English

Mayová je blízko dohody, vládního partnera má na dosah

V Británii budou ve středu pokračovat jednání Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové o podpoře její menšinové vlády severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP).

More from Týden.cz / Zahraničí

Jun 13

Britští konzervativci zahájili proces výběru nástupce Mayové

Britští konzervativní poslanci spustili proces výběru nástupce premiérky Theresy Mayové. Největší naděje z deseti uchazečů má bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, nejmenší pak Andrea Leadsomová, která v dolní komoře parlamentu řídila…

Jun 7

Mayová už není lídryní britské Konzervativní strany

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně skončila jako vůdkyně vládních konzervativců. O své rezignaci informovala poslanecký klub strany známý jako Výbor 1922, který očekávaný vývoj potvrdil v tiskové zprávě.

May 24

Mayová končí v čele konzervativců

Premiérka Theresa Mayová 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. Oznámila to v pátek po schůzce s šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym. V čele vlády zůstane, dokud si její strana nenajde nového…

Apr 24

Konzervativci pravidla nezměnili, Mayová je prozatím v bezpečí

Poslanci britské Konzervativní strany nadále nemohou až do prosince vyvolat nové vnitrostranické hlasování o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové.

Dec 12

Konzervativce už do voleb 2022 nepovedu, řekla Mayová poslancům

Premiérka Theresa Mayová už britské konzervativce do do řádných voleb v roce 2022 nepovede. Řekla to podle vyjádření poslanců před takzvaným Výborem 1922 sdružujícím vlivné konzervativní zákonodárce.

Dec 11

Mayová v ohrožení? V Británii se mluví o vyslovení nedůvěry

Kvůli událostem kolem brexitu se v Británii objevují spekulace, že odpůrcům Evropské unie v řadách britské Konzervativní strany se podařilo sehnat dostatečnou podporu pro hlasování o vyslovení nedůvěry premiérce Therese Mayové jako vůdkyni…

Dec 11

Mayová: EU chce pomoci Británii s irskou pojistkou

Evropská unie je ochotná pomoci britské vládě získat podporu pro dohodu o brexitu, která narazila na odpor londýnských zákonodárců zejména kvůli takzvané irské pojistce, jež se týká budoucího režimu na irské hranici.

Nov 30

Mayová: Odmítnutí brexitové dohody Británii ještě víc rozdělí

Odmítnou-li poslanci dohodu o brexitu, kterou vyjednala vláda s Evropskou unií, Británii to ještě více rozdělí a rozdělené zemi se nedaří.

Nov 16

Máme podpisy k hlasování o nedůvěře Mayové, hlásí konzervativci

Konzervativci v britském parlamentu již shromáždili dostatek podpisů, aby mohli vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu premiérky Theresy Mayové.

Jul 15

Mayová varovala konzervativce: Brexit nakonec nemusí být

Britská premiérka Theresa Mayová varovala členy své Konzervativní strany, že vzhledem k pokusům poslanců zmařit její plán na odchod Británie z Evropské unie "nakonec nemusí vůbec žádný brexit být".

Feb 1

Britský konzervativec může uspíšit pád premiérky Mayové

Jeden z významnějších členů britské Konzervativní strany chce rezignovat na svůj post ve vládě na protest proti způsobu vedení premiérky Theresy Mayové.

Dec 15

Konzervativci, který šel proti Mayové, prý vyhrožovali smrtí

Dva lidé údajně tento týden vyhrožovali smrtí britskému poslanci za Konzervativní stranu Dominiku Grieveovi. Ten se stal vůdcem odporu ve vládní straně proti premiérce Therese Mayové, když navrhl dodatek zákona o vystoupení z EU. Dodatek…

Dec 5

Neúspěch jednání Mayové o odchodu z EU? Je to vina DUP

Neúspěch pondělního jednání o uzavření dohody, která by Británii posunula do další fáze jednání o odchodu z Evropské unie, má na svědomí Demokratická unionistická strana (DUP).

Jun 10

Severoirští unionisté podpoří menšinovou vládu Mayové

Severoirští unionisté souhlasí s podporou menšinové vlády konzervativců na "neformální bázi".

Jun 7

Volby v Británii se blíží. Mayová oslabila, situace se zamotává

Ve stínu nedávných teroristických útoků z Londýna a Manchesteru se v Británii ve čtvrtek uskuteční předčasné parlamentní volby, které budou mít zásadní vliv na vztahy Británie a dalších evropských zemí po britském odchodu z Evropské unie.

May 21

V Británii vládne nespokojenost. Mayové se tenčí náskok

Náskok britské Konzervativní strany premiérky Theresy Mayové před opoziční Labouristickou stranou se podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění výrazně snížil.

Apr 22

Konzervativci premiérky Mayové zvyšují před volbami náskok

Konzervativce premiérky Theresy Mayové by nyní volilo 45 procent Britů, opoziční labouristy o 19 procent méně. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků průzkumu společnosti Opinium.

Apr 19

Předčasné volby v Británii. Parlament schválil návrh Mayové

Britská dolní sněmovna podpořila záměr premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné parlamentní volby na 8. června. Pro hlasovala podle očekávání i velká část opozice. Výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Jul 7

Británii povede žena. Mayová se utká s Leadsomovou

O úřad britského premiéra se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Výsledek celostranického korespondenčního hlasování bude znám do 9. září.

Jul 3

Mayová: Snižme imigraci v Británii, ale bez nějakých termínů

Británie musí snížit imigraci, ale stanovovat pro to nějaká časová vymezení by nebylo prospěšné, řekla britská ministryně vnitra Theresa Mayová, která patří k favoritům na nového šéfa vládní Konzervativní strany a zároveň na funkci…