Od nového týdne začnou platit americké sankce pro Írán. Místní se bojí ekonomického kolapsu

V pondělí začne platit první série amerických sankcí proti Íránu. Washington je obnovuje po odstoupení od jaderné dohody s Teheránem. Íránci se kvůli tomu obávají kolapsu ekonomiky, píše britský deník Independent.

Teherán Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž s íránskou vlajkou namalovanou přes tvář (ilustrační foto)

Muž s íránskou vlajkou namalovanou přes tvář (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Už čtvrtý den po sobě jich v pátek vyšly tisíce do ulic protestovat proti dramaticky padající měně a rostoucí nezaměstnanosti. Mnozí se bojí, že nástup sankcí situaci dále výrazně zhorší. Na demonstracích se už ozývají slogany proti politickému i náboženskému vedení země, informuje Independent.

Evropská unie se brání před sankcemi proti Íránu. Přijala normu na ochranu svých firem

Číst článek

I přes hněv Íránců kvůli ekonomice ale není možné očekávat, že by širší vrstvy usilovaly o změnu režimu, upozorňuje server zpravodajské stanice France 24. Podle něj je opozice roztříštěná, navíc Donald Trump svým tlakem na Írán prý mimoděk posílil tamní konzervativce. I umírnění Íránci tak dnes podle francouzského portálu musejí většinově souznít s protiamerickou rétorikou teheránského režimu.

Belgický deník L'Echo vypočítává, že od začátku roku oslabil íránský riál o 80 procent, v posledních několika dnech se navíc zdvojnásobila cena potravin. List ale přeci jen nachází hlasy volající po změně statu quo. „Vláda musí odejít. Co jsme dosud zažili, není srovnatelné s tím, co nás čeká v příštích měsících - vše bude mnohem horší," cituje L'Echo nejmenovanou obyvatelku Teheránu.

Matěj Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme