English

Vláda by neměla žít bez svého premiéra, tvrdí ústavní právník Kysela

Novinky.cz

Vláda je navázaná na předsedu vlády tak, že není správné, aby žila bez něj, domnívá se ústavní právník Jan Kysela. V rozhovoru Novinkám také sdělil, jaké kroky by měly následovat poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předá prezidentovi…

More from Novinky.cz

Oct 19

Jan Kysela: Příští prezidentův nominant do Ústavního soudu bude advokát

Novinky.cz / Domácí

Prezident Petr Pavel navrhne senátorům v příštích dnech další dva kandidáty do Ústavního soudu. Jedním z nich bude advokát, řekl Právu šéf jeho panelu odborníků Jan Kysela. Vadí mu mediální propírání nominantů.

Mar 9

Kysela: Pokud prezident penze nepodepíše, hrozí fiasko

Novinky.cz

Prezident Petr Pavel může zákon snižující k 1. červnu valorizaci penzí podepsat, či vetovat. Varianta zákon nepodepsat a nechat vyjít ve Sbírce zákonů není ústavní, upozornil pro Právo ústavní právník a poradce nové hlavy státu Jan Kysela.…

Mar 6

Chybějící prověrka může být pro Michla problém, míní Kysela

Novinky.cz

Zákon nevyžaduje po členech bankovní rady ČNB ani po guvernérovi bezpečnostní prověrku. Zvolený prezident Petr Pavel naznačil, že by guvernér Aleš Michl mohl být kvůli tomu odvolán. Musel by si však kvůli tomu shromáždit argumenty, které…

Jan 25

Kysela: Hrad nevelí, rozhoduje parlament

Novinky.cz / Domácí

Ústavní právník Jan Kysela vysvětlil v rozhovoru pro Právo, jaký vztah má prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil k armádě a zda může rozhodovat o tom, kam Česko pošle své vojáky.

Oct 18

Kysela: Mix podpisů senátorů se nemusí vyplatit

Novinky.cz / Domácí

Třetině senátorů skončil k 15. říjnu mandát. Z těch, kteří ho neobhájili, přesto někteří podepsali nominaci prezidentskému kandidátovi. Zda by takový podpis platil, či ne, vysvětlil Právu ústavní právník Jan Kysela.

Oct 3

Kysela: Imunitu a nárok na plat mají senátoři hned

Postavení nových senátorů, jejich práva a možnosti popsal v rozhovoru pro Právo ústavní právník Jan Kysela.

Mar 30

Kysela: Prodloužení nouzového stavu o víc než měsíc je protiústavní

Novinky.cz / Domácí

Prodloužení nouzového stavu o déle než třicet dní odporuje ústavnímu zákonu i dosavadní praxi, řekl v rozhovoru pro Právo ústavní právník Jan Kysela.

Feb 18

Kysela: Obstrukce mohou parlamentní demokracii poškodit

Novinky.cz / Domácí

Koalice zřejmě některá ustanovení jednacího řádu v úterý večer porušila, ale šéf SPD Tomio Okamura to s obstrukcemi přehání a u Ústavního soudu by nepochodil. V rozhovoru pro Právo to řekl ústavní právník Jan Kysela.

Jan 18

Kysela: Farského přimět k rezignaci nelze

Novinky.cz

Odborník na ústavní právo Jan Kysela považuje postoj Jana Farského – odjet do USA na půl roku a nevzdat se poslaneckého mandátu – za nešťastný. Za překvapivou ale označil i příliš kritickou reakci politické veřejnosti.

Dec 8

Kysela: Fialovi nezbývá než trvat na svém

Novinky.cz

Pokud prezident Zeman nechce jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí, měl by designovaný premiér Petr Fiala buď podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, nebo se nechat pověřit vedením resortu a pak to zkusit znovu, řekl Právu…

Oct 20

Odvolání kancléře nemusí být jednoduché, říká Kysela

Novinky.cz / Domácí

Předseda vlády si musí rozmyslet, jestli může odvolávat nejbližší spolupracovníky prezidenta včetně kancléře, řekl Právu ústavní právník Jan Kysela.

Feb 5

Kysela: Ústavní krize nikomu neprospěje, nejde se nedomluvit

Ústavní právník Jan Kysela v rozhovoru pro Právo zhodnotil verdikt Ústavního soudu (ÚS), jeho dopady i předestřená řešení. Podle něj musí politické strany najít řešení a domluvit se.

Jun 28

Kysela: Prezident by měl čelit ústavní i kompetenční žalobě

Novinky.cz

Na prezidenta Miloše Zemana by za jeho zdržování kolem odvolání ministra kultury Antonína Staňka měla být podána nejen kompetenční, ale i ústavní žaloba, řekl Právu profesor ústavního práva Jan Kysela.

Jun 27

Nepodáním žaloby na Zemana Babiš oslabí i příští premiéry, míní Kysela

Novinky.cz / Domácí

Premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodnutím nenavrhnout Miroslava Pocheho na ministra a vyhnout se tím diskusím o případné kompetenční žalobě na prezidenta Miloše Zemana oslabuje svou pozici i pozici premiérů příštích, řekl Právu profesor…

Jun 5

Kysela: Jmenováním premiéra se vracíme do ústavních kolejí

Novinky.cz

Jmenování Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem je dobré v tom smyslu, že se vznik vlády vrací do logiky ústavního prostoru a nezůstává jen u zdlouhavých politických jednání. V rozhovoru to řekl profesor ústavního práva Jan Kysela.

May 28

Soudy se do vnitrostranických věcí nehrnou, říká k referendu ČSSD ústavní právník Kysela

Novinky.cz / Domácí

„Obecné soudy se zatím nevyznačují velkou ochotou vstupovat do vnitrostranických poměrů,” řekl v rozhovoru pro Právo profesor ústavního práva Jan Kysela o referendu ČSSD, které rozhodne o účasti strany ve vládě s ANO.

Jan 12

Nový prezident by s vládou zamíchat nemohl, připomněl Kysela

Novinky.cz / Domácí

V Rakousku je dáno ústavou, že vláda nově zvolenému prezidentovi nabízí demisi. V české ústavě nic podobného není. Nový prezident by tak neměl znovu tři pokusy k sestavení vlády. V rozhovoru pro Právo to připomněl ústavní právník Jan…

May 3

Vláda by neměla žít bez svého premiéra, tvrdí ústavní právník Kysela

Novinky.cz

Vláda je navázaná na předsedu vlády tak, že není správné, aby žila bez něj, domnívá se ústavní právník Jan Kysela. V rozhovoru Novinkám také sdělil, jaké kroky by měly následovat poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předá prezidentovi…

Feb 28

Kysela: Babišova revoluce by nás zavedla do Latinské Ameriky

Novinky.cz

Nápady, se kterými na sněmu přišel lídr ANO Andrej Babiš, se vymykají středoevropské tradici a mohly by narušit ústavní systém, říká odborník na ústavní právo Jan Kysela v rozhovoru pro Právo.

Dec 23

Ústavní právník Kysela: Ministři byli ve svých právech omezováni vždy

Novinky.cz / Domácí

Ústavní právník Jan Kysela nesouhlasí s argumentací prezidenta Miloše Zemana k vetu zákona o střetu zájmů. Už stávající zákon stanovuje politikům a členům vlády různá omezení, podotýká Kysela v rozhovoru pro Právo. Normou přezdívanou „Lex…