Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Švédsko deklasovalo Mexiko, ale postup do osmifinále slaví obě mužstva

Fotbalisté Mexika sice prohráli 0:3, přesto udrželi místenku v play-off. Na prvním místě ve skupině F je sice po vzájemném utkání přeskočilo Švédsko, vzhledem k nečekané výhře Jižní Koreje nad Německem jim ovšem sedmý postup do vyřazovací fáze za sebou neunikl. Skóre otevřel krátce po změně stran Ludwig Augustinsson, náskok zdvojnásobil z penalty Andreas Granqvist a konečný výsledek stanovil vlastním gólem Edson Álvarez.

Fotbalisté Švédska se radují z gólu proti Mexiku
zdroj: REUTERS autor: Darren Staples

Pohledný duel v Jekatěrinburgu zvládli mnohem lépe Seveřané. Středoamerický soupeř nenavázal na sympatické výkony z předchozích střetnutí proti Německu a Jižní Koreji, ale po závěrečném hvizdu si dlouho zoufat nemusel. 

Jednoznačná porážka se začala rýsovat v 50. minutě, kdy sice zcela osamocený Viktor Claesson netrefil míč ve vyložené šanci uvnitř pokutového území, jenže pohlednou akci "zavřel" na zadní tyči Augustinsson a nekompromisně prostřelil bezmocného brankáře Guillerma Ochou. "Vždy jsem snil o tom, že dám na mistrovství světa gól. A on nám navíc zajistil postup. Je to splněný sen," prohlásil šťastný obránce.

Mexičané zaostávali především ve středu pole. Po jedné z mnoha ztrát se o dvanáct minut později dostal do samostatného úniku Marcus Berg, kterého poslal k zemi Héctor Moreno a hlavní rozhodčí Néstor Pitana ukázal na penaltový puntík. Spolehlivý exekutor Granqvist následně chladnokrevně trefil šibenici.

A když si v 74. minutě vstřelil "vlastence" Álvarez s výrazným přispěním Oly Toivonena, bylo o vítězství Švédů rozhodnuto. V osmifinále narazí zmíněné národní výběry na soupeře ze skupiny E, kde má zatím k postupu nakročeno Brazílie a Švýcarsko.   

Od začátku se hrálo v rychlém tempu s množstvím osobních soubojů, což dokumentoval po patnácti sekundách Jesús Gallardo, jenž v hlavičkovém souboji nešetrně fauloval Toivonena za cenu žluté karty a stal se nejrychleji potrestaným hráčem v historii šampionátů.

Švédové, vědomi si situace v tabulce, působili aktivnějším dojmem. Hrozili zejména ze standardních situací, kde využívali výrazné výškové převahy. Ochoovu pozornost otestoval z přímého kopu Emil Forsberg a v síti neskončily ani efektní "nůžky" Berga. Prapor Mexika se na druhé straně snažil pozvednout Carlos Vela, ale chybu Claessona v rozehrávce nepotrestal a trefil pouze reklamní panel vedle pravé tyče.

Otěže zápasu ovšem pevně držel soupeř - ve 30. minutě zahrál ve velkém vápně rukou Chicharito, penalta se nicméně po zhlédnutí videozáznamu nekopala. Vzápětí donutil Ochou k tygřímu skoku Berg a v prostoru mezi tyčemi neskončil ani pohotový halfvolej hvězdného záložníka Forsberga.

Utkání Mexiko - Švédsko
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Krátce po návratu z kabin už se však Seveřané vytouženého gólu dočkali. Mexičané byli malátní, proměněná penalta Granqvista znázornila rozložení sil na hřišti a kuriózní vlastní branka Álvareze pak definitivně zlomila odpor favorita, který se i přes několik nadějných příležitostí nedočkal ani korigujícího zásahu. 

"Dnes se nám to nepovedlo. Změnili jsme taktiku v obraně a nevyšlo to. Byla to pro mě cenná lekce do dalších bojů, protože snad poprvé jsem se taktiku snažil přizpůsobit soupeři. Švédsko hraje odlišným stylem, těží ze své výšky a pro nás to byla důležitá zkušenost. Kdybychom nepostoupili, bolelo by to víc," řekl mexický trenér Juan Carlos Osorio.

Jeho protějšek Janne Andersson byl s výkonem svých svěřenců pochopitelně nadmíru spokojen. "Byl to velmi dobrý týmový výkon. Jsem hrdý a téměř dojatý z toho, co jsme dnes na hřišti předváděli."

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina F:

Mexiko - Švédsko 0:3 (0:0)

Branky: 50. Augustinsson, 62. Granqvist z pen., 74. vlastní Álvarez. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti - Vigliano (video, všichni Arg.). ŽK: Gallardo, Moreno, Layún - Larsson, Lustig. Diváci: 33.061.

Mexiko: Ochoa - Álvarez, Salcedo, Moreno, Gallardo (65. Fabian) - Layún (89. Peralta), Herrera, Guardado (75. Corona), Vela, Lozano - Hernández. Trenér: Osorio.

Švédsko: Olsen - Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson (57. Svensson), Ekdal (80. Hiljemark), Forsberg - Berg (68. Thelin), Toivonen. Trenér: Andersson.

Juan Carlos Osorio (trenér Mexika): "Postoupili jsme, protože jsme porazili Německo a Jižní Koreu. Dnes se nám to nepovedlo. Změnili jsme taktiku v obraně a nevyšlo to. Dostat tři góly je hrozně moc. Byla to pro mě cenná lekce do dalších bojů, protože snad poprvé jsem se taktiku snažil přizpůsobit soupeři. Švédsko hraje odlišným stylem, těží ze své výšky a pro nás to byla důležitá zkušenost. Kdybychom nepostoupili, bolelo by nás to víc."

Janne Andersson (trenér Švédska): "Byl to velmi dobrý týmový výkon. Jsem velmi hrdý a téměř dojatý z toho, co jsme dnes na hřišti předváděli. Po prvním gólu jsem neslavil, protože jsem hned přemýšlel nad dalším krokem. Ve fotbale si nikdy nemůžete být ničím jistý. Vyřazení Německa mě rozhodně netěší. Soupeřům vždy přeji to nejlepší."

Ludwig Augustinsson (obránce Švédska):  "Vždy jsem snil o tom, že dám na mistrovství světa gól. A on nám navíc zajistil postup. Je to splněný sen. Jsem pyšný na náš tým. Drželi jsme se plánu a šli si za postupem. Už jsme se několikrát přesvědčili, že ve fotbale je možné všechno, když tvrdě pracujete. Takže teď se klidně utkáme s Brazílií. A jsme na to stoprocentně připraveni. Němci mají skvělý tým, ale to je fotbal. Minule nás porazili gólem v poslední minutě, ale my se vrátili do hry a oni vypadli. To je fotbal. Oni nakonec neporazili Koreu, takže postoupily týmy, co si to víc zasloužily."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články