Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Lúpežníci a zlodeji útočia na galérie a súkromné zbierky!

V Bratislave nedávno lúpežne prepadli dve galérie. Ozbrojenec v prvom prípade obišiel naprázdno, z druhej galérie ušiel s dvomi obrazmi.

 

Do galérie na Dobrovičovej ulici v centre Bratislavy vtrhol nedávno s pištoľou ozbrojený lúpežník. Na hlave mal červenú šatku a čiernu šiltovku, tvár si maskoval slnečnými okuliarmi. Od dvoch zamestnankýň galérie chcel obraz Ladislava Mednyánszkeho "Žena v lese", ktorého hodnota sa približuje k 100-tisícom eur.  Maskovaný lúpežník je dodnes neznámy!

O niekoľko dní do galérie na Kapucínskej ulici v Bratislave vtrhol lúpežník krátko pred záverečnou hodinou. Ako prepadnutie vníma zákazník, ktorý bol v galérii? "Chceli sme s dcérou pre zaťa kúpiť dar k jeho narodeninám. Keď sme si obzerali obrazy, zrazu vošiel do galérie pištoľou ozbrojený muž. Prikázal nám obrátiť sa. Zobral dva obrazy. Dokonca nás spolu s majiteľkou v galérii zvonku zamkol. Kľúče boli z vnútornej strany a on ich vybral. Policajti prišli rýchlo, ale na zámočníka sme museli čakať viac ako hodinu," povedal pre Čas.sk Bratislavčan (81).

Fotografia jedného z ukradnutých obrazov - dielo Jana Bělčíka Chemické zátišie je na webovej stránke Ministerstva vnútra medzi ukradnutými umeleckými dielami. Okradnutá majiteľka galérie zatiaľ polícii neposkytla fotografiu druhého ukradnutého diela - olejomaľbu Vladimíra Kompánka Rozhovor. Majiteľka galérie škodu z lúpeže vyčíslila na vyše 20-tisíc eur.

Ukradli obrazy v Bratislave aj pri Košiciach

V apríli 2011 Košičan (67) oznámil polícii, že do jeho rodinného domu v Baške (okres Košice - okolie) sa vlámal zlodej. Podľa majiteľa si odniesol štyri obrazy v hodnote spolu 30-tisíc eur. Na obrazoch sú motívy Vysokých Tatier, pusty a dvakrát zátišie vázy s kvetmi.

V decembri 2009 z bytu zberateľa v Bratislave ukradli osem vzácnych obrazov slovenských maliarov - Hložníka, Bednára, Weinera-Kráľa a ďalších. Škoda je takmer 100-tisíc eur. Na krádež zlodejom stačili tri hodiny neprítomnosti zberateľa (61) v byte. Zlodeji si odniesli osem obrazov slovenských maliarov. Medzi ukradnutými obrazmi boli aj diela známych slovenských maliarov, napríklad obraz Vyhnanci od Imricha Weinera - Kráľa, akt od Štefana Bednára, obraz Šička od Vincenta Hložníka. Je medzi nimi aj obraz Milenci od Júliusa Flacheho.

Obrázky ukradnutých diel sú na interneteSpomínané lúpeže a krádeže cenných obrazov patria medzi približne 35 krádeží umeleckých diel na Slovensku, ktoré ročne vyšetrujú slovenskí policajti. Pri týchto krádežiach "zmizne" okolo 300 rôznych umeleckých predmetov - moderných alebo starožitných - v hodnote okolo 400-tisíc eur. "Z týchto krádeží sa v súčasnosti darí objasniť takmer 40 percent," vraví hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Zlodeji kradnú obrazy, sochy, plastiky, umelecké predmety z porcelánu, keramiky a skla. Kradnú aj sakrálne alebo liturgické predmety a to aj zo zlata a striebra. Zločinecké gangy sa pri krádežiach umeleckých diel začínajú menej orientovať na múzeá, galérie a kostoly v starostlivosti štátu, cirkví a samospráv. Je to dôsledok predovšetkým zvýšenej ochrany týchto objektov. Pribúdajú však krádeže umeleckých predmetov zo súkromných galérií,  bytov a domov.

