English

Brněnští vědci vyvinuli gel, který usnadňuje léčbu popálenin

Týden.cz / Věda

Brněnští vědci po deseti letech výzkumu vyvinuli gel, která má usnadnit a urychlit například léčbu popálenin. Během životnosti může do těla vypouštět postupně účinné látky a dá se aplikovat nanesením na kůži, ale i vstříknutím injekční…

More from Týden.cz / Věda

Jan 11

Česká firma boduje v zahraničí s bezpečnostními systémy

Týden.cz / Byznys

Psal se rok 1994. Petr Jacina otevírá malou provozovnu, která začala vyrábět a instalovat do rodinných domů obyčejná garážová vrata. Dnes, po 28 letech růstu, firma vyvíjí a vyrábí sofistikované protipožární a protipovodňové systémy nejen…

Nov 1

Ukrajina slíbila českým firmám dobré podmínky při obnově země, uvedl Fiala

Týden.cz

Ukrajina se podle premiéra Petra Fialy (ODS) přihlásila během pondělního jednání českých ministrů v Kyjevě k tomu, že bude vytvářet dobré podmínky pro české podnikatele. Firmy Fiala vyzval po příletu delegace do Prahy k zapojení se do…

Oct 18

V insolvenci končí každá desátá česká firma, která vydala dluhopisy po roce 2013

Týden.cz

V insolvenci končí každá desátá česká firma, která vydala dluhopisy po roce 2013. V polovině případů je to do tří let od vydání první emise. Vyplývá to analýzy, kterou poskytla společnost Surveilligence, která se specializuje na…

Oct 17

Česká firma MISURA roste navzdory krizi v e-commerce

Týden.cz / Byznys

Zatímco e-commerce zažívá v důsledku snižování spotřeby obyvatel a šetření krušné časy, česká společnost MISURA roste. V letošním roce zaznamenala meziroční růst v desítkách procent. Co stojí za úspěchem / pozitivním trendem MISURY?

Jul 4

Fiala považuje za nutné zapojit do obnovy Ukrajiny české firmy

Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za nutné dělat vše pro to, aby se do poválečné rekonstrukce Ukrajiny mohly zapojit české firmy a další subjekty. Řekl to v pondělí novinářům před odletem na konferenci o obnově Ukrajiny ve švýcarském…

Apr 19

České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

Týden.cz / Domácí

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo dnes ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group.

Feb 25

Některé české firmy kvůli Ukrajině vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ

Týden.cz

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ. Ve čtvrtek a v pátek se před některými jejími pobočkami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování.

Aug 27

Počet žen v české vědě je zoufale nízký. Najdou se však firmy, kde vědkyně převažují

Týden.cz / Byznys

Problém, který přetrvává celá desetiletí. Genderové rovnosti v příležitostech, podmínkách či platech se stále nedaří dosáhnout a výjimkou není ani oblast vědy a výzkumu.

Jun 15

Firmy se během krize přeorientovaly na okolní země, teď plánují expanzi

Týden.cz

České malé a střední podniky se během pandemie koronaviru ve vývozu přeorientovaly na okolní země, nyní plánují expanzi na další trhy.

May 10

České firmy přidávají terapii mezi zaměstnanecké benefity

Týden.cz / Byznys

Podle WHO se investice do prevence psychického zdraví zaměstnanců firmám mnohonásobně vyplatí. Na západ od nás je ostatně terapie běžná praxe, v Česku stále ještě stigma, které ale pandemie pomáhá bourat.

May 3

Stát může od května bránit české firmy před rizikovými investory

Týden.cz / Byznys

Stát získal od května do rukou nástroj, který brání české firmy před rizikovými investory, kteří mohou kapitálovým vstupem usilovat o naplňování strategických cílů cizích států.

Apr 6

České firmy uspěly na eBay a dosahují růstu prodeje až 70 procent za rok

Týden.cz / Byznys

Co spojuje Tomáše Novotného, ​​nadšence do aut a prodejce jejich příslušenství, a Zafera Undena, cizince a nadšence do automobilů, který přišel do České republiky před třemi lety?

Jan 19

Česká firma vyvinula první nanovlákenný respirátor FFP3 na světě

Týden.cz / Zdraví

Česká firma Pardam Nano4fibers z Roudnice nad Labem na Litoměřicku vyvinula a začíná vyrábět první nanovlákenný respirátor nejvyšší ochranné třídy FFP3 na světě.

Dec 11

Mezinárodní potravinářské firmy kritizují kvóty pro české výrobky v řetězcích

Týden.cz

Nadnárodní potravinářské firmy se staví proti zavádění kvót pro české potraviny v řetězcích. Kritizují protekcionismus českého trhu a tvrdí, že nedává smysl s bojem proti tzv. dvojí kvalitě potravin.

Nov 20

Firma Lesům České republiky zaplatí za špatné vyčištění lesa

Týden.cz

Firma MPK net by měla státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) zaplatit za špatné vyčištění Bořího lesa u Břeclavi od munice. Nepravomocně o tom ve čtvrtek rozhodl Okresní soud v Hradci Králové. Právní zástupce MPK net řekl, že s…

Nov 18

České firmy stále více využívají telematiku ve vozovém parku

Týden.cz

České firmy stále více využívají telematická zařízení pro správu svých vozových parků. Techniku používá už přes 35 procent tuzemských podnikatelů, což je i více, než činí evropský průměr. Vyplývá to z průzkumu Arval Mobility Observatory.

May 10

U Salcburku se převrhlo auto s českou SPZ, dva mrtví

Týden.cz

Při dopravní nehodě ve městě Thalgau poblíž Salcburku zemřeli v noci na neděli dva lidé v převrženém autě s českou poznávací značkou. Policie však zatím identitu obětí nehody neoznámila, uvedla rakouská agentura APA. České ministerstvo…

Sep 3

Letos české stavebnictví poroste, míní stavební firmy

Týden.cz / Byznys

České stavebnictví letos vzroste meziročně o 2,7 procenta, příští rok o 1,1 procenta. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici. V průzkumu v létě oslovila zhruba stovku českých stavebních firem.…

Jun 3

České firmy se seznamují s umělou inteligencí v komunikaci s klienty

Týden.cz / Věda

Umělá inteligence vyřeší firmám až polovinu komunikace se zákazníky. Téměř 60 procent podniků již má takzvané virtuální asistenty, kteří na dálku například vyřídí pracovní hovory či naplánují schůzky podle předem určených požadavků.

Feb 3

Česká geologická firma zkoumala efektivitu těžby zlata v Kolumbii

Týden.cz / Věda

Geologové z Jihlavy vloni mapovali dopady těžby ložisek zlata a platiny v západní Kolumbii. Těžba je tam podle nich často nelegální, málo efektivní a poškozuje přírodu.