English

Rover Curiosity má poškozená kola. Na funkci to nemá vliv, ujišťuje NASA

Živě.cz

Laboratoř Curiosity přistála na Marsu v roce 2012

More from Živě.cz

Mar 9

Rover Curiosity na Marsu vyfotil západ slunce s Božími paprsky

vtm.zive.cz

Rover Curiosity na Marsu zvěčnil krásný západ slunce, při němž bylo možné sledovat krepuskulární paprsky. Ty se hovorově označují také jako „soumrakové“ či „Boží“.

Oct 31

NASA nainstalovala na Mezinárodní vesmírnou stanici software pro sledování metanu

Živě.cz

NASA během letošního léta nainstalovala na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) software pro sledování metanu. Projektý nazvan Earth Surface Mineral Dust Source Investigation má vědcům pomoci lépe porozumět roli, kterou dotyčný plyn hraje…

May 16

Šestikolka Curiosity vyfotila na Marsu otvor, který vypadá jako umělý vchod do podzemí

Živě.cz

Šestikolka Curiosity pořídila 7. května (Sol 3466) krátce před desátou hodinou dopolední našeho času záběr, který s menším zpožděním způsobil poprask na sociálních sítích.

Feb 22

Vozítko Curiosity zachytilo mraky plující po obloze Marsu

Živě.cz

Jak vypadá obloha na Marsu? Tuto otázku jste si možná při pohledu na pozemské oblaky, plující po modrém nebi, kladli i vy. Díky zprávě amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) už známe odpověď. Vozítko Curiosity totiž 12.…

Jan 6

Vědci NASA nastínili, jak by bylo možné terraformovat Mars

vtm.zive.cz

Jim Green, odcházející ředitel divize planetárních věd NASA, počátkem tohoto týdne promluvil na téma terraformace Marsu. Jak by podle něj šlo něco takového provést?

Aug 4

Rover Curiosity objevil na Marsu malý kamenný oblouk

Živě.cz

Rover Curiosity pokračuje v prozkoumávání povrchu Marsu, konkrétně impaktního kráteru Gale. A právě v této oblasti nyní narazil na malý kamenný oblouk.

May 25

Velký objev na Marsu? Na povrchu rudé planety se možná nacházejí organické soli

vtm.zive.cz

Tým vědců z NASA se domnívá, že na povrchu Marsu objevil stopy organických solí. Pokud tomu tak skutečně je – a zde je nutno upozornit, že vědci dosud nevyloučili jiné možnosti – zvýšilo by to důvěryhodnost hypotézy, podle níž se na rudé…

Feb 25

NASA: Černá plíseň by mohla přežít na Marsu

Živě.cz

Houba Stachybotrys chartarum, známá rovněž jako černá plíseň, by mohla přežít na Marsu. Plyne to z výsledků experimentu, který provedli odborníci z NASA a German Aerospace Center (DLR).

Feb 22

Takhle se přistává na Marsu: NASA zveřejnila unikátní video

Živě.cz

Poprvé můžeme na videu vidět, jak dosedá vesmírná sonda na povrch jiné planety. Před pár dny totiž dosedl rover Perseverance na Mars a přistávací manévr nahrával na kamery. Trochu trvalo, než doputovalo video z Marsu na Zemi, ale záběry už…

Jan 11

Budoucí astronauté mohou na Marsu vyrábět palivo z metanu

Živě.cz

Snad to nebude tak dlouho trvat a astronauté vyrazí ze Země na Mars

Jul 23

Rover Curiosity na Marsu prozkoumává neobvykle zbarvenou horninu

Živě.cz

Rover Curiosity se během uplynulého víkendu na Marsu věnoval poměrně zajímavé činnosti: pomocí svého laseru tavil horninu, která se vyznačuje neobvyklým zbarvením (pro danou oblast).

Mar 24

Nové snímky z Marsu: trucující krtek a zaprášená Curiosity

Živě.cz

Na Marsu v současné době pracuje jedna statická sonda a jeden rover

Oct 10

Rover Curiosity na Marsu pátrá po pozůstatcích prastaré oázy. Už zaznamenal první úspěchy

Živě.cz

Před třemi miliardami let vypadal Mars o hodně jinak než v současnosti. A od doby, kdy jsme ho začali zkoumat, se usilovně snažíme do jeho dávné minulosti nahlédnout.

Jun 7

NASA na Marsu objevila starobylý organický materiál!

Živě.cz

Rover Mars Curiosity na rudé planetě našel důkazy, které naznačují, že zde dříve mohl existovat život. Jde o organické molekuly obsahují uhlík a vodík. Mohou rovněž obsahovat kyslík, dusík a další prvky.

May 13

Mars bude prozkoumávat i úžasný malý vrtulník NASA

Živě.cz

NASA oznámila, že v rámci projektu Mars 2020 na Rudou planetu vyšle i malý autonomní vrtulník vážící cca 1,8 kg. Bude to poprvé, kdy se nějaký létající stroj vydá Mars za jiným účelem, než je doprava pozemního roveru.

Jan 21

Jak osvětlit Mars: NASA testuje miniaturní jaderný reaktor

Živě.cz

NASA testuje kompaktní jadernou elektrárnu, která by mohla zajišťovat elektřinu pro kolonii na Marsu. Konkrétně se jedná o reaktor Kilopower.

Dec 11

NASA představila plán na získání prvních vzorků z Marsu

Živě.cz

NASA zveřejnila základní informace o roveru „Mars 2020“, který by měl na Rudé planetě sbírat vzorky a následně je dopravit na Zemi. Ten se ve srovnání s předchozími modely může pochlubit hned několika vylepšeními.

Jul 14

NASA lidi na Mars jen tak nevyšle, nemá dost peněz

Živě.cz

O cestě lidské posádky na Mars se hovoří už dlouhá léta, ale jak se zdá, jen tak se jí nedočkáme. William H. Gerstenmaier totiž ve středu oznámil, že NASA momentálně nedisponuje dostatečným rozpočtem.

Apr 13

V horninách z oblasti Mariánského příkopu byly nalezeny stopy organického materiálu

Živě.cz

Jak hluboko pod mořskou hladinou se ještě může nacházet život? Na tuto otázku není úplně jednoduché odpovědět – některé organismy totiž dokážou existovat v překvapivě extrémních podmínkách.

Mar 30

Rover Curiosity má poškozená kola. Na funkci to nemá vliv, ujišťuje NASA

Živě.cz

Laboratoř Curiosity přistála na Marsu v roce 2012