Ve Skopji soudí kvůli loňským násilnostem před parlamentem 30 lidí včetně exministra

Před soudem ve Skopji ve středu stanulo 30 lidí, včetně bývalého ministra vnitra a policejního šéfa Mitka Čavkova, kteří jsou obvinění kvůli loňským násilným střetům v makedonském parlamentu. Informoval o tom server BalkanInsight. Mezi obviněnými je i pět opozičních poslanců, příslušníci policie a několik aktivistů.

Skopje Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozbouřený dav demonstrantů ve čtvrtek vtrhnul do makedonského parlamentu.

Rozbouřený dav demonstrantů ve čtvrtek vtrhnul do makedonského parlamentu. | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Obhájci obžalovaných si na začátku slyšení stěžovali, že neobdrželi veškeré důkazy, a nemohli si tak připravit své zahajovací řeči. Požádali proto o odklad jednání, soud ale jejich požadavek zamítl. Jestliže budou obvinění shledáni vinnými z „ohrožení ústavního pořádku a bezpečnosti Makedonie", hrozí jim až deset let vězení, uvedla agentura AP.

Do makedonského parlamentu vtrhnul dav rozzlobených demonstrantů. Zraněno bylo přes 100 lidí

Číst článek

U soudu panovala přísná bezpečnostní opatření, před budovou se shromáždilo asi 100 stoupenců obžalovaných, kteří proti procesu protestovali. Když policie obžalované přiváděla k soudu, demonstranti zpívali vlastenecké písně a vykřikovali hesla jako Svobodu!

K násilí v makedonském zákonodárném sboru v hlavním městě Skopji došlo večer 27. dubna 2017. Do budovy parlamentu vtrhli stoupenci bývalého premiéra Nikoly Gruevského a zranili přitom přes 100 lidí, včetně poslanců, novinářů a šéfa tehdy opozičního Sociálnědemokratického svazu Zorana Zaeva (SDSM), který je nyní předsedou vlády.

Důvodem vpádu davu do sídla Národního shromáždění byla zpráva, že předsedou parlamentu byl zvolen albánský poslanec Talat Xhaferi, s jehož stranou Zaev dohodl koalici a vytvořil novou vládu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme