English

Nová SSD typu QLC: Krok dopředu, nebo vzad?

Živě.cz

Výrobci SSD přichází s novou technologií výroby QLC

More from Živě.cz

Jan 30

Samsung se připravuje na 16TB SSD. Od letoška vyrábí nejhustší paměťové čipy

Živě.cz

Korejský výrobce chystá příští měsíc na akci International Solid-State Circuits Conference přednášku s demonstrací zatím nejpokročilejší NAND paměti, které se používají v SSD a jiných flashových úložištích.

Nov 7

Samsung chce větší a rychlejší SSD. Vyrábí pro ně „nejhustší“ paměťové čipy

Živě.cz

Korejská společnost dnes oznámila, že začala sériově vyrábět osmou generaci NAND čipů určených pro SSD a jiná flashová úložiště. Stále jde o typ TLC s třemi bity na buňku, ale dvojnásobnou kapacitou (1 Tb) oproti předchozí generaci.

Sep 27

Levnější dosud nebylo. Superrychlé SSD Samsung 980 Pro s kapacitou 2 TB teď stojí jen 5800 Kč

Živě.cz

Jedno z nejlepších spotřebitelských SSD na trhu je teď v pěkné akci. Samsung 980 Pro v 2TB variantě prodává německý Amazon jen za 230 eur, v přepočtu 5800 Kč, doprava do ČR je v ceně. Ceny v českých obchodech začínají na sedmi tisících.

Jan 12

Micron otevřel cestu větším a levnějším SSD. Vyrobil první 176vrstvé čipy typu QLC

Živě.cz

Čtvrtý největší producent NAND pamětí začal vyrábět „nejhustší“ čipy na světě. Micron na sebe nadále skládá 176 paměťových vrstev, ale ty nově využívají strukturu TLC, nýbrž QLC. Jedna buňka tak pojme čtyři místo tří bitů. To sice zkrátí…

Aug 17

Největším výrobcem HDD zůstává Seagate. Průměrný disk má kapacitu 5 TB

www.zive.cz

Díky rostoucím prodejům počítačů i zvýšenému zájmu o kryptoměnu Chia se v druhém čtvrtletí letošního roku dostalo do obchodů 67,4 milionu pevných disků s celkovou kapacitou bezmála 350 exabajtů. Loni ve stejné době činily dodávky 59,4…

Aug 1

Velký srovnávací test 14 SSD. Disky s kapacitou 1 TB a rozhraním M.2 NVMe jsou po roce lepší a levnější

Živě.cz

Maximální rychlost rozhraní PCIe 4.0 je zcela saturována, a tak výrobci po špičkových modelech uvádějí i zástupce nižších tříd. Rozdíly v ceně i výkonu jsou ohromné a najít dobrou koupi není tak snadné.

Mar 8

HDD zůstanou výhodnější než SSD, říká Seagate. V plánu jsou disky s kapacitou 100 TB

Živě.cz

Na trhu se pomalu zabydlují 20TB pevné disky a jejich kapacita by v dohledné době mohla vzrůst na pětinásobek. Promluvil o tom Seagate v nově zveřejněné roadmapě s výhledem na deset let dopředu.

Oct 29

Ten nejrychlejší: Test SSD Samsung 980 Pro s kapacitou 1 TB

Živě.cz

Očekávaná odpověď Samsungu na SSD s PCIe 4.0 je konečně tu a výsledek je jasný: jde o nejrychlejší SSD současnosti, byť v jednom ohledu přece jen konkurenci nedohonil.

Jun 10

Samsung chystá levné 2,5" SSD 870 QVO s kapacitou až 8 TB. Novinku vyzradil Amazon

Živě.cz

Pokud potřebujete SSD s vysokou kapacitou a zároveň za velmi výhodnou cenu, měli byste zbystřit. Samsung totiž takt trochu potají na Amazonu zalistoval novou generaci SSD řady 870 QVO, kterou ještě oficiálně nepředstavil.

