu z květnových 10,97 milionu barelů denně.

27. 6.

V Rusku se těží více než jedenáct milionu barelů denně

Týden.cz / Byznys

Těžba ropy v Rusku od začátku června dosahuje 11,054 milionu barelů denně, zatímco v předchozích třech měsících se pohybovala v průměru na 10,97 milionu barelů denně.

22. 6.

OPEC zvýší těžbu ropy asi o milion barelů denně

Týden.cz / Byznys

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dohodli, že od července zvýší těžbu asi o jeden milion barelů denně. Řekl to saúdský ministr energetiky Chálid Fálih, který tak potvrdil informace zdrojů agentury Reuters.

25. 5.

OPEC a Rusko zvažují zvýšení těžby ropy o milion barelů

Týden.cz / Byznys

Saúdská Arábie a Rusko jednají o zvýšení produkce ropy v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších těžařských zemích asi o milion barelů denně.

28. 3.

OPEC a Rusko zvažují spolupráci při těžbě až na dvacet let

Týden.cz / Byznys

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) usiluje o dlouhodobou spolupráci s Ruskem při stanovování výše těžby ropy. Saúdská Arábie, která je největším členem kartelu, nyní pracuje s Ruskem na dohodě o koordinaci dodávek ropy na světové…

25. 10.

Rusko vyhrožuje, že zvýší těžbu ropy. Kvůli dohodě s OPEC

Týden.cz / Byznys

Rusko v příštím roce zvýší těžbu ropy až o čtyři miliony tun v případě, že dohoda členských a nečlenských zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezování produkce nebude prodloužena. Prohlásil to ministr energetiky Alexandr Novak.

2. 12.

Těžba ropy v Rusku vzrostla na nový rekord

Týden.cz / Byznys

Těžba ropy v Rusku v listopadu nepatrně vzrostla a dostala se na nový postsovětský rekord 11,21 milionu barelů denně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo tamní ministerstvo energetiky.

30. 11.

Ropa zdražila, OPEC se prý dohodl na omezení těžby

Týden.cz / Byznys

Ceny ropy na světových trzích přechodně vzrostly o více než osm procent a dostaly se na nejvyšší úroveň za pět týdnů. Reagovaly tak na zprávy, že zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu se dohodli na prvním omezení těžby od roku 2008.…

9. 10.

OPEC podle Ruska navrhne nečlenům, aby omezili ropnou těžbu

Týden.cz / Byznys

Organizace zemí vyvážejících ropu navrhne, aby se k jejímu rozhodnutí omezit těžbu přidaly i ostatní velké těžařské země. Řekl to ruský ministr energetiky Alexandr Novak. Ropný kartel OPEC se minulý měsíc nečekaně dohodl přijmout nový…

29. 9.

OPEC se dohodl na snížení těžby až na 32,5 milionů barelů denně

Týden.cz / Byznys

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu se dohodli na snížení těžby ropy na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně. Kartel se dohodl na snížení těžby poprvé za osm let. Oznámil to v noci katarský ministr pro energetiku a současný…

17. 1.

Írán po zrušení sankcí zvýší vývoz ropy o půl milonu barelů denně

Týden.cz / Byznys

Írán se po zrušení sankcí chystá zvýšit vývoz ropy o půl milionu barelů denně. Oznámil to náměstek íránského ministra ropného průmyslu. Prohlášení přišlo jen několik hodin poté, co USA a EU v sobotu oznámily, že ruší sankce vůči Íránu.