Sonda na oběžné dráze Marsu asi našla modul Beagle 2 ztracený před 11 lety

Britská sonda Beagle 2 dopadla na povrch Marsu v prosinci 2003. Od té doby o sobě nedala vědět. Nyní ji pravděpodobně vyfotila americká sonda na oběžné dráze Marsu, která pořizuje fotografie povrchu planety s velkým rozlišením. Na snímcích je něco, co by mohl být ztracený modul.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modul Beagle 2 v pracovním rozložení na povrchu Marsu

Modul Beagle 2 v pracovním rozložení na povrchu Marsu | Foto: ESA

Modul, který k rudé planetě doletěl před více než 11 lety v rámci evropské vesmírné mise Mars Express, se oddělil od orbitální sondy, dopadl na povrch Marsu a nevysílal signál.

Jedná se o kruhový modul velikosti víka od popelnice. Po dopadu rozvinul solární panely, i tak je to však malý předmět.

Po dopadu na povrch Marsu měla sonda zahrát krátký hudební signál. Astronomové ho ale neslyšeli. Vědci se tedy domnívají, že se při dopadu na Mars poškodila.

Beagle 2 měl na Marsu hledat stopy života. Měl k tomu vrtací soupravu, aby odebral vzorky zpod povrchu planety. Měl také zkoumat klima na Marsu. Mise však skončila neúspěchem.

Britská vesmírná agentura ohlásila na dnešek tiskovou konferenci s aktuálními informacemi o neúspěšné misi na Mars. Na ní mají být i vědci, kteří sledují planetu pomocí kamery umístěné na americké sondě. To napovídá, že mají co říct.

Na Marsu v tuto chvíli operují americké sondy Curiosity a Opportunity.

Kráter, který svým tvrdým dopadem vytvořil přistávací modul Beagle 2 | Foto: ESA

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme