English

Mosul bude osvobozen do čtyř až pěti dnů, tvrdí Iráčané

Irácká armáda pokračovala v boji proti posledním radikálům, kteří brání své pozice v historické části Mosulu. Podle velitelů bude celé město od Islámského státu osvobozeno do čtyř až pěti dnů.

More from Týden.cz / Zahraničí

Aug 28

Irácká armáda dobývá území IS. Boje probíhají nyní u Tall Afaru

Irácká armáda a šíitské milice se v pondělí střetly s radikály ze samozvaného Islámského státu poblíž severoiráckého města Tall Afar. Jde podle o jednu z posledních pozic IS v Iráku, osvobození Tall Afaru irácká média oznámila v neděli.

Jul 10

Islámský stát byl v Mosulu poražen, řekl irácký premiér

Irácký premiér Hajdar Abádí oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku.

Jun 19

Irácká armáda vstoupila do historické části Mosulu

Irácká armáda vstoupila na území mosulského starého města. Generál Maan Saadí sdělil, že vojsko vyzvalo civilisty, aby zůstali doma, a radikály, aby se vzdali. O Mosul, který býval iráckou baštou radikální organizace Islámský stát (IS),…

Jun 18

Irácká armáda zahájila útok na centrum Mosulu

Jednotky irácké armády v neděli zahájily útok na historické centrum Mosulu, které je poslední baštou radikálních islamistů z organizace Islámský stát (IS) v druhém největším městě blízkovýchodní země.

May 27

Iráčané v Mosulu zahájili ofenzivu. Ve hře je poslední území IS

Irácká armáda v sobotu zahájila operaci, jejímž cílem je dobýt poslední část Mosulu, kterou má pod kontrolou radikální organizace Islámský stát (IS)

Apr 15

V boji o Mosul byl zabit jeden z náboženských vůdců IS

V boji o irácký Mosul byl zabit jeden z vysoce postavených členů Islámského státu (IS) Abdalláh Badrání. Zodpovídal za náboženské otázky a vydával náboženské edikty - fatvy. Podle irácké armády byl Badrání, známý také jako abú Ajúb Atar,…

Feb 23

Rána pro IS. Irácké jednotky dobyly letiště v Mosulu

Irácké vládní jednotky dnes dobyly strategické letiště na jihu města Mosul. Oznámila to irácká státní televize. Podle BBC bitva o letiště trvala čtyři hodiny, agentury však uvádějí, že o letiště se stále bojuje a že v rukou armády je zatím…

Jan 17

Irácká armáda v Mosulu osvobodila i hrobku biblického Jonáše

Iráčtí vojáci v Mosulu osvobodili část města, v níž se nachází hrobka proroka Jonáše, který podle bible pobýval v okolí Ninive v dnešním Iráku. Podle mluvčího iráckých protiteroristický jednotek nad hrobkou zavlála irácká vlajka.

Jan 8

IS ustupuje. Irácká armáda v Mosulu postoupila až k Tigrisu

Irácká armáda v bojích o severoirácké město Mosul pokročila až k řece Tigris. Boje se tak posunuly do historické části města.

Dec 29

Irácké síly udeřily v Mosulu na pět čtvrtí, čelí útokům IS

Irácké jednotky po dvou týdnech relativního klidu ve čtvrtek opět zahájily operaci s cílem získat kontrolu nad druhým největším městem Mosul, které nyní ovládají radikálové z Islámského státu.

Dec 10

Irácká armáda vyslala po ofenzivě IS posily na východ Mosulu

Irácká armáda poslala nové síly do východní části města Mosul, o které od října svádí tvrdé boje s radikály z takzvaného Islámského státu (IS).

Nov 24

IS v boji o Mosul používá drony s výbušninami

Týden.cz

Ozbrojenci takzvaného Islámského státu při útocích na vojáky, kteří se snaží dobýt druhé největší irácké město Mosul, používají i bezpilotní letouny. Irácká armáda tvrdí, že nepřítel drony nasazuje k průzkumu, občas jsou k nim ale…

Nov 16

Iráčtí vojáci pronikají hlouběji do Mosulu, IS na ně vysílá sebevrahy

Irácké speciální jednotky ve středu pronikly hlouběji do severoiráckého města Mosul, které se snaží dobýt z rukou islamistů. Ofenzivu ze vzduchu podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Vojáci čelí tvrdému odporu ze…

Nov 1

Irácká armáda dobyla první strategickou budovu v Mosulu

Irácké speciální jednotky v úterý vstoupily do budovy státní televize na východním předměstí Mosulu, uvedl irácký generál. Od začátku ofenzivy před více než dvěma týdny tak získaly první důležitou budovu ve městě, které drží v rukou…

Nov 1

Irácké jednotky vstoupily na předměstí Mosulu, čelí odporu IS

Irácké speciální jednotky vstoupily na východní předměstí Mosulu a postupují dál navzdory tvrdému odporu ze strany islamistů, uvedl irácký generál Sámí Aridí. Vojáci se podle něj nyní nacházejí jen asi 800 metrů od čtvrti Karáma ležící…

Oct 28

Irácká armáda pozastavila postup u Mosulu, chce doplnit zásoby

Irácké jednotky pozastavily postup na město Mosul, aby přeskupily své síly a doplnily zásoby. Irácká armáda má v plánu rovněž přijmout zvláštní bezpečnostní opatření, která mají zajistit, aby v již osvobozených oblastech nezůstali žádní…

Oct 25

Iráčané se dostali na dva kilometry od Mosulu, dobyto je 90 obcí

Jedna z elitních jednotek irácké armády se v úterý během bojů o Mosul přiblížila již na dva kilometry k městu.

Jun 18

Rána pro IS. Irácká armáda dobyla zpět město Fallúdža

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil vítězství vládních sil nad radikály z organizace Islámský stát ve městě Fallúdža. Armáda se nyní zaměří na dobytí Mosulu, druhé islamistické bašty v Iráku.

Jun 12

Irácká armáda bojuje s radikály 60 kilometrů od Mosulu

Irácké jednotky zaútočily na pozice radikálů z Islámského státu (IS) jižně od Mosulu. Podle armádních zdrojů jsou jednotky 60 kilometrů od tohoto severoiráckého města, jehož osvobození se dlouho připravuje.

Mar 24

Irácká armáda vyrazila dobýt Mosul z rukou IS

Dlouho očekávaná vojenská operace s cílem dobýt zpět severoirácké město Mosul z rukou bojovníků organizace Islámský stát začala. Irácké jednotky získaly kontrolu nad několika vesnicemi na předměstí města Machmúr východně od Mosulu.