O SPZ na přání není velký zájem. Státu moc nevynášejí.

  9:53
Už dva a půl roku si mohou motoristé v Česku pořizovat registrační značky na přání. Zájem o ně ale neodpovídá původním předpokladům ministerstva dopravy. Stát tak na jejich zavedení moc nevydělal, přestože cena za jednu takovou tabulku byla stanovena na ne právě laciných pět tisíc korun.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cziDNES.cz

Žadatelům bylo dosud vydáno celkem 9811 těchto značek, u dalších 37 probíhá správní řízení, 91 je rezervováno, 71 je ve výrobě a 168 značek čeká na svého majitele na registračním místě.

Registrační značky na přání byly v České republice zavedeny 4. ledna 2016. Vzbudily nemalou pozornost, takže za první dva měsíce jich bylo motoristům přiděleno 1920. Poté ale zájem rychle opadl. Za celý rok počet těchto značek stoupl jen na 4806, v loňském roce jich bylo v Česku zaregistrováno 3723 a letos zatím pouhých 1282.

Hlavní příčinou malého zájmu je už zmíněná cena značky, která pro osobní auto vyjde na 10 000 korun a ten, kdo potřebuje tabulku i pro přívěs nebo nosič jízdních kol, zaplatí 15 000 korun. Za běžnou registrační značku je přitom poplatek jen 450 korun.

Další překážkou k většímu šíření značek na přání jsou přísná pravidla, která pro ně ministerstvo dopravy stanovilo. Značka na přání musí mít osm alfanumerických znaků místo sedmi jako na běžné značce. Žadatel si na městském nebo obecním úřadě vybere kombinaci čísel nebo znaků. Navržená značka ale nesmí obsahovat hanlivé nebo pohoršující výrazy nebo název či zkratku nějaké instituce. Řidiči si také nemohou na tabulku nechat vyrazit slova, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Nesmí se samozřejmě také stát, že bude vydáno více stejných značek. Výběr se tak pomalu zužuje.

Oproti běžným značkám je nespornou výhodou značky na přání to, že není vázána na konkrétní auto nebo motocykl, ale je možné ji běžně při každé změně vozidla přenášet a tedy používat doživotně.

Pokud se tabulka značky na přání poškodí, je možné ji za poplatek 600 korun vyměnit. Při ztrátě nebo odcizení ale náhradní tabulka vydávána není, a tak si bude muset vlastník vozidla pořídit běžnou registrační značku nebo opět zaplatit 10 000 korun. Původní značka ale navždy ztratí platnost, je třeba navrhnout značku v jiném znění.