English

Před 20 lety vyšel první Harry Potter

Novinky.cz / Kultura

V devadesátých letech si chudá nezaměstnaná učitelka J.K. Rowlingová, trpící depresemi, vymyslela postavu čaroděje Harryho Pottera. Prvních pár stránek dala dohromady už kolem roku 1993. A zatímco pobírala sociální dávky, vymýšlela ve…

More from Novinky.cz / Kultura

Dec 28

Nejnavštěvovanější divadelní točna v Českém Krumlově bude pokračovat i v dalších letech

Novinky.cz / Kultura

Nejnavštěvovanější divadlo pod širým nebem – točna v Českém Krumlově – bude lákat diváky i v následujících třech letech. Jihočeské divadlo uzavřelo s památkáři smlouvu na pronájem části zámecké zahrady, kde se hraje, na další tři roky.…

Mar 21

Zemřel herec Paul Grant z Hvězdných válek a z Harryho Pottera

Novinky.cz / Kultura

V 56 letech zemřel Paul Grant. Herec vysoký jen 130 centimetrů ztvárnil mimo jiné roli chlupatého Ewoka v Hvězdných válkách, ve filmu Harry Potter a kámen mudrců hrál zase skřeta.

Oct 14

Zemřel Robbie Coltrane, Hagrid z Harryho Pottera

Novinky.cz / Kultura

Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane. Známý byl zejména svou rolí Rubeuse Hagrida ve filmové sérii o malém kouzelníkovi Harrym Potterovi. O Coltraneově úmrtí informují agentury s odkazem na hercovu agenturu WME.

Sep 7

Zemřel překladatel Harryho Pottera Vladimír Medek

Zemřel překladatel knih o Harrym Potterovi a mnohých dalších titulů Vladimír Medek. Bylo mu 82 let. Oznámil to na Facebooku měsíčník pro světovou literaturu PLAV.

Dec 29

Herci slaví 20 let Harryho Pottera. Rowlingovou nepozvali

Novinky.cz / Kultura

Speciál ke dvacátému výročí prvního filmu o Harrym Potterovi uvede 1. ledna HBO MAX. Přijdou herci Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watsonová, režisér Chris Columbus a další lidé, kteří se podíleli na všech dílech Harryho Pottera.…

Jan 26

Harry Potter se vrátí v seriálu

Novinky.cz / Kultura

Stejně jako další populární filmové postavy se i Harry Potter nakonec dočká seriálu. Projekt je v raném stádiu vývoje pro HBO Max.

Oct 8

Trump v seriálu. Ztvární ho kouzelník z Harryho Pottera Gleeson

Americký prezident Donald Trump se objeví v hraném seriálu ze světa politiky podle memoárů bývalého šéfa FBI. Bude ho hrát irský herec Brendan Gleeson, kterého si diváci ještě mohou pamatovat jako kouzelníka Alastora 'MadEye' Moodyho ze…

Sep 3

Americká škola zakázala Harryho Pottera, konzultovala to s exorcisty

Katolická škola v americkém Nashvillu zakázala knížky s Harrym Potterem. Podle školy by mohly sloužit k vyvolání zlých duchů. Informovala o tom řada světových médií.

Jun 11

Divadelní cenu Tony dostal Harry Potter, De Niro útočil na Trumpa

Novinky.cz / Kultura

Americký oscarový herec Robert De Niro využil udílení divadelních cen Tony ke kritice prezidenta Spojených států Donalda Trumpa, kterého opakovaně počastoval vulgarismem. Filmová hvězda De Niro patří v uměleckých kruzích k nejhlasitějším…

Aug 31

Do filmu o Tolkienovi míří Lily Collinsová i herec z Harryho Pottera

Novinky.cz / Kultura

Herci Anthony Boyle, Nicholas Hoult a Lily Collinsová by měli vytvořit ústřední trojici filmu o životě slavného spisovatele JRR Tolkiena nazvaného prostě Tolkien.

Aug 3

Zemřel herec Robert Hardy, Popletal z Harryho Pottera

Ve věku 91 let zemřel britský herec Robert Hardy. Hrál kupříkladu v sérii o Harrym Potterovi či ve snímku Pýcha a předsudek. O jeho úmrtí podle stanice BBC informovala rodina.

Jul 11

Harry Potter bude přeložen do skotštiny

Novinky.cz / Kultura

Ač se to zdá paradoxní, sága o Harrym Potterovi nebyla dvacet let od prvního vydání přeložena do skotštiny.

Jun 26

Před 20 lety vyšel první Harry Potter

Novinky.cz / Kultura

V devadesátých letech si chudá nezaměstnaná učitelka J.K. Rowlingová, trpící depresemi, vymyslela postavu čaroděje Harryho Pottera. Prvních pár stránek dala dohromady už kolem roku 1993. A zatímco pobírala sociální dávky, vymýšlela ve…

Jun 1

Ve věku 71 let zemřel divadelní a filmový herec René Přibil

Ve věku 71 let zemřel po dlouhé nemoci v úterý herec René Přibil, oznámilo pražské Divadlo pod Palmovkou, kde působil od roku 1996.

Apr 27

Holka z Harryho Pottera odhalí děsivé spiknutí

Novinky.cz / Kultura

Americký snímek The Circle je novou teenagerskou variací na orwellovský sci-fi subžánr. Hlavní roli dal režisér James Ponsoldt Emmě Watsonové, která je většině diváků známá jako „ta hubená holka z Harryho Pottera“.

Aug 31

Překladatel Petr Eliáš: Zájem o Harryho Pottera je živý

Novinky.cz / Kultura

Překlad Harryho Pottera a prokletého dítěte, nejočekávanější knihy roku, trval tři týdny, česky vyjde 24. září. Autor překladu Petr Eliáš prozradil, jaká mohou mít čtenáři očekávání, a zda hrozí, že budou zklamaní.

Jan 14

Zemřel herec Alan Rickman, profesor Snape z Harryho Pottera

Novinky.cz

Ve věku 69 let zemřel v Londýně britský herec Alan Rickman, představitel profesora Snapea z filmů o Harrym Potterovi. Ve čtvrtek to podle deníku The Gurdian oznámila jeho rodina.

Oct 29

Lístky na divadelního Harryho Pottera se vyprodaly skoro rok předem

Novinky.cz / Kultura

Ačkoliv britské divadelní představení Harry Potter and the Cursed Child ještě není úplně hotové a hrát se má až v létě 2016, tisíce lístků se okamžitě vyprodaly.

Oct 14

Prequel Harryho Pottera se začíná točit v Liverpoolu

Novinky.cz / Kultura

Během pár dní začne v Liverpoolu natáčení exteriérů do prequelu slavné série zfilmovaných románů J.K. Rowlingové o Harrym Potterovi, informovala BBC.

Feb 3

Zemřel překladatel Harryho Pottera Pavel Medek

www.novinky.cz

Druhého února zemřel překladatel Pavel Medek, který se svým bratrem Vladimírem přeložil sérii knih o Harrym Potterovi, sdělila Novinkám Kateřina Obadalová z nakladatelství Albatros. Pavel Medek byl autorem v Česku už zdomácnělých…