Ministerstvo vnútra na svojej webovej stránke uverejňuje informácie o ukradnutých približne dvoch tisíckach umeleckých dielach: Podarilo sa na Slovensku už vďaka tomuto zverejňovaniu vypátrať nejaký obraz, sochu, alebo iné ukradnuté dielo? "Slovenskej polícii sa prostredníctvom údajov o odcudzených umeleckých predmetoch zverejňovaných na webovej stránke Ministerstva vnútra SR zatiaľ nepodarilo vypátrať žiaden ukradnutý umelecký predmet, ani osobu podozrivú zo spáchania krádeže umeleckého predmetu," priznáva hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Na českom portáli evidencie umeleckých diel je v súčasnosti takmer 20-tisíc záznamov o ukradnutých a nájdených umeleckých dielach. Pre Čas.sk to potvrdila Dagmar Bednarčíková, vrchná komisárka z českého policajného prezídia. "Pôvodným vlastníkom sa vrátilo vyše 1200 predmetov," dodala komisárka.

Na ukradnutom obraze zlodeji zarobia

Krádeže a lúpeže umeleckých diel sú väčšinou na objednávku priekupníkov, alebo aj priamo zberateľov. "Za odmenu 100 alebo 500 eur profesionálny zlodej dokáže niekoľko týždňov pozorovať galériu, múzeum alebo dom majiteľa cenného obrazu. A potom sa dostať nepozorovane dnu, zobrať dielo a ujsť čo najrýchlejšie. Veľakrát sú títo zlodeji prekvapení, že ukradli dielo v hodnote desiatok tisíc eur. Rozpliesť nitky od zlodejov k priekupníkom je veľakrát nemožné," vysvetľuje kriminalista. "Málokedy zlodej náhodne ukradne cenný obraz,  sošku alebo iný cenný predmet a potom sa ho pokúša speňažiť. Riskoval by odhalenie. A kým sa cenný predmet dostane na nejakú burzu, prejde rukami viacerých kšeftárov s umeleckými dielami. Najťažšie sa odhaľuje, keď ukradnuté dielo skončí v súkromnej zbierke, ktorá je uzavretá pred odborníkmi," dodáva kriminalista.

V seriáli Čas.sk o krádežiach umeleckých diel si vo štvrtok prečítate o tom, ako Slovenská národná galéria prišla o deväť vzácnych obrazov v hodnote 180-tisíc eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Budúci prezident nevníma mier ako za samozrejmosť: Teraz stojíme pred zásadnou výzvou!
Francúzsky herec Gérard Depardieu čelí ďalšej žalobe za sexuálne napadnutie
Kontroverzný herec Depardieu: Po prepustení z väzby utekal do Česka! Aha, s kým ho prichytili
(ilustračné foto)
Slová vedcov vás prekvapia: Padnete na zadok, čo všetko dokáže a ako funguje náš mozog!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Vláda rozhodla o osude ministerky zdravotníctva: Ako dopadlo odvolávanie Dolinkovej?
(ilustračná fotografia).
Deti sa vo štvrtok vrátia do školských lavíc: Ako vidí bombovú hrozbu ministerstvo vnútra?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Róbert Fico odkázal Slovákom dôležité posolstvo: Mieru neprospieva, keď sa rozdeľujeme na základných veciach
Foto
Končí tréner Weiss st. v Slovane? TOTO má byť jeho nový angažmán
Polícia zadržala muža, ktorý nahlásil bombu na súde: Hrozí mu niekoľko rokov vo väzení!
Hrad Modrý Kameň.
Váš Tip
Hrad Modrý Kameň otvoril tohtoročnú letnú turistickú sezónu: Na čo sa môžu návštevníci tešiť?
(ilustr. foto)
Viete, čo znamenajú biele škvrny na nechtoch? Zbystrite, v jednom prípade môže ísť o život!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a šéf Kremľa Vladimir Putin
Rusko zdvihlo varovný prst pre Francúzsko: Ak vyšlete svojich vojakov na Ukrajinu, budeme na vás cieliť!
Zuzana Čaputová si pri Hrobe neznámeho vojaka v Bratislave uctila obete II. svetovej vojny.
Prezidentka si uctila obete druhej svetovej vojny: Pamätajme na odkaz vojny, že nenávistné ideológie môžu zabíjať