Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME Maďarsko

Soukalová po MS: Velké překvapení a odměna za to, že jsem se nevzdala

Kontiolahti (Finsko) - Jako velmi úspěšné hodnotí mistrovství Gabriela Soukalová. Její výsledky jsou přitom pro ni samou překvapením. Soukalová překonala slabší období, které ji v sezoně provázelo, a na šampionátu patřila k nejlepším, což potvrdila pátým místem z hromadného závodu.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK/ITAR-TASS/ autor: Krasilnikov Stanislav

"Je to největší překvapení za celou sezonu," hodnotila Soukalová po posledním vystoupení na šampionátu. A i tři dny po stříbru z vytrvalostního závodu nad úspěchem tak trochu kroutila hlavou. "To je pro mě dosud nepochopitelný. Beru to jako odměnu za to šílený někdy i přemáhání se a za tu vůli, že jsem to nevzdala a snažila jsem se se sezonou prát," řekla.

Po předešlé úspěšné sezoně řešila před tou novou různé problémy. "Byla lehce rozpolcená. Hledala se a řešila, jestli má motivaci věnovat sportu dál tolik, co by měla," řekl šéftrenér Ondřej Rybář. I proto dojela v prvním vytrvalostním závodu zimy až na 62. místě a čelila kritice. V Kontiolahti však bylo vše jinak a Soukalová znovu patřila do špičky, a to především běžecky. "Na začátku sezony jsem byla unavená po dvou stech metrech a teď až kilometr před cílem, což ukazuje, že se z té únavy pomalu sbírám. Jsem nadšená a baví mě to," tvrdila.

Ondřej Rybář: "Řekl bych, že s tím pořád musí pracovat, stále ji čeká dlouhá práce, protože tohle nejde vyřešit mávnutím proutku, ale je to o poznání lepší. Teď je v osobním životě spokojená a zároveň vidí, že se se sportem spojit dá. Byl bych rád, kdyby to tak bylo dál."

Její soustředěnost na střelnici pak dokazuje, že se dostala z krize a znovu se veze na vlně. Nyní na konci šampionátu sama mluvila o tom, že ze složitého období vyšla zkušenější, otrkanější. "Můžu vděčit okolnostem, že se nenechám snadno zlomit. Myslím, že tomu nebylo ani doteď, ale odteď budu ještě větší drsoň," usmála se.

Jak těžké pro ni bylo k tomu dospět? "Hodně. Víc, než jsem si myslela. Je to osvobozující pocit. Konečně jsem se trochu zformovala do odolnější ženy," řekla. Především dokáže rázně řešit věci v osobním životě. "Mám ostřejší lokty. Nenechám si podsunout něčí názor, spíš dělám víc, co chci," dodala.

Soukalovou ještě čeká za týden finále Světového poháru, ale už teď bere úspěšné mistrovství jako vlaštovku naděje do dalších sezon. "Jak mi Ondra Rybář tvrdí, že je ve mně obrovský potenciál, že mi jen stačí, abych to nezahodila a pořádně trénovala jako předtím a trošku víc se soustředila, tak já mu budu asi věřit," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Soukalová: Na poslední ránu jsem příliš pospíchala
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články