Apr 14

1,33 Tb na jednom malém čipu. YMTC už vyrábí 128vrstvé čipy QLC pro levná SSD s velkou kapacitou

Živě.cz

Nejen Samsung, Micron nebo SK Hynix se chlubí rekordy v oblasti paměťových čipů. Tentokrát se s novými modely pochlubila méně známá čínská společnost YMTC (Yangtze Memory Technologies Co.)

Nov 22

Kapacita až 4 TB a překvapivě nízká cena. Do obchodů jdou nové SSD Samsung 860 QVO

Živě.cz

Minulý měsíc jsme v podrobném článku prozradili, jaké novinky chystá Samsung ohledně SSD. Nyní se začínají objevovat informace o levných SSD Samsung 860 QVO, které se tak dostanou do prodeje už velmi brzy.

Oct 24

QLC a 96 vrstev: Samsung představil SSD s novými čipy, cena opět padne dolů

Živě.cz

Samsung na akci Tech Day představil spoustu novinek z oblasti SSD, které se již brzy objeví na trhu a také prozradil, na čem pracuje a jaké další vylepšení lze v rámci SSD očekávat.

Aug 9

Intel SSD 660p: levné QLC čipy, rozhraní NVMe a kapacita až 2 TB

Živě.cz

Intel představil nový model SSD, který je určen pro běžné uživatele a bude tak konkurovat třeba chystaným modelům od Samsungu. Právě ty mají mít levnější čipy QLC NAND flash.

Aug 7

Samsung začal vyrábět SSD s kapacitou až 4 TB na bázi levných čipů QLC V-NAND flash

Živě.cz

Samsung oznámil, že už spustil hromadnou výrobu SSD, která budou zaměřená na koncové uživatele a přinesou nízkou cenu za jeden gigabajt kapacity.

May 18

Paměťové čipy brzy dosáhnou na 140 vrstev. Do tří let budou na trhu SSD s kapacitou 14 TB a vyšší

Živě.cz

Pokrok ohledně výroby pamětí typu 3D NAND flash jde v posledních letech rychle kupředu a neustále se zrychluje. V současné době je nejlepší dostupný proces schopen vyrobit 72vrstvé pamětové čipy v továrnách SK Hynix, přitom třeba Samsung…

Mar 17

Nová SSD typu QLC: Krok dopředu, nebo vzad?

Živě.cz

Výrobci SSD přichází s novou technologií výroby QLC

Feb 21

Samsung má největší SSD s kapacitou 30 TB. Zatím míří pouze do serverů

Živě.cz

Minulý rok v létě začala firma Viking Memory nabízet serverovou řadu SSD s názvem UHC-Silo, která mohla dosáhnout až na kapacitu 50 TB. Zádrhelem však byly nižší přenosové rychlosti, než bychom u SSD očekávali. Samsung tedy nyní začal…

Jul 13

SSD mohou mít mnohem vyšší kapacitu než plotnové disky. Tyhle mají neuvěřitelných 25 a 50 TB

www.zive.cz

U plotnových disků aktuálně najdeme maximální kapacitu 12 TB s tím, že příští rok se dočkáme minimálně od Seagate 14TB a 16TB modelů. Společnost Viking Memory však dokázala kapacitu disků určených do serverů posunout o pořádný kus. Ve své…

Jul 12

Samsung má SSD s kapacitou 4 TB, levné však rozhodně není

Živě.cz

Na jaře začal Samsung prodávat SSD úložiště s největší kapacitou vůbec – 15,36 TB. To je však určeno především do korporátní sféry, používá rozhraní SAS a není proto divu, že se jeho ceny pohybují v řádech statisíců. Ani největší SSD pro…

Aug 14

Samsung představil první 2,5palcové SSD s kapacitou 16 TB

Živě.cz

Včera jsme tu měli informaci o nových 32GB čipech 3D V-NAND flash od Samsungu a také první 2,5palcový NVMe SSD s kapacitou 8 TB. Samsung ale představil nové rekordní SSD, které pravděpodobně nevyužívá standardu NVMe, ale nabízí obří…