English

KLDR mluví o tajné smrtící zbrani. Američanům hrozí odplatou

Severní Korea v úterý pohrozila "nelítostnou odplatou" za americko-jihokorejské vojenské cvičení, které Soul a Washington zahájily v pondělí.

More from Týden.cz / Zahraničí

Apr 26

Spojené státy reagují na jadernou hrozbu KLDR, s Jižní Koreou spolupracují na ochranných opatřeních

Spojené státy se chystají prohloubit vojenskou spolupráci s Jižní Koreou ve snaze minimalizovat hrozbu jaderného útoku KLDR a plánují mimo jiné poprvé po 40 letech vyslat do regionu ponorku s jadernými hlavicemi. Médiím to sdělili američtí…

Feb 25

KLDR je ochotna jednat s USA i Jižní Koreou, tvrdí Soul

Severní Korea je ochotna jednat se Spojenými státy a zlepšit vzájemné vztahy, uvedl úřad prezidenta Jižní Koreje. Prohlášení vydal poté, co se jihokorejský prezident Mun Če-in setkal se severokorejskou delegací KLDR, která přijela na…

Sep 4

KLDR je schopna miniaturizovat jadernou bombu, tvrdí Soul

Severní Korea připravuje další testy balistických raket včetně mezikontinentální.

Sep 2

Obavy z KLDR. Jižní Korea rozšíří svůj program balistických střel

Jižní Korea kvůli severokorejské hrozbě zvažuje rozšířit možnosti vlastního programu balistických střel. Jihokorejský prezident Mun Če-in se již dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na revizi dohody, kterou se Soul dobrovolně…

May 23

Jižní Korea varovně pálila na objekt letící z KLDR

Jihokorejská armáda v úterý vypálila desítky varovných střel směrem k blíže neupřesněnému objektu, který přiletěl ze Severní Koreje nad společnou hranici obou znepřátelených zemí.

May 21

Severní Korea odpálila balistickou střelu

Severní Korea v neděli z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova.

May 10

Jižní Korea má nového prezidenta, je ochotný navštívit KLDR

Týden.cz

Novým jihokorejským prezidentem se stal liberál Mun Če-in. Po sečtení všech hlasů to uvedla místní volební komise. Liberální politik už v parlamentu složil i slavnostní přísahu, a oficiálně se tak ujal své funkce. V proslovu následně uvedl…

May 7

Severní Korea zadržela dalšího Američana

Severní Korea oznámila, že za neupřesněné nepřátelské činy proti státu zadržela dalšího amerického občana.

May 5

Jižní Korea a spojenec KLDR? Američané mají obavy z voleb

Favorit prezidentských voleb v Jižní Koreji Mun Če-in by mohl znovu otevřít průmyslovou oblast Kesong. Tento komplex společně provozovaly od roku 2004 do roku 2016 Severní a Jižní Korea.

Sep 21

Vzaz KLDR. Americké bombardéry přeletěly nad Jižní Koreou

Spojené státy znovu vyslaly své dva strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně nad území Jižní Koreje. Touto demonstrací síly reagovaly na pátou jadernou zkoušku KLDR, kterou Pchjongjang uskutečnil tento měsíc.

Jul 9

KLDR zřejmě odpálila balistickou raketu z ponorky, uvedl Soul

Severní Korea podle všeho odpálila balistickou raketu z ponorky. Uvedl to společný sbor náčelníků štábů jihokorejské armády. Střela byla odpálena ve vodách u východního pobřeží Korejského poloostrova.

Apr 29

Severní Korea odsoudila Američana za špionáž

Severní Korea odsoudila Američana korejského původu k deseti letům nucených prací za podvracení komunistického režimu a vyzvědačství.

Mar 26

Severní Korea hrozí úderem na palác v Soulu

Týden.cz

Severní Korea varovala, že zaútočí na prezidentský palác v Soulu, pokud se jí jihokorejská prezidentka neomluví za údajnou velezradu. Uvedla to severokorejská státní média.

Jan 13

Jižní Korea varovně střílela na bezpilotní letoun KLDR

www.tyden.cz

Jižní Korea vypálila varovné výstřely na údajný severokorejský bezpilotní letoun, který byl spatřen na společné hranici. Jde o další vyostření vzájemných vztahů po severokorejském jaderném testu, který Pchjongjang uskutečnil minulý týden.

Jan 7

Jižní Korea obnoví propagandistické vysílání na hranici s KLDR

Jižní Korea v pátek obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici se Severní Koreou. Soul uvedl, že jde o odvetné opatření po oznámení Pchjongjangu, že KLDR úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu.

Nov 20

Dohoda. KLDR a Jižní Korea projednají zmírnění napětí

www.tyden.cz

KLDR v pátek navrhla uspořádat příští týden jednání s Jižní Koreou, s níž má od srpnové eskalace napětí velmi vyhrocené vztahy. Jednání by podle mohlo připravit schůzku předních činitelů, první od zmíněného letního konfliktu.

Aug 25

Jižní Korea vypnula tlampače s propagandou proti KLDR

Jižní Korea vypnula mohutné tlampače, které vysílaly do KLDR jihokorejskou propagandu. Splnila tak svou část dohody, kterou v pondělí obě země uzavřely ve snaze zmírnit napětí na Korejském poloostrově.

Aug 20

KLDR vypálila raketu na jihokorejský tlampač, Soul odpověděl děly

Severokorejská armáda vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílá přes společnou hranici propagandu proti KLDR. Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou. Severní Korea následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea…

Aug 10

Jižní Korea: KLDR nás provokuje, tvrdě zaplatí

Jižní Korea obvinila sousední KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny a ty minulý týden zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Soul pohrozil komunistickému režimu v Pchjongjangu, že na jeho činy tvrdě odpoví.

Dec 20

Jižní Korea se přidala k obvinění KLDR z hackerských útoků

www.tyden.cz

Jižní Korea se připojila k americkému obvinění Severní Koreje, že stojí za útokem na počítačové servery filmové společnosti Sony Pictures. Soul v této souvislosti připomněl podobné útoky proti jihokorejským bankám a médiím z loňského roku